Lectură de 3 minute

26 Jun 2023 - Știri și Noutăți

Anual, 78 de milioane de tone de haine devin deșeuri periculoase. Listă cu locurile unde le poți dona 

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Conform statisticilor Earth.org, în doar 15 ani, producția de haine s-a dublat, iar durata de folosire a unui produs a scăzut cu 40%. Consumatorii cumpără din ce în ce mai multe haine noi, însă le poartă o scurtă perioadă de timp, ori chiar deloc.

 

Sursa foto: Unsplash

Aproximativ 60% din materialele folosite în producția de haine au la bază plastic și necesită aproximativ 48 de milioane de tone de petrol pe an.

Tot conform statisticilor, prin spălarea hainelor din material sintetic, generăm 35% din totalul microplasticelor răspândite în mediul înconjurător, peste 14 milioane de tone de microplastice ajungând în oceanele planetei.

Nu în ultimul rând, peste 180 de substanțe chimice periculoase sunt utilizate în acest sector, iar 16,5% din toate pesticidele din lume sunt folosite doar pentru producția de bumbac.

Humana

Hainele pot primi o nouă viață dacă le colectăm responsabil și ajung în fabrici de sortare profesională și sunt apoi reintroduse în circuitul comercial prin magazine specializate.

Humana People to People a creat un astfel de sistem complex prin care colectează produse textile din diferite surse, le sortează și le reintroduce în sistemul comercial prin cele peste 40 de magazine din România.

ONG-uri și asociații unde poți dona haine

Asociația Atitudini & Alternative

În București au fost amplasate opt containere pentru donații de haine, îmbrăcăminte și jucării de către Asociația Atitudini & Alternative. Alte două containere au fost amplasate în Târgoviște și Corbii Mari, Dâmbovița. Obiectele care ajung aici vor fi distribuite persoanelor nevoiașe din comunitățile marginalizate. Anul acesta, în contextul pandemiei, Asociația a suspendat campania în anumite zone din București - pentru a fi la curent cu disponibilitatea containerelor găsesți aici mai multe informații.

Magazinul social Samusocial

Samusocial este prezent pe patru continente, inclusiv în Europa, și activează și în România. Asociația vine în întampinarea persoanelor celor mai desocializate care au nevoie de ajutor și se implică în adunarea de diverse lucruri de care acestea ar avea nevoie. Printre astea se numără orice bun necesar unui trai decent, printre care și haine. Despre cum funcționează și cum donezi haine, poți citi aici.

Citeste si:
Cum va ajunge “România Neutră” climatic până în 2050? Pașii pe care țara noastră trebuie să bifeze
Cum va ajunge “România Neutră” climatic până în 2050? Pașii pe care țara noastră trebuie să bifeze

ONG-ul Carusel strânge haine groase pentru oamenii fără adăpost

Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București a făcut apel la cei care au posibilitatea să doneze haine pentru oamenii care trăiesc pe stradă. Asociația umanitară Carusel activează din 2011 și a strâns de-a lungul timpului multe haine, încălțăminte și accesorii, făcând mereu precizarea ca acestea să fie în stare bună la predare. Un ghid al donatorului se poate consulta aici.

Alte variante pe care le mai poți lua în considerare pentru donații de haine sunt:

Platforme online care colectează hainele nedorite

Remixshop

O altă variantă de a scapa de îmbrăcămintea pe care nu o mai porți este să o vinzi pe Remixshop.com, magazin online dedicat modei second hand și outlet. Dacă nu vrei să o donezi persoanelor vulnerabile, poți apela la serviciul "Vindeți către Remix", prin care poți reintroduce în circuit hainele și accesoriile de calitate și să faci inițiativei de promovare a consumului sustenabil în industria fashion.

Tot ce ai de facut este să comanzi un Remix Bag, să selectezi hainele, pantofii și accesoriile noi sau aproape noi, dar care nu au defecte și sunt bine întreținute, și să le trimiți inapoi catre Remix pentru a fi procesate. Găsești aici mai multe detalii despre acest serviciu.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Anual, 78 de milioane de tone de haine devin deșeuri periculoase. Listă cu locurile unde le poți dona