Lectură de 6 minute

10 Dec 2021 - Interviuri și Analize

România este la coada clasamentului european al puterii de cumpărare, cu un decalaj major între bogați și săraci

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

România se poziționează la coada clasamentului european al puterii de cumpărare pe cap de locuitor, cu un decalaj major între bogați și săraci, bucureștenii având cel mai mare venit din țară. Românii ocupă locul 31 în topul care include 42 de țări, primele poziții fiind rezervate statelor Liechtenstein, Elveția și Luxembourg, potrivit studiului „GfK Purchasing Power Europe 2021”.

Puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în Europa în 2021 este de 15.055 euro. Cu toate acestea, venitul mediu net disponibil pe locuitor pentru fiecare dintre cele 42 de țări incluse în studiu variază semnificativ: Liechtenstein, Elveția și Luxemburg au cel mai mare venit mediu net disponibil, în timp ce Kosovo, Moldova și Ucraina înregistrează cele mai scăzute valori ale puterii medii de cumpărare. Liechtensteinienii au o sumă medie disponibilă pentru cheltuieli și economii de peste 34 de ori mai mare în comparație cu ucrainenii.

România, locul 31 din 42 de state

România se află pe locul 31 din cele 42 de țări incluse în clasamentul european. Cu o putere medie de cumpărare pe cap de locuitor de 7.453 de euro, românii au o putere de cumpărare cu 50% mai mică decât media europeană.

București, primul loc în clasamentul puterii de cumpărare în România

La fel ca Franța și Polonia, România are un decalaj substanțial între bogați și săraci. București, capitala, este lider în top 10. Anul acesta, bucureștenii au o putere medie de cumpărare pe cap de locuitor cu aproape 86% peste media națională, dar cu 8% sub media europeană.

Bucurestenii au puterea de cumparare de peste trei ori mai mare în comparație cu locuitorii județului cel mai putin bogat, Vaslui, unde venitul net disponibil reprezintă aproximativ 56% din media națională și puțin sub 28% din media europeană.

În 2021 au existat câteva schimbări în top zece: Sibiu și Brașov trec pe locurile cinci și șase, în timp ce Alba trece de Prahova și ajunge pe locul nouă. Toate județele din Top 10 au o putere medie de cumpărare pe cap de locuitor semnificativ peste media națională. Constanța, pe locul 11, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor la aproximativ același nivel cu media națională, în timp ce toate celelalte județe au o putere de cumpărare sub medie.

Marea Britanie este în top 10

Ca și în anul precedent, Liechtenstein ocupă din nou primul loc, cu o putere medie de cumpărare pe cap de locuitor de 64.629 euro. Aceasta este de 4,3 ori mai mare decât media europeană. Elveția și Luxemburg completează primele trei locuri în clasamentul puterii de cumpărare, la fel ca și anul trecut. Elvețienii au la dispoziție 40.739 de euro pe cap de locuitor – de 2,7 ori media europeană – în timp ce luxemburghezii au o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 35.096 de euro, ceea ce înseamnă de peste 2,3 ori media europeană.

Toate celelalte țări din Top 10 au, de asemenea, o putere de cumpărare foarte mare pe cap de locuitor – cu cel puțin 55% mai mult decât media europeană. Regatul Unit se situează în Top 10 anul acesta, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 23.438 de euro, situându-se pe locul zece.

Citeste si:
Festivalul femeii în București, pentru 3 zile: unde va avea loc
Festivalul femeii în București, pentru 3 zile: unde va avea loc

În general, 16 dintre cele 42 de țări chestionate sunt peste media europeană. Acest lucru este în contrast cu 26 de țări a căror putere de cumpărare pe cap de locuitor este sub medie - inclusiv Spania, care la 14.709 euro pe cap de locuitor este ușor sub media europeană. Ucraina ocupă ultimul loc printre tările incluse în studiu, cu cea mai mică putere de cumpărare, ucrainienii au la dispoziție doar 1.892 de euro pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă mai puțin de 13% din media europeană.

Parisul, primul loc la puterea de cumpărare în Franța

Populația Franței are o putere medie de cumpărare de 20.662 EUR pe cap de locuitor, plasându-se astfel cu puțin peste 37% peste media europeană. Franța ocupă locul cincisprezece în clasamentul european al puterii de cumpărare. Districtele din regiunile Île-de-France și Auvergne-Rhône-Alpes se află în primele zece.

Italia: divizare pronunțată nord-sud

În Italia, puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor este de 17.242 EUR. Acest lucru îi plasează pe italieni cu 14% peste media europeană și pe locul șaisprezece dintre cele 42 de țări chestionate.

Există diferențe semnificative în distribuția puterii de cumpărare între nordul bogat al Italiei și sudul mai sărac. Prin urmare, toate provinciile din primele zece sunt situate în nordul Italiei. Ca și în anii precedenți, provincia Milano este lider. Regiunea din jurul metropolei modei are o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 24.604 euro, care este cu aproape 43% peste media națională și cu 63% peste media europeană. Provincia Genova a urcat cu trei locuri în acest an: acum pe locul al patrulea, cu o putere de cumpărare de 21.893 de euro pe cap de locuitor, Genova le-a mutat în top cu câte un loc pe Monza și Brianza, Lecco și Parma.

Spania: Singură în zona medie europeană

Spania are o putere medie de cumpărare pe cap de locuitor în 2021 de 14.709 euro, ceea ce o plasează cu doar 2% sub media europeană, și pe locul 17 în topul european.

Dintre provinciile spaniole, capitala reușește să ocupe primul loc în clasamentul puterii de cumpărare în acest an, cu o putere medie de cumpărare pe cap de locuitor de 18.576 de euro. Madrid îl înlocuiește pe liderul de lungă durată Araba/Alava ocupând locul doi, în timp ce Gipuzkoa ocupă locul trei. Astfel, Madrid este cu peste 26% peste media națională și cu peste 23% comparativ cu media europeană. În plus, în acest an Burgos și Navarra schimbă locurile al șaselea și al optulea, în timp ce apare un nou participant pe locul zece, Valladolid, care înlocuiește provincia Huesca in top 10.

Situația în Cehia, Polonia și Ungaria

În Republica Cehă, oamenii au o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 10.667 euro în 2021. Acest lucru îi pune pe cehi cu 29% sub media europeană și îi ridică cu un loc pe locul 24.

Puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în Polonia, în acest an este de 8.294 de euro. Acestă valoare plasează țara cu aproximativ 45 % sub media europeană și pe locul 28 dintre cele 42 de țări europene incluse în studiu.

În Polonia există un mare decalaj între bogați și săraci în ceea ce privește distribuția puterii de cumpărare în raioanele țării. Doar 82 de raioane au o putere de cumpărare pe cap de locuitor peste medie, în timp ce 298 de raioane sunt sub media națională.

Puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor a Ungariei este de 7.643 euro, ceea ce reprezintă puțin sub 51% din puterea medie de cumpărare din Europa. Ca atare, Ungaria ocupă din nou locul treizeci în acest an în top.

Sursa foto: Mircea Moira, Shutterstock

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  România este la coada clasamentului european al puterii de cumpărare, cu un decalaj major între bogați și săraci