Lectură de 4 minute

03 Jan 2022 - Știri și Noutăți

Comerțul și industria producătoare de bunuri, printre sectoarele în care angajații și-au luat concediu de Crăciun și de Revelion

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Comerțul, industria producătoare de bunuri, agricultura, consultanța și administrația locală sunt sectoarele în care mai bine de jumătate dintre angajații români și-au luat concediu între Crăciun și Revelion, arată o analiză a Creasoft, producător român de software care oferă soluții de pontaj și aplicații pentru departamentele de resurse umane. La polul opus se află angajații din domeniul recuperărilor de creanțe, unde numai 22% din efectivele de personal și-au luat concediu în această perioadă.

Anual, angajații români au dreptul la 20 de zile de concediu de odihnă, potrivit Codului muncii. De regulă, zilele de concediu de odihnă se efectuează în baza unei programări negociate între angajator și angajat, iar angajatorul trebuie să se asigure că fiecare angajat reușește să își ia, într-un an calendaristic, cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

”În industriile foarte reglementate, cum sunt cea a serviciilor financiare sau cea a jocurilor de noroc, dar și în cele cu vârf de activitate în această perioadă – cum sunt industria alimentară sau restaurantele – angajații au fost nevoiți să vină la muncă într-o mai mare măsură decât în alte domenii pentru că, altfel, activitatea companiei ar fi avut de suferit. Angajații care lucrează, chiar și în zilele de sărbători legale, sunt recompensați suplimentar de către angajator”, a mai spus Adrian Dinu.

Angajații din industria producătoare de bunuri și-au luat mai puține zile libere

Astfel, un procent de 88% dintre angajații companiilor de consultanță au făcut ”punte” între Crăciun și Revelion și și-au depus cererile de concediu prin intermediul aplicației dezvoltate de CREASOFT. În agricultură, 73% dintre angajați și-au luat concediu în ultima săptămână, iar în industria producătoare de bunuri procentul a fost de 64%.

”Vârful de activitate în companiile de consultanță este aprilie-mai, de aceea, în perioada sărbătorilor de iarnă, activitatea din aceste companii este mai redusă și așa se explică cererile numeroase de concediu. Dincolo de sectorul bugetar, unde așa-numitele ”punți” sunt încurajate și prin măsuri legislative, și comportamentul angajaților români din privat începe să se modifice.

Am observat că angajatorii sunt mai îngăduitori cu angajații care își iau liber pentru a lipi weekend-urile de sărbătorile legale care cad în timpul săptămânii, de exemplu, iar adesea nu le mai cer oamenilor să își sacrifice din zilele de concediu legale pentru aceste mini-vacanțe”, a declarat Adrian Dinu, fondatorul companiei de software Creasoft.

În primării și în administrația publică, unu din doi funcționari (51%) și-a luat, legal, concediu între Crăciun și Revelion.

La polul opus, în topul sectoarelor cu cei mai puțini angajați care și-au luat concediu între sărbătorile de iarnă se află agențiile de colectare debite și oficiile de raportare a creditului (unde numai 22% dintre angajați și-au luat concediu în perioada 27-31 decembrie), industria alimentară și restaurante (23%), industria textilă (35%) și IT (39%).

Citeste si:
Retailul are nevoie de personal: oferă funcții remote și angajează oameni entry level
Retailul are nevoie de personal: oferă funcții remote și angajează oameni entry level

Angajații din sectorul IT au lucrat 5 ore

În perioada sărbătorilor de iarnă, zilele libere pentru angajați reglementate ca sărbători legale sunt 25 și 26 decembrie – Crăciunul și 1 și 2 ianuarie- Anul Nou.

În ceea ce privește angajații care au lucrat de la distanță în această perioadă, cum este sectorul IT (unde unu din doi angajați a lucrat între Crăciun și Revelion), timpul mediu de lucru a fost de 5 ore, în scădere față de o perioadă obișnuită, când aceștia lucrau, în medie, câte 6 ore pe zi.

Analiza Creasoft a fost realizată în perioada 27- 31 decembrie 2021 pe un eșantion de 100 de companii-cliente care au între 20 și 2.000 de angajați, din 15 sectoare de activitate.

Creasoft IT este o companie de software înființată în 2017 prin desprinderea de SAS Grup (alarma.ro), firmă cu vechime de 20 de ani specializată în monitorizare flote auto prin GPS. Compania proiectează și produce atât dispozitive electronice cât și software de tip SAS (software as a service) și s-a concentrat pe noi nișe de piață: software de pontaj electronic, aplicații HR și soluții de control acces în imobile, monitorizare de vending machines de la distanță și integrarea de plăți cashless la vendomate, dar și soluții de inventariere active bazate pe coduri QR .

Compania a avut o cifră de afaceri de 2,8 milioane de lei în 2020. În 2021, Creasoft estimează o cifră de afaceri de 4,5 milioane lei cu un profit brut de 1 milion de lei și are un portofoliu de clienți de peste 300 de companii.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Comerțul și industria producătoare de bunuri, printre sectoarele în care angajații și-au luat concediu de Crăciun și de Revelion