Lectură de 3 minute

10 Jun 2022 - Știri și Noutăți

Autoritățile vor să modifice legislația SGR: „Schimbările propuse reprezintă o noutate și înseamnă un dezechilibru”

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Producătorii de băuturi și comercianții, acționari în compania RetuRo Sistem Garanție Returnare, care ar urma să administreze SGR în țară, susțin că proiectul de modificare a Hotărârii de Guvern, pus în consultare în urmă cu câteva zile de autorități, aduce un dezechilibru în piață.

Proiectul pentru modificarea și completarea Hotărârii de Guvern 1074/2021 specifică faptul că în situația în care administratorul SGR nu poate fi constituit în termen de 120 de zile din orice motiv, administratorul SGR va putea fi constituit având ca unic acționar statul român. Potrivit proiectului inițial, Ministerul Mediului ar trebui să realizeze achiziția de acțiuni în cuantum de 20%.

„Schimbările propuse reprezintă o noutate și înseamnă un dezechilibru al tuturor eforturilor depuse de industria producătorilor de băuturi în ultimii ani. O astfel de modificare a strategiei de organizare a SGR, care vine după ce au fost parcurse toate etapele prevăzute de legislație pentru ca RetuRO să primească licența de operare, ar avea un impact semnificativ în funcționarea eficientă a sistemului”, transmite RetuRO Sistem Garanție-Returnare, singura entitate care a depus o solicitare pentru obținerea licenței de operare.

Reprezentanții producătorilor de băuturi și ai comercianților nu susțin această schimbare, în contextul în care mai rămâne doar desemnarea administratorului SGR și cer clarificări de la Ministerul Mediului privind etapele prin care va deveni acționar.

„În cei 3 ani în care am fost implicați în toate discuțiile cu Ministerul Mediului, nu a existat perspectiva ca SGR să fie administrat 100% de stat, ținând cont de faptul că industria responsabilă are obligația atingerii țintelor de colectare și reciclare a ambalajelor, conform legii. Considerăm că autoritățile trebuie să aibă un rol important în supravegherea și controlul SGR, asigurându-se că există condiții de concurență echitabile pentru toate părțile interesate din lanțul valoric. Însă pentru a fi funcțional și pentru a îndeplini obiectivele naționale de reciclare, studiile de fezabilitate realizate până acum, dar și modelele europene din alte țări ne-au arătat că sistemul trebuie să funcționeze pe principii de eficiență economică, gestionat privat de către industriile vizate (producători, importatori) - care suportă costurile acestui sistem, în parteneriat cu reprezentanți ai comercianților”, declară Julia Leferman, directoarea generală a Asociației Berarii României pentru Mediu, acționar în compania RetuRO și președinta Directoratului RetuRO.

Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem în care românii vor plăti o garanție de 0,50 lei atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial. Scopul este de a introduce ambalajele într-o economie circulară, ajutând România să atingă țintele naționale de colectare și reciclare agreate la nivel european, care cer, spre exemplu, ca până în anul 2025 să se colecteze 77% din PET-urile puse pe piață, iar până în anul 2029 – 90%. De asemenea, sistemul va ajuta la atingerea noilor ținte de colectare și reciclare pentru restul tipurilor de materiale, și anume 75% pentru sticlă și 60% aluminiu, începând cu anul 2030.

Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, Asociația Berarii României pentru Mediu și Asociația Retailerilor pentru Mediu sunt asociații înființate special pentru a asigura implementarea, gestionarea, operarea și finanțarea sistemul de garanție-returnare (SGR) în România, ca acționari în cadrul RetuRO Sistem Garanție Returnare. Numirea administratorului ar urma să se realizeze curând, iar termenul pentru darea în funcțiune va fi, cel mai probabil, amânat, pentru că luna octombrie nu este una fezabilă pentru implementare.

Sursa foto: Unsplash

Citeste si:
RetuRO deschide licitația pentru saci de plastic. Cât timp au la dispoziție furnizorii pentru a se înscrie în procedura de selecție 
RetuRO deschide licitația pentru saci de plastic. Cât timp au la dispoziție furnizorii pentru a se înscrie în procedura de selecție 

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Autoritățile vor să modifice legislația SGR: „Schimbările propuse reprezintă o noutate și înseamnă un dezechilibru”