Lectură de 5 minute

06 Nov 2020 - Interviuri și Analize

Cele mai scumpe alimente din lume: care sunt și de ce costă atât

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

Cele mai scumpe alimente din lume sunt unele atipice și nu tocmai cunoscute, poate și pentru că nu sunt chiar populare și accesibile ca achiziție ținând cont de faptul că prețul este, uneori, unul exagerat de mare. Totuși, deși o cantitate infimă a acestor alimente costă mai bine de câteva sute de euro, valoarea lor este justificată având în vedere unii factori de producție.

Să încerci să faci o catalogare a celor mai scumpe alimente din lume se poate dovedi o misiune provocatoare, poate și pentru că o astfel de listă numără mai mult de zece nominalizări, câte am strâns (le-am ales pe cele mai interesante). Un lucru este clar, și anume faptul că fiecare țară are propria bucătărie și comori gastronomice importante și se poate mândri cu alimente cu prețuri uriașe.

Și totuși ce face cele mai scumpe alimente să fie astfel etichetate, ce le face atât de deosebite? Poți citi în lista de mai jos despre câteva dintre astfel de produse, care au prețuri de achziție extrem de ridicate, lucru care condiționează cumva accesibilitatea lor. Însă sunt, cu siguranță, produse pe care ți-ai dori să le guști cel puțin măcar o dată în viață, ținând cont că sunt unice și rare, dar și cu gusturi despre care se spune că sunt senzaționale.

TOP 10 cele mai scumpe alimente din lume

1. Șofranul

Un condiment aparte, originar din Orientul Mijlociu, cunoscut și ca "aurul roșu", acesta se poate vinde cu un preț care variază între 100 și 400 de dolari per 100 de grame. Motivul pentru care este atât de scump constă în faptul că poate fi cules doar într-o anumită perioadă a anului, timp de o săptămână sau două și doar cu mâna, pentru extragerea lui fiind impusă o muncă laborioasă, îndelungată și meticuloasă. Considerat cel mai scump ingredient, pentru "prepararea" unui singur kilogram pot fi necesare până la 300.000 de flori, notează BBC.

2. Caviarul Almas

Caviarul Almas (diamant în rusă) este un bun de lux, produs din ouă ce provin de la sturionul sălbatic care înoată în sudul Mării Caspice și în Marea Neagră (specie amenințată cu dispariția). Tipul ăsta de caviar mai este cunoscut drept caviarul alb (caviar albino), claritatea lui conferindu-i și calitatea. Considerat o delicatesă, caviarul Almas are un preț ridicat și pentru că un pește are nevoie de două decenii pentru a ajunge la maturitate pentru a depune ouăle, doar o dată la 2-4 ani. Ambalat în cutii de aur de 24 de karate, un kilogram se vinde cu 25.000-34.500 de dolari.

3. Trufe albe

Supranumită și "regina trufelor", trufa albă este cea mai scumpă și cea mai valoroasă dintre cele 150 de specii de ciuperci care cresc pe continentul european. Se poate vinde cu 2.100 de dolari pe kilogram, ceea ce o înscrie pe lista celor mai scumpe alimente din lume. O explicație constă în condițiile speciale care se impun creșterii ei (se găsește doar în sălbăticie - rareori se cultivă), dar și pentru că are o aromă intensă deosebită.

4. Șuncă uscată iberică

Jamon Iberico este produsă în Spania și Portugalia și se vinde cu aproape 400 de dolari/kilogram. Cererea ridicată de preț este pusă pe seama faptului că porcii de la care provine șunca sunt hrăniți, în ultima parte din viața lor, doar cu un anumit tip de ghinde, urmând un regim strict, lucru care conferă cărnii un gust aparte. Până și etichetarea acesteia este una strictă, existând diverse catalogări în funcție de calitatea șuncii.

5. Brânză Pule

Cu un preț estimat la peste 1000 de euro per kilogram, brânza Pule este produsă de la lapte de măgărițe care cresc într-o mică rezervație naturală din Serbia. Costă atât de mult pentru că la realizarea unui singur kilogram de brânză sunt necesari 25 de litri de lapte, care de altfel se produce cu dificultate (într-o zi o măgăriță se poate mulge doar de trei ori/zi, pentru a nu-i răni uterul și oferă puțin sub cantitatea unei căni de lapte).

6. Cafea Kopi Luwak

Un kilogram de cafea Kopi Luwak se vinde cu 700 de dolari per kilogram. Asta pentru că tehnica de obținere este una cel puțin bizară. Mai exact, boabele de cafea sunt mâncate, digerate parțial și apoi expulzate prin excremente de un animal, civeta de palmier. Se crede că acizii din stomacul animalului îi conferă o aromă aparte, motiv pentru care este sortimenul cel mai scump de cafea din lume, fiind extrem de cerut în Japonia și America.

Citeste si:
Piața de pește românesc își extinde portofoliul: caviar și creveți made in Romania 
Piața de pește românesc își extinde portofoliul: caviar și creveți made in Romania 

7. Foie gras

Foie gras este, practic, un pate scump făcut din ficat gras care rezultă din creșterea și îngrășarea gâștelor și rațelor prin hrănire forțată, de până la zece ori de la dimensiunea normală - prin îndopare. Aroma specialității culinare este una bogată, delicată și bine cunoscută în preparatele franțuzești.

8. Puiul Ayaam Cemani

Este un pui special care se găsește doar în Indonezia și nu se exportă în alte țări, luând în considerare riscurile de boli. Acest aliment se poate cumpăra cu 200 de dolari pe kilogram, iar lucrul care îl face special este faptul că este o rasă foarte greu de găsit, scrie HolIday Nomad.

9. Friptura japoneză Wagyu

Considerată a fi una dintre cele mai gustoase delicatese din lume, friptura Wagyu provine de la niște vaci originare din Japonia. Se remarcă printr-o aromă anume conferită de textura grăsimii folosite la gătit. Costul pentru un kilogram ajunge la 450 de dolari, pentru că este de calitate superioară.

10. Ceaiul chinezesc Da Hong Pao

Unul dintre cele mai scumpe ceaiuri din lume, delicat și rafinat, ceaiul Da Hong Pao este foarte rar, astfel că un singur gram se poate vinde cu 1.400 de dolari. Crește în zonele montane din provincia chineză Fujian, lucru care crește valoarea de achiziție, alături de faptul că are proprietăți aparte terapeutice, iar frunzele sunt pregătite într-un fel anume și puse la păstrare mult timp.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Cele mai scumpe alimente din lume: care sunt și de ce costă atât