Lectură de 2 minute

02 Jun 2022 - Știri și Noutăți

Angajații din sectorul agricol și industria alimentară au garantat salariul minim brut de 3.000 de lei

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Salariații din sectorul agricol și din industria alimentară au, de la 1 iunie, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată de minimum 3.000 de lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,3 ore pe lună, reprezentând, în medie, 17,9 lei/oră, anunță Inspecția Muncii.

În perioada 1 iunie – 31 decembrie, angajatorii pot majora, voluntar, nivelul salariului de bază lunar brut cu suma de 200 lei, respectiv de la 2.550 lei la 2.750 lei. Această majorare se acordă salariaţilor care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, sunt încadraţi cu normă întreagă și numai la locul unde se află funcţia de bază.

Pentru suma de 200 lei nu se datorează impozit pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii. Prevederea majorării salariului minim este, însă, obligatorie în cazul persoanelor nou-angajate în perioada 01.06 - 31.12.2022, nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include alte sporuri, urmând să fie de 2.750 lei, nivel minim pe care angajatorii trebuie să îl prevadă în contractul individual de muncă dacă doresc să beneficieze de facilitățile fiscale prevăzute de actul normativ.

Această prevedere nu se aplică personalului salarizat potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice, cu modificările şi completările ulterioare, măsura fiind destinată exclusiv salariaților din domeniul privat.

Majorarea este facultativă și nu este obligatoriu să fie acordată de la început de lună, putând fi acordată și pentru o fracțiune de lună, situație în care se va diminua corespunzător. În mod similar, suma de 200 lei se diminuează în funcție de data angajării, respectiv data încetării contractului individual de muncă.

Majorarea de 200 de lei vizează exclusiv salariul minim de 2.550 de lei. Ea nu se acordă la salariile minime de 3.000 lei stabilite în domeniile construcții, agricultură și industria alimentară.

Scutirea de taxe pentru suma lunară de 200 de lei se aplică și în cazul persoanelor angajate după data de 1.06.2022, cărora li se stabilește un salariu brut de 2.750 de lei, fără a lua în calcul sporurile și alte adaosuri.

Citeste si:
Analiză CBRE: Timiș, în topul județelor preferate de investitorii din sectorul agricol
Analiză CBRE: Timiș, în topul județelor preferate de investitorii din sectorul agricol
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Angajații din sectorul agricol și industria alimentară au garantat salariul minim brut de 3.000 de lei