Lectură de 5 minute

26 Oct 2021 - Știri și Noutăți

Brandul de apă minerală naturală Dorna lansează o campanie de curățare a râurilor din România

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Brandul de apă minerală naturală Dorna lansează o campanie de curățare a râurilor din România, care va începe la finalul acestui an, ca parte a strategiei de sustenabilitate a companiei. Campania, inițiată în parteneriat cu Administrația Națională Apele Române și dezvoltată cu suportul organizațiilor non-guvernamentale CSR Nest România și Clear Rivers – Olanda, se va desfășura etapizat și va presupune instalarea unor dispozitive de colectare a deșeurilor transportate de apele râurilor.

În prima etapă a acestei campanii sunt vizate două dintre cele mai importante râuri ale țării, respectiv Ialomița și Dâmbovița.

În 2014, Dorna a fost primul brand de apă îmbuteliat într-un tip de ambalaj inovator, realizat în proporție de 30% din plante - Plant Bottle. Această lansare a fost completată, de-a lungul timpului, de eforturi constante de reducere a conținutului de plastic din ambalaje, prin modificări ale sticlei și capacului, pentru ca, în 2020, Dorna să devină prima apă minerală naturală din România disponibilă în rPET - ambalaje realizate 100% din PET reciclat”, spune Iuliana Nedelcu, marketing director Coca-Cola România.

Dorna a început demersurile pentru montarea dispozitivelor care vor capta deșeurile transportate de curenții celor două râuri – Ialomița și Dâmbovița. Acestea vor fi amplasate pe cursul apelor și vor începe să funcționeze până la finalul acestui an, punerea în funcțiune depinzând de condițiile meteorologice din această iarnă.

Cum funcționează dispozitivele de colectare a deșeurilor

Dispozitivele plutitoare, dezvoltate de organizația non-profit Clear Rivers din Olanda, extrag deșeurile din apă într-un mod pasiv: ele nu necesită energie sau intervenție umană pentru funcționare, ci se bazează exclusiv pe vânt și pe curenții din apă, care împing deșeurile în interiorul dispozitivelor. Cunoscute sub denumirea de The Litter Trap, aceste dispozitive sunt, de fapt, niște sisteme plutitoare, capabile să capteze gunoiul de la suprafața apei până la adâncimea de un metru sub apă.

“Fiecare tip de ambalaj poate juca un rol într-o economie circulară și poate redeveni o resursă valoroasă, dacă este colectat separat, reciclat si reutilizat. Acesta este și motivul pentru care începem curățarea râurilor și îi invităm pe toți cei care vor să ni se alăture să contribuie cu un gest care poate părea mic, dar care are un impact foarte mare: să colecteze plasticul separat de restul deșeurilor și, astfel, să recicleze din nou și din nou”, a continuat Iuliana Nedelcu.

Creșterea capacității de colectare se face cu ajutorul unor brațe plutitoare, întinse pe lățimea râului, pentru a acoperi o suprafață cât mai mare. Deșeurile astfel captate sunt direcționate către o “capcană” de unde, odată colectate, nu mai pot scăpa înapoi pe suprafața râului, chiar dacă curentul își schimbă direcția, ele fiind blocate printr-un siste cu ușă semi-închisă. Capcanele sunt realizate, la rândul lor, din plastic colectat de pe ape și reciclat ulterior. Această caracteristică transformă aceste dispozitive în produse “circulare”: colectarea deșeurilor plutitoare se face astfel cu ajutorul plasticului colectat anterior de pe cursurile altor ape.

Odată puse în funcțiune, dispozitivele vor putea colecta până la cinci metri cubi de deșeuri în fiecare zi (pentru un singur dispozitiv), cantitatea putând varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi tipul și greutatea plasticului colectat, condițiile meteorologice, curenții de apă și vânt etc.

Citeste si:
5 to go pregătește lansarea mai multor produse de snacking în retail
5 to go pregătește lansarea mai multor produse de snacking în retail

Deșeurile acumulate de fiecare dispozitiv vor fi, ulterior, trimise la stația de sortare și apoi redirecționate către fabricile de reciclare pentru a fi transformate în materiale noi sau, în cazul obiectelor degradate, către cele care valorifică deșeurile de ambalaj prin incinerare. Campania Dorna va continua acțiunile de curățare și anii următori.

Ambalaje din pet reciclat

Dorna a lansat în primvara anului 2020 ambalaj realizat din 100% PET reciclat și a înlocuit 5.000 de tone de plastic nou puse pe piață anual, cu plastic realizat din material reciclat, odată cu trecerea portofoliului Dorna la ambalaje din rPET.

Ambalajele de tip rPET se deosebesc de sticlele din PET reciclabil folosite până acum pentru îmbutelierea apei Dorna prin faptul că au trecut cel puțin o dată printr-un proces de reciclare. În plus, ele sunt în continuare și reciclabile, la fel ca orice alt obiect realizat din material de tip PET.

Dorna face parte din Sistemul Coca-Cola (Coca-Cola România şi Coca-Cola HBC România), care își propune ca, până în 2030, să recupereze o cantitate de ambalaje egală cu cea pe care o pune pe piaţă. Mai exact, pentru fiecare sticlă sau doză vândută, Sistemul Coca-Cola își propune să ajute la colectarea și reciclarea unei cantități identice.

Coca-Cola este un producător de băuturi care oferă produse în peste 200 de țări și teritorii. Alături de mărcile Coca-Cola, portofoliul include Sprite, Fanta și alte băuturi răcoritoare. Din categoriile de apă, băuturi pentru sportivi, cafea și ceaiuri, fac parte brandurile Dasani, smartwater, vitaminwater, Topo Chico, Powerade, Costa, Georgia, Gold Peak, Honest și Ayakata iar pe segmentele de băuturi nutriționale, sucuri, lapte și băuturi pe bază de plante, se numărăr,, printre altele, brandurile Minute Maid, Simply, innocent, Del Valle, fairlife și AdeZ.

În România, ca în toate ţările în care îşi desfăşoară activitatea, Coca-Cola deţine şi funcţionează pe baza unui sistem propriu. Pe plan local, sistemul este format din Coca-Cola România (filială a The Coca-Cola Company, proprietarul mărcilor înregistrate) şi partenerul său, Coca-Cola HBC România, care îmbuteliază şi distribuie produsele Coca-Cola sub licenţa The Coca-Cola Company în România.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Brandul de apă minerală naturală Dorna lansează o campanie de curățare a râurilor din România