Lectură de 2 minute

25 Feb 2021 - Știri și Noutăți

Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, creștere double digit în 2020 pe fondul accelerării vânzărilor online

Angela Alexandru

După un al patrulea trimestru deosebit de puternic, în care vânzările au crescut cu 18%, grupul Ahold Delhaize a încheiat anul 2020 cu o creștere importantă, de peste 14%, susținută și de vânzările online care au crescut cu aproape 70% în acest an. Totuși, costurile ridicate din perioada pandemiei au făcut ca profitul net al grupului să scadă.

Ahold Delhaize a încheiat, la nivel de grup, anul financiar 2020 cu vânzări de 74,7 miliarde de euro, în creștere cu 14,2%, față de anul precedent. Astfel, retailerul și-a putut consolida poziția pe fiecare piață unde își desfășoară activitatea, titrează publicația Retail Detail.

O contribuție în acest rezultat este a vânzărilor online, care au crescut cu 84,2% în al patrulea trimestru și cu 67,4% pentru întregul an, la 7,6 miliarde de euro. Grupul plănuise să depășească valoarea de 7 miliarde în vânzările online abia la sfârșitul acestui an.

Frans Muller, CEO-ul Ahold Delhaize, estimează de asemenea o creștere de aproximativ 30% a comerțului online în 2021. Spre exemplu, bol.com, un webshop din Olanda deținut de grup, și-a majorat vânzările și a crescut cu 69,6% în al patrulea trimestru. Peste 41.000 de parteneri de vânzări operează în prezent pe platformă, iar vânzările lor au crescut cu 110%.

Creșterea excepțională a vânzărilor se datorează crizei generate de Covid, care a impus migrarea cumpărătorilor către jucătorii online. Totuși, comerțul electronic încă este mai puțin profitabil decât vânzările generate de magazinele fizice. Totodată, pandemia i-a forțat pe retaileri să suporte costuri suplimentare și să facă alte investiții.

Citeste si:
Alexandrion Group lansează în România Grande Couronne, un single malt scotch whisky, disponibil în ediție limitată

Profitul net a scăzut de la 1,8 la 1,4 miliarde de euro, iar marja de profit pentru întregul an a crescut la 4,8%.

Deși în raportul financiar nu sunt făcute precizări privind România, în ceea ce privește investițiile la nivel național în 2020, Mega Image și-a extins rețeaua cu 89 de magazine și a a marcat intrarea pe piețele din Oradea și Sibiu. Tot în 2020, retailerul a inaugurat primul depozit dedicat eCommerce-ului și a făcut investiții pentru livrările la domiciliu.

Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, creștere double digit în 2020 pe fondul accelerării vânzărilor online