Lectură de 2 minute

07 Mar 2023 - Știri și Noutăți

Companiile din România au reușit să reducă peste 29.000 de tone de CO2 

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

În ultimele 3 luni ale anului trecut, peste 29 de mii de tone de emisii de dioxid de carbon (CO2) au fost reduse în România, prin activitatea de reciclare a ambalajelor generată de aproximativ 700 de companii, conform datelor Clean Recycle pe baza activităților de gestionare a responsabilității de mediu pentru aceste companii.

 

Sursa foto: Merakist / Unsplash

Astfel, peste 700 de companii au introdus în perioada menționată peste 46.000 de tone de deșeuri de ambalaje generatoare de emisii de CO2. Conform obligațiilor legale, o cantitate de peste 60% dintre acestea a fost reciclată și valorificată, reducând astfel nivelul amprentei de carbon în România.

Metoda de calcul este inovatoare în sistemul de management al deșeurilor din România: în fiecare lună, pe masură ce reciclezi mai mult, contribui la reducerea emisiilor de CO2 în atmosferă.

Principalele categorii de deșeuri din ambalaje reciclate au fost:

  • sticla,
  • plasticul,
  • PET-ul,
  • hârtia și cartonul,
  • oțelul, aluminiul și lemnul.

Companiile care au reciclat cele mai mari cantități de deșeuri

Companiile care au reciclat cele mai mari cantități de deșeuri de ambalaje în ultimele 3 luni ale anului trecut, conform datelor Clean Recycle, au fost cele din retail, precum Metro Cash & Carry România sau Profi.

Dioxidul de carbon este un gaz cu efect de seră, care are o contribuție negativă în procesul încălzirii globale, contribuind semnificativ în procesul schimbărilor climatice.

La nivelul Uniunii Europene a fost adoptată o strategie conform căreia țările membre UE trebuie să reducă aceste cantități cu 55% până în 2030. Până în 2050, strategia UE este de a ajunge la neutralitate climatică, adică de a ajunge la un echilibru între cei care generează emisii de carbon și sistemele absorbante.

România a înregistrat în 2021 o cantitate de 79 de milioane de tone de emisii de carbon din toate industriile, în creștere cu 5 milioane de tone față de 2020.

Citeste si:
Pringles anunță schimbări importante: ce se întâmplă cu ambalajul 
Pringles anunță schimbări importante: ce se întâmplă cu ambalajul 

Clean Recycle este unul dintre cei cinci jucători de pe piața locală a transferului de responsabilitate privind deșeurile de ambalaje (OIREP), preluând obligativitatea raportării, colectării și valorificării ambalajelor și deșeurilor din ambalaje puse pe piață de producători și importatori. Clean Recycle gestionează un portofoliu de peste 700 de companii care produc și pun pe piață deșeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG și retail, agribusiness, automotive, distribuție, producție industrială, farmaceutice ș.a.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Companiile din România au reușit să reducă peste 29.000 de tone de CO2