Lectură de 3 minute

18 Mai 2022 - Interviuri și Analize

Retailerii fac creșteri salariale pentru a stimula productivitatea angajaților

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

În următoarele 3-6 luni, la nivelul companiilor active din România, numărul recrutărilor pentru posturi de middle și top management ar putea să crească, ca mecanism de adaptare al mediului de business la evoluțiile recente macroeconomice și geopolitice, relevă o analiză a companiei de soluții de resurse umane K2S – Key2Success. În unele sectoare (precum cel de retail) au fost înregistrate deja creșteri salariale, pentru a stimula productivitatea angajaților. De asemenea, mecanismele periodice de ajustare a remunerațiilor din cadrul companiilor din România ar putea fi accesate la intervale mai scurte decât de obicei (respectiv anual sau o dată la doi ani), consideră specialiștii K2S.

La nivel național, în primele 3 luni din 2022 și-au suspendat activitatea 3.801 companii românești (cu aproape 19% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut), această etapă este firească și va fi urmată de o perioadă care va aduce idei noi de afaceri, extinderi ale business-urilor existente pe noi piețe sau lansări de noi divizii, arat[ datele Registrului Comerțului.

Recent, BERD – Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a ajustat estimările privind evoluţia economică a României în 2022 şi în 2023, astfel încât ritmul de creștere previzionat a scăzut cu 0,3% pentru 2022, respectiv 1,2% pentru 2023, conform ultimului raport BERD. Devoltările din domeniul energiei regenerabile și Legea Offshore pot dinamiza de asemenea recrutările din Energie și domeniile conexe, potrivit specialiștilor K2S.

„Volumul de recrutare pentru roluri de middle și top management a crescut în ultimele 2 luni și credem că se va menține pe un trend ascendent, cel puțin pentru următoarea jumătate din an. De asemenea, companiile caută soluții pentru optimizarea productivității angajaților - fie printr-un management mai bun al resurselor umane, fie prin soluții de recompensare a angajaților competitivi. Acestea reprezintă o formă de adaptare a business-ului la transformarea sistemică la care asistăm cu toții,” declară Valentin Dima, consultant senior în cadrul K2S – Key2Success.

Cum s-a transformat mediul de business în ultimii 2 ani și ce urmează

  • Au fost create noi linii de business care au crescut rapid, iar acum companiile au nevoie de resurse umane adecvate, pentru a continua dezvoltarea.

  • Modelele de business au suferit schimbări, în context pandemic și/sau post pandemic, necesitând competențe noi, neexistente anterior în companiile respective.

  • Industria energetică cunoaște o efervescență ridicată după câțiva ani de stagnare. În alte industrii, unele companii care au intrat pe piața din România în perioada 2019-2021 au stopat dezvoltarea, astfel încât acum sunt disponibile oferte de angajare care pot recupera decalajul acestor 2 ani.

Nu în ultimul rând, o tendință majoră în rândul companiilor este focusul asupra bunăstării angajaților, care se va accentua în a doua jumătate a anului 2022, notează specialiștii K2S. În majoritatea companiilor, activitățile se desfășoară acum în format hibird, iar o preocupare esențială a liderilor de companii va fi menținerea echilibrului emoțional și a stării de bine a angajaților.

Citeste si:
Degringolada angajaților din retailul de moda: John Lewis își spulbera personalul ca piesele de domino pentru a reveni pe profit
Degringolada angajaților din retailul de moda: John Lewis își spulbera personalul ca piesele de domino pentru a reveni pe profit

Înființată în anul 2009, K2S – Key 2 Success este o companie care oferă soluții de resurse umane care oferă integrat tot spectrul de servicii strategice adapate nevoilor actuale ale companiilor: recrutare și retenție pentru nivelurile de senior și middle management sau roluri operaționale și de specialiști, dezvoltare și transformare organizațională, consultanță privind cultura organizațională sau outplacement și, inclusiv, servicii de mental health support, wellbeing sau coaching.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Retailerii fac creșteri salariale pentru a stimula productivitatea angajaților