Lectură de 3 minute

01 Mar 2022 - Știri și Noutăți

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu: Nu există probleme din punct de vedere al aprovizionării magazinelor cu alimente

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Nu există probleme din punct de vedere al aprovizionării magazinelor cu alimente, a spus ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, la un eveniment desfăşurat la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres. În plus, stocurile de produse agroalimentare și de cereale necesare consumului intern sunt asigurate în momentul de față, mai spune ministrul. 

Ministrul a precizat că sunt făcute analize zilnice cu privire la stocurile de alimente, la stocurile de produse agroalimentare, la stocurile de cereale și că nu apar perturbări majore.

„Evident suntem întotdeauna atenţi, pentru că dacă se ivesc anumite zone de risc noi avem soluţiile necesare, astfel încât să intervenim şi să nu apară disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu alimente. De aceea am şi transmis un mesaj clar tuturor românilor: să nu îşi facă griji din punct de vedere al aprovizionării magazinelor cu alimente, pentru că nu există perturbări pe piaţă. În momentul în care discutăm nu există niciun pericol", a precizat Adrian Chesnoiu.

Oficialul a precizat că raționalizarea alimentelor nu este un element care să facă parte din scenariile imediate, în cazul în care situaţia actuală în contextul războiului din Ucraina se va înrăutăţi.

„Avem stocuri de alimente, avem asigurate stocurile pentru populaţie şi nu cred cred sincer la cum văd că se derulează lucrurile, nu cred că se va ajunge la o astfel de decizie", a transmis ministrul.

În ceea ce privește plafonarea prețurilor la alimentele de bază, ministrul a explicat că măsura poate fi luată doar în cazul în care apar situaţii neprevăzute cum este cea prin care trecem acum și nu doar la nivelul producătorului.

„Dacă vezi că piaţa este perturbată şi apar speculaţii ale pieţei, perturbări ale pieţei, intervii cu anumite măsuri, şi intervenţia o faci de la producător pe care trebuie să îl protejezi, el având costuri de producţie şi un mic adaos de profitabilitate pe verigile de lanţ, până la aprovizionarea cu alimente a consumatorului. Noi avem ca stat două elemente fundamentale pe care trebuie să le protejăm: cetăţenii şi producătorii români. Între cele două verigi există alte verigi intermediare care pot specula în anumite momente, iar dacă va fi nevoie să intervenim, exact pe aceste verigi unde ar putea apărea atacurile speculative, intervenim", a mai spus Chesnoiu, potrivit Agerpres.

,,Nu rămânem fără stocuri de grâu''

România nu prezintă niciun risc să rămână fără stocurile necesare de grâu pentru consumul intern, chiar dacă în prezent se tranzacţionează cantităţi semnificative pe burse, iar preţurile la cereale au explodat, spune ministrul. În plus, România este asigurată cu nevoia de cereale până la noua recoltă.

Citeste si:
Grupul RodBun a obținut un credit de peste 100 de milioane de euro de la un sindicat de bănci. Ce va face cu banii
Grupul RodBun a obținut un credit de peste 100 de milioane de euro de la un sindicat de bănci. Ce va face cu banii

"În niciun caz nu rămânem fără stocuri de grâu. În ceea ce priveşte preţurile, vă pot spune că bursele de cereale sunt organisme vii, la fel ca şi celelalte burse şi reacţionează la şocuri, iar şocurile acestea dau fluctuaţii în preţul produselor. Ceea ce trebuie să înţelegem cu toţii este că în general peste nivelul de consum anual al României există un surplus, de obicei acela se tranzacţionează la burse, nici într-un caz cantităţile de cereale necesare României pentru consum intern. Noi facem analize zilnice, suntem permanent în contact cu traderii, cu procesatorii, cu cei din industria de panificaţie şi nu ajung să se tranzacţioneze pe bursă cantităţile de grâu care îi sunt necesare populaţiei României. Suntem asiguraţi până la noua recoltă", a mai spus ministrul Agriculturii.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu: Nu există probleme din punct de vedere al aprovizionării magazinelor cu alimente