Lectură de 2 minute

11 Mai 2023 - Interviuri și Analize

Românii fură mai mult din magazine față de anul trecut. Care sunt cele mai vizate produse  

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

În ultimul an, în România a luat amploare furtul de produse din supermarketuri. În comparație cu anul trecut, au fost sustrase cu aproximativ 50% mai multe produse. Iată și care sunt cele mai vizate categorii de produse în întreaga țară.  

Sursa foto: Shutterstock

În perioada ianuarie-martie 2023, tentativele de furt din magazinele Carrefour s-au dublat față de 2022 și au crescut cu 90% fața de aceeași perioadă în 2021.

„Ne confruntăm zilnic cu tentative de furt, în special la nivelul produselor alimentare, băuturi alcoolice, dar și la produsele destinate casei, produse electrocasnice sau chiar jucării. La nivel de regiune, cele mai multe furturi sunt in București, unde avem și cel mai mare număr de magazine, și unde sunt vizate preponderent produsele revandabile”, au declarat reprezentanții Carrefour, la solicitarea retail.ro.

Ce daune materiale sunt produse odată cu dispariția acestor produse?

Retailul este una dintre industriile cele mai expuse, iar comercianții pierd anual miliarde de euro. În acest sens, reprezentanții Carrefour spun că, față de 2021, pierderile materiale au înregistrat un trend ascendent de pâna la 78%.

„Din punct de vedere al costurilor, pentru intervalul ianuarie 2023 - martie 2023, valoarea produselor care au fost vizate în tentativele de furt din toate magazinele Carrefour la nivel național a înregistrat o creștere de 78% față de aceeași perioadă în 2022 și 121% față de aceeași perioadă în 2021”, au mai spus reprezentanții Carrefour.

Ce se întâmplă cu cei care sunt prinși furând?

Reprezentanții Carrefour au explicat că în ultimii doi ani au fost intensificate eforturile pe zona de securitate, fiind luate măsuri suplimentare de supraveghere.

„Testăm permanent metode mai eficiente pentru a depista tentativele de furt și ne asigurăm că agenții de securitate sunt bine pregătiți. În același timp, menținem relații strânse cu autoritățile și am extins categoria produselor asigurate prin sisteme antifurt”,

Mai exact, într-un caz concret de furt, în magazinele Carrefour, procesul este următorul:

Citeste si:
Franța ia din nou atitudine în problema shrinkflation: retailerii nu vor mai putea vinde produsele cu gramaj redus la prețuri mari 
Franța ia din nou atitudine în problema shrinkflation: retailerii nu vor mai putea vinde produsele cu gramaj redus la prețuri mari 
  • după efectuarea unui control de rutină sau în baza unei suspiciuni, echipa de securitate contactează Poliția.

Șocul inflaționist, care inițial a venit din partea prețurilor la energie, s-a extins în prezent la toate produsele alimentare. În zona euro, inflația alimentară a atins 15% în februarie, în ritm anual. Franța se situează la mijloc, cu 14,5%, Germania cu 22%, iar țările baltice între 25% și 30%. Odată cu ascensiunea acestor procente, furturile de alimente s-au înmulțit și în Europa.

Se estimează că, numai în Statele Unite, pierderile cauzate de furtul din magazine depășesc anual peste 45 de miliarde de dolari.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Românii fură mai mult din magazine față de anul trecut. Care sunt cele mai vizate produse