Lectură de 6 minute

15 Mar 2024 - Interviuri și Analize

Val de disponibilizări în 2024: cine sunt marii retaileri care renunță la angajați pentru a reduce cheltuieli

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

De la producătorii de jucării și produse cosmetice la vânzătorii de software de birou, directorii din toate sectoarele au anunțat concedieri și alte planuri de reducere a cheltuielilor - chiar și la unele companii care înregistrează profit. Producătorul de păpuși Barbie - Mattel, Nike, Estée Lauder și Levi Strauss sunt doar câteva dintre firmele care au tăiat locuri de muncă în ultimele săptămâni. 

 

Sursa foto: Unsplash

Marile corporații din sectoarele media, retail și tehnologie au efectuat concedieri în masă pentru a reduce costurile în timp ce investesc în inteligența artificială și după ce au suplimentat forța de muncă în timpul pandemiei. Ratele ridicate ale dobânzilor contribuie, de asemenea, la concedierile din cadrul companiilor de tehnologie, în special.

O serie de companii din toate sectoarele au dat startul anului 2024 anunțând că reduc numărul de locuri de muncă, în urma concedierilor de lucrători de la sfârșitul anului 2023. Experții spun că investițiile în inteligența artificială ar putea contribui, dar nu sunt exclusiv de vină. Iată o listă a companiilor care reduc numărul de angajați.

Estée Lauder

Estée Lauder (ELC) urmează să reducă aproape 3.100 de locuri de muncă pe măsură ce își accelerează planul de redresare financiară. Concedierile, care vor suporta taxe de restructurare de până la 700 de milioane de dolari, sunt de așteptat să sporească profiturile și să reducă cheltuielile generale pe termen lung.

Nike

Luna trecută, Nike a anunțat că va tăia aproape 2% din totalul forței de muncă, în încercarea de a reduce costurile, după ce gigantul sportiv a raportat vânzări "mai slabe" în a doua jumătate a anului.

Retailerul a eliminat 1.600 de posturi și face parte din planul său mai amplu de a realiza economii de costuri de 1,6 miliarde de lire sterline în următorii trei ani.

Directorul executiv John Donahoe le-a spus angajaților într-un e-mail intern: "În prezent nu avem cele mai bune performanțe și, în cele din urmă, mă consider pe mine și echipa mea de conducere responsabili".

În e-mail se menționa că afacerea va redirecționa resursele către investiții în cele mai importante categorii și oportunități de creștere, cum ar fi atletismul, produsele pentru femei și marca Jordan.

Citeste si:
Levi’s taie 42 de locuri de muncă de la sediul din Europa: planul companiei pentru următorii doi ani
Levi’s taie 42 de locuri de muncă de la sediul din Europa: planul companiei pentru următorii doi ani

The Body Shop

În urma intrării sale în insolvență luna trecută, aproape 500 de angajați ai The Body Shop au fost concediați, în timp ce retailerul de produse de înfrumusețare etice închide aproape jumătate din magazinele sale din Marea Britanie și elimină 40% din locurile de muncă de la sediul central.

Întreprinderea a închis deja imediat șapte magazine, inclusiv cele de pe Oxford Street și Canary Wharf din Londra.

Administratorii de la FRP au declarat că reducerea numărului de magazine va coincide cu "o concentrare reînnoită asupra produselor mărcii, a canalelor de vânzări online și a strategiilor de vânzare cu ridicata, ceea ce va alinia marca la nivelul celor din industrie și va sprijini revenirea la stabilitate financiară".

Restructurarea sediului central urmează nu doar planurilor de închidere a magazinelor, ci și vânzării, în ianuarie, a activităților deficitare ale The Body Shop în mare parte din Europa continentală și în unele părți ale Asiei.

Frasers Group

Pe lângă anunțarea plecării șefei sale de marketing, Beckie Stanion, Frasers Group a dezvăluit că 20 de locuri de muncă au fost puse în pericol în timp ce compania își restructurează echipa de marketing.

Imperiul comercial a lansat o perioadă de consultări pentru angajații afectați de mișcarea sa de "îmbunătățire a eficienței operaționale și a rezultatelor în toate domeniile funcțiilor de marketing".

Se pare că echipa de marketing a grupului, cu sediul la biroul său din Londra, are în total aproximativ 80 de angajați.

Compania a adăugat că va încerca "să evite și să atenueze orice consecințe ale concedierilor, inclusiv prin examinarea altor roluri alternative în cadrul companiei și al grupului".

eBay

Firma de comerț electronic online a anunțat că va elimina 1.000 de locuri de muncă, adică aproximativ 9% din forța de muncă cu normă întreagă, în încercarea de a se adapta mai bine la ritmul de creștere al companiei într-o economie în încetinire.


Levi's

Producătorul de îmbrăcăminte din denim Levi Strauss & Co. a declarat săptămâna trecută că intenționează să reducă între 10% și 15% din forța sa de muncă de 19.100 de persoane în primul trimestru al anului pentru a reduce costurile și a eficientiza operațiunile. Se așteaptă ca această măsură și alte măsuri de reducere a costurilor să genereze economii nete de costuri de 100 de milioane de dolari în anul fiscal curent, a declarat compania.

Macy's

Magazinul Macy's, care a înregistrat în mod cronic subperformant, s-a luptat să țină pasul cu preferința în schimbare a consumatorilor pentru cumpărăturile online, ceea ce a dus la dificultăți financiare care au făcut necesare disponibilizări de angajați.

Recent, emblematicul retailer a anunțat că va concedia 3,5%, adică aproximativ 2.350 de angajați, și va închide cinci dintre magazinele sale pentru a reduce costurile, ca parte a "unei noi strategii pentru a răspunde nevoilor unui consumator și ale unei piețe în continuă schimbare", a declarat compania pentru AP săptămâna trecută.

John Lewis

La începutul anului, John Lewis a anunțat că va elimina până la 11.000 de locuri de muncă în cadrul planului său de redresare.

Gigantul din domeniul retailului dorește să taie peste 10% din cei 76.000 de angajați în următorii cinci ani, în timp ce intenționează să își reducă baza de costuri cu 900 de milioane de lire sterline.

Sursele se așteaptă ca reducerile să afecteze cel mai puternic sediul central al companiei din Londra și personalul John Lewis și apare după ce partenerii au fost anunțați recent că indemnizațiile de concediere vor fi înjumătățite.

În ciuda reducerilor iminente, luna aceasta, compania a dezvăluit că va mări salariile personalului cu 10%, ca parte a unei investiții de 116 milioane de lire sterline.

Compania, care deține și Waitrose, este de așteptat să confirme creșterea record a salariilor atunci când își va publica rezultatele anuale la sfârșitul acestei luni.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Val de disponibilizări în 2024: cine sunt marii retaileri care renunță la angajați pentru a reduce cheltuieli