Lectură de un minut

01 Feb 2022 - Știri și Noutăți

Cîțu, despre plafonarea prețului la mâncare: „Există riscul de a avea o penurie și să vedem cozi la magazine”

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Florin Cîțu, președintele Senatului și liderul PNL, a declarat marți, 1 februrie, că o plafonare a prețului la alimente ar genera o penurie și cozi în magazine. Propunerea a venit de la Marcel Ciolacu, președintele PSD, care dă ca exemplu alte state europene, precum Ungaria.

„Vreau să văd propunerea, cum este fundamentată. O să vină în coaliţie şi acolo vom lua o decizie. Până acum nu am văzut această propunere, dar exprim un punct de vedere al unui liberal, al unui economist: atunci când plafonezi preţurile, există riscul de a avea o penurie şi să vedem cozi la magazine”, a declarat Florin Cîţu, aflat la Parlament.

Întrebat dacă susține o scădere a TVA pentru alimente la zero, președintele Senatului a spus că liberalii susțin „un stat suplu, cu taxe cât mai mici”, dar că există „un principiu de la care nu aş vrea să abdicăm. Este vorba despre principiul de a reduce taxele pentru toate produsele. Dacă găsim că este oportun pentru un produs, de ce nu ar fi oportun pentru toate produsele, nu doar pentru unul şi bineînţeles o reducere oriunde, oricând a impozitării”, a mai spus Cîțu.

Marcel Ciolacu a declarat recent că plafonarea prețului la alimente este o idee mai bună decât reducerea TVA la zero, în contextul în care TVA-ul este deja mic.

Guvernul condus de premierul ungar Viktor Orban limitează prețurile pentru șase produse alimentare de bază: ulei, zahăr, făină, lapte, pulpă de porc și pieptul de pui. Plafonarea prețurilor a început cu 1 februarie, a anunțat prim-ministrul pe pagina de Facebook.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cîțu, despre plafonarea prețului la mâncare: „Există riscul de a avea o penurie și să vedem cozi la magazine”