Lectură de 3 minute

24 Feb 2022 - Interviuri și Analize

XTB: Conflictul militar dintre Rusia și Ucraina va genera un nou impuls inflaționist

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Conflictul militar dintre Rusia și Ucraina va genera un nou impuls inflaționist, în contextul în care prețurile aproape tuturor mărfurilor se tranzacționează în creștere, iar în cazul piețelor de materii prime, multe vor depinde de modul în care conflictul afectează logistica, potrivit unei analize realizate de compania de brokeraj XTB.

„Din punct de vedere economic situația este clară - conflictul militar va genera un nou impuls inflaționist. Prețurile aproape tuturor mărfurilor se tranzacționează în creștere, în special ale mărfurilor energetice. Cu toate acestea, în cazul piețelor de materii prime, multe vor depinde de modul în care conflictul afectează logistica. Rețineți că lanțurile globale de logistica nu și-au revenit încă după impactul pandemiei și acum iese la suprafață un alt factor negativ. Potrivit indicatorului New York Fed, lanțurile globale de aprovizionare sunt cele mai restrânse din istorie”, se arată în analiza XTB.

Prețul petrolului depășește pragul de 100 de dolari pe baril

Rusia este un jucător cheie pe piața materiilor prime energetice, deosebit de important pentru Europa. Situația de pe piața petrolului o demonstrează - prețurile petrolului au crescut peste 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014. Rusia exportă în jur de 5 milioane de barili de petrol în fiecare zi, aproximativ 5% din cererea globală. Aproximativ jumătate din această cantitate este exportată în Uniunea Europeană.

Dacă Occidentul decide să elimine Rusia din sistemul de plăți SWIFT, exporturile rusești către Uniunea Europeană ar putea fi oprite. Într-un astfel de scenariu, prețul petrolului ar putea crește cu 20 - 30 de dolari pe baril. În opinia noastră, prima de risc de război inclusă în prețul actual al barilului de petrol se ridică la 15 - 20 USD, potrivit companiei.

Aurul și paladiul cresc

Conflictul este principalul motor al mișcărilor de pe piața aurului. Uncia de aur se tranzacționează cu peste 3% în creștere astăzi, aproape de 1.970 USD și cu puțin peste 100 USD sub maximele istorice.

Rusia este un producător major de paladiu, care este un metal cheie în producția de convertoare catalitice pentru sectorul auto. Prețurile paladiului au crescut astăzi cu aproape 8%.

Potrivit XTB, piețele bursiere globale suferă cea mai amplă lovitură din 2020. Corecția de pe piața futures a Nasdaq-100 s-a adâncit astăzi la peste 20%. O mare parte a acestei scăderi a fost însă cauzată de așteptările privind înăsprirea politicii monetare din partea Fed. Contractele futures pe DAX au scăzut cu aproximativ 15% de la jumătatea lunii ianuarie și se tranzacționează în apropierea maximelor prepandemice.

Firmele și companiile rusești cu o mare expunere în Rusia sunt cele mai afectate. Indicele rusesc RTS a scăzut cu peste 60% de la maximul din octombrie 2021 și s-a tranzacționat pentru scurt timp sub minimele din 2020! Polymetal International este o companie care merită menționată - acțiunile sale scad cu peste 30% la Bursa de Valori din Londra deoarece piața se teme că sancțiunile vor afecta companiile anglo-rusești. Renault este, de asemenea, afectată deoarece Rusia este a doua cea mai mare piață pentru companie. Băncile cu expunere mare în Rusia - UniCredit și Societe Generale - scad și ele puternic.

Citeste si:
Vor închide retailerii magazinele în weekend? Ce spune Feliciu Paraschiv, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici și Mijlocii
Vor închide retailerii magazinele în weekend? Ce spune Feliciu Paraschiv, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici și Mijlocii

Sursa foto: Facebook Ministerul Apărării Naționale

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  XTB: Conflictul militar dintre Rusia și Ucraina va genera un nou impuls inflaționist