Lectură de 2 minute

22 Jun 2021 - Știri și Noutăți

Bunăstarea românilor, în creștere: Consumul individual al românilor este peste cel al grecilor și croaților

Redacția Retail.ro

Indicatorul nivelului bunăstării gospodăriilor a continuat să crească în România în anul 2020. Consumul individual efectiv (AIC) per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) a ajuns la 79% din media Uniunii Europene, de la 78% din media UE în 2019 şi 63% din media UE în 2016, arată datele Oficiului European de Statistică (Eurostat).

După acest indicator, România este la egalitate cu Estonia şi devansează ţări precum Grecia, Slovacia, Letonia, Ungaria, Croaţia şi Bulgaria, notează Agerpres.

Pe primele locuri clasament se situează Luxemburg, cu un consum individual efectiv cu 31% peste media UE, urmat de Germania (23% peste media UE), Danemarca (21% peste media UE), Belgia, Olanda, Austria, Finlanda, Suedia şi Franţa (toate cu un nivel cuprins între 5% şi 20% peste media din UE).

În anul 2020, AIC per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) a variat de la 61% la 131% din media UE în cele 27 de state membre.

România, PIB per capita în creștere

În varianta mai cunoscută de măsurare a nivelului de trai, calculat în PIB per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), în 2020 România avea un PIB per capita de 72% din media UE, în creştere faţă de 69% din media UE în 2019.

După acest indicator, România este la egalitate cu Letonia şi devansează Grecia şi Croaţia, care fiecare au un PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare standard aflat la 64% din media UE; Slovacia, 71% din media UE; şi Bulgaria, 55% din media UE. În faţa României se situează Polonia, care se situează la 76% din media UE, şi Ungaria, 74% din media UE.

În 2020, PIB per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) a variat de la 55% la 266% din media UE în cele 27 de state membre.

Anul trecut, zece state membre UE aveau un PIB per capita exprimat în PPS mai mare decât media din UE, în frunte fiind Luxemburg cu un PIB per capita exprimat în PPS cu 266% peste media din UE.

Citeste si:
​​​​​​​Americanii de la ThredUP intră pe piața de fashion din România, după ce au cumpărat platforma de produse second-hand Remix
Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Bunăstarea românilor, în creștere: Consumul individual al românilor este peste cel al grecilor și croaților