Lectură de 3 minute

12 Oct 2021 - Interviuri și Analize

Top 5 exporturi agroalimentare ale României în primele șase luni din 2021: cereale și produse din tutun în valoare de două miliarde de euro

Roxana Vasile

România a exportat în primele șase luni ale acestui an, porumb, grâu și meslin, semințe de floarea-soarelui, țigări de foi, înlocuitori de tutun și alte tutunuri în valoare de 2,05 miliarde de euro. Exporturile de cereale s-au ridicat la peste 1,3 miliarde de euro în perioada menționată, potrivit datelor balanței comerciale cu produse agroalimentare furnizate de Ministerul Agriculturii.

Comparativ, în aceeași perioadă a anului 2020, România a exportat cereale și produse din tutun în valoare de 2,1 miliarde de euro, dintre care cereale în valoare de 1,4 miliarde de euro.

Pe de altă parte, România a adus din străinătate cereale în valoare de 370 de milioane de euro în primele șase luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2020 când a luat cereale de aproximativ 333 milioane de euro. Astfel, România ajunge cu un surplus în comerțul internațional (intra și extracomunitar) de ani buni, în primul semestru din acest an înregistrând un surplus de 929 milioane de euro, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut când excedentul a fost de 933 milioane de euro.

În perioada ianuarie-iunie 2021, România a importat produse agroalimentare din toate categoriile (animale vii, carne și organe comestibile, cereale, pește și produse din pește, lapte, ouă și produse lactate, produse comestibile de origine animală, plante vii și produse de horticultură, legume și plante alimentare, fructe comestibile, cafea, ceai și mirodenii, produse din industria morăritului, semințe, rășini și extracte vegetale, grăsimi de origine animală și vegetală, produse de origine vegetală, zaharuri, cacao și preparate din cacao, produse de patiserie, preparate din alimente și din alte produse, băuturi, deșeuri alimentare și produse din tutun) în valoare de 4,9 miliarde de euro, în timp ce în 2020, pentru perioada menționată, România a importat produse în valoare de 4,39 miliarde de euro.

Citeste si:
Nestlé dezvoltă alimente pe bază de plante care să fie alternativa pentru ouă și creveți

Deși România a exportat cereale în valoare de 1,3 miliarde de euro în primele șase luni ale acestui an, au fost importate produse de brutărie, de patiserie în valoare de 298 milioane de euro, în creștere comparativ cu anul trecut când importul de astfel de produse a fost de 255,7 milioane de euro.

România a importat carne de 415 milioane de euro

România a importat carne și organe comestibile în valoare de 414,7 milioane de euro în prima parte din an, în timp ce pentru aceeași perioadă a anului 2020, România a importat carne și organe comestibile în valoare de 446,5 milioane de euro.

În ceea ce privește exporturile de carne și organe comestibile, România a obținut 113,2 milioane de euro din comerțul intra și extra comunitar în primele șase luni ale anului, în timp ce în intervalul menționat din 2020, România a obținut 94,71 milioane de euro, o creștere de 19%, potrivit datelor statistice ale Ministerului Agriculturii.

Deficitul României în ceea ce privește comerțul cu produse agroalimentare a crescut cu 31% față de anul trecut, perioada menționată, ajungând la un total de 1,27 miliarde de euro, în timp ce în 2020 deficitul ajungea la 971,8 milioane de euro.

Citeste si:
Salarii la Kaufland: de la 1.663 lei net pentru personalul responsabil de curățenie și până la 4.000 de lei pentru angajații din birouri

Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Top 5 exporturi agroalimentare ale României în primele șase luni din 2021: cereale și produse din tutun în valoare de două miliarde de euro