Lectură de 2 minute

09 Nov 2021 - Știri și Noutăți

ANPC amendează și cere suspendarea Altex după ce a descoperit reduceri false de Black Friday. Reprezentanții companiei ar fi motivat că „nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e”

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a amendat Altex cu 50.000 lei, pentru că promova reduceri false la peste 1.000 de produse și a propus suspendarea activității până la încetarea practicii comerciale incorecte. Comisarii ANPC susțin că Altex a motivat decizia de a nu acorda reducerile reale prin faptul că „nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e”.

Sub coordonarea Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), împreună cu Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov s-a desfășurat, în ultimele zile, o verificare a mediului online, în ceea ce privește modul în care se derulează perioada cunoscută drept „Black Friday” – un vârf al promoțiilor anuale.

În data de 9 noiembrie 2021, prin acesarea site-ului www.altex.ro, comisarii ANPC au constatat faptul că Altex promova produse ca fiind la reducere de preț, fără a aplica reducerile din prețul de referință (cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus).

Abateri la 1.000 de produse pe site-ul Altex de Black Friday

Echipele de control ANPC au depistat peste 1.000 de produse cu abateri de preț, afișate pe site.

Reprezentanții Altex au afirmat, cu ocazia discuțiilor pe acestă temă, că ei „nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e”.

Ca urmare a neregulilor constatate, Altex a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 50.000 lei și a fost propusă, ca măsură complementară, suspendarea activității până la încetarea practicii comerciale incorecte.

ANPC va informa autoritățile din domeniu, respectiv Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI, referitor la abaterile înregistrate, de Black Friday, la Altex, pentru a se putea preîntâmpina continuarea promovării acestui tip de „reducere de preț” neconformă.

De asemenea, ANPC va informa organele penale competente în România cu privire la cazurile de înșelăciune constatate, ca urmare a acestor controale.

Citeste si:
Căruciorul surpriză la Auchan: reduceri de peste 50%, oferite pe loc. Cum funcționează inițiativa retailerului
 Căruciorul surpriză la Auchan: reduceri de peste 50%, oferite pe loc. Cum funcționează inițiativa retailerului

ANPC îi sfătuiește pe consumatori să manifeste atenție sporită atunci când doresc să achiziționeze bunuri, în perioada reducerilor, pentru a se proteja, în cazul în care apar abateri de la legislația în vigoare practicate de unii dintre operatorii economici și îi asigură pe cetățeni că supraveghează, la rândul său, permanent piața pentru a preîntâmpina sau sancționa astfel de cazuri.

Retailerul electro-IT Altex a început miercuri, 27 octombrie, campania de Black Friday, care durează patru săptămâni, până pe 24 noiembrie. Retailerul anunța că a pregătit reduceri de până la 60% pentru mii de produse din categorii precum IT, comunicații, gaming, electrocasnice, ȋncălzire, auto, bricolaj, iluminat, electrice, bucătărie, curățenie și igienă, jucării, produse pentru copii, sport, mobilă etc, în magazinele din toată țara și online, pe altex.ro și mediagalaxy.ro.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  ANPC amendează și cere suspendarea Altex după ce a descoperit reduceri false de Black Friday. Reprezentanții companiei ar fi motivat că „nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e”