Lectură de 5 minute

17 Feb 2022 - Interviuri și Analize

Recommerce Group, start-up care vinde smartphone-uri recondiționate, vrea să cucerească România: „Plănuim să vindem mai mult online”

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Recommerce Group, start-up-ul specializat în recondiționarea și comercializarea de smartphone-uri second hand, vrea să cucereasă nișa pe care s-a lansat în România și să atingă o cotă de până la 3% din smartphone-urile vândute la nivel național. Grégoire Vigroux, cofondatorul afacerii, a prezentat într-un interviu pentru Retail.ro care sunt planurile de viitor pentru piața locală.

Start-up-ul vrea să ajungă la o cotă de până la 3% din piața smartphone-urilor din România, în contextul în care în țările vestice precum Franța sau Germania, segmentul de nișă a ajuns la 15% din vânzări.

„În Europa de Vest, piața de smartphone-uri recondiționate este în plină expansiune. În Franța și Germania, deja 15% din toate smartphone-urile vândute în prezent sunt smartphone-uri recondiționate, iar rata anuală de creștere este de 10%. În România, în schimb, mai puțin de 1% din smartphone-urile vândute sunt smartphone-uri recondiționate - prin urmare potențialul nostru de creștere este uriaș. La Recommerce, dorim să valorificăm avantajul primului sosit, atât în ceea ce privește amprenta de distribuție, cât și gradul de conștientizare a mărcii.

În România sunt vândute în fiecare an aproape 4 milioane de smartphone-uri. Intenționăm să cucerim 2 până la 3% din piața totală a smartphone-urilor relativ ușor și rapid. Pentru a cuceri 2-3% din piața smartphone-urilor, trebuie să ne asigurăm că dispozitivele noastre recondiționate sunt disponibile consumatorilor prin cât mai mulți e-tailers și retaileri, în toată România. De asemenea, plănuim să vindem mai mult online, prin partenerii noștri existenți din e-tail: cel.ro și Evomag”, a explicat cofondatorul Grégoire Vigroux, într-un interviu pentru Retail.ro.

Recommerce va extinde și parteneriatul cu Carrefour, iar oferta de smartphone-uri recondiționate va ajunge în jumătate din rețeaua de hipermarketuri până la sfârșitul acestui an, dar și în online, după cum declara Vincent Arnault, director achiziții & supply chain Carrefour România, pentru Retail.ro.

Telefoane recondiționate de Recommerce se vând în 30 de orașe din România

Compania are în plan să încheie anul acesta parteneriate cu mai multe lanțuri de retail local specializate în vânzarea de produse electronice, după ce a ajuns deja să fie prezentă în 20 de orașe mari din țară, prin lanțurile Carrefour, Auchan, cora, Orange și CEL. Mai mult, francezii vor o legislație similară țării de origine, unde administrația este obligată să cumpere electronice recondiționate.

„Sectorul public românesc ar putea deveni și el un mare segment de piață. În Franța, o nouă lege obligă administrația să cumpere 20% din dispozitivele recondiționate, smartphone-uri și PC-uri. În curând voi aborda administrația publică română pentru a le prezenta o astfel de oportunitate. Există trei motive principale pentru care administrațiile române își aprovizionează dispozitive recondiționate și nu altele noi.

În primul rând, este avantajos pentru bugetul lor, deoarece dispozitivele recondiționate sunt în medie cu 50% mai ieftine decât cele noi. În al doilea rând, este bine pentru mediu. În al treilea rând, este benefic pentru balanța comercială a Europei, deoarece smartphone-urile noi sunt fabricate în Asia, în timp ce dispozitivele recondiționate de noi sunt produse în Europa - prin urmare, creăm locuri de muncă și contribuim la economia europeană”, a explicat Vigroux.

Citeste si:
S-a deschis încă un mall în România: peste 100 de milioane de euro investiți în noul centru comercial 
S-a deschis încă un mall în România: peste 100 de milioane de euro investiți în noul centru comercial 

Recommerce se aprovizionează de la furnizori de servicii de comunicare, în mare parte, care colectează o mulțime de dispozitive second-hand prin programele lor de răscumpărare, în toată Europa. În medie, consumatorii primesc înapoi 150 euro atunci când își revând dispozitivul.

Apple reprezintă peste 80% din vânzările din România

Prețurile de vânzare ale telefoanelor recondiționate variază de la un partener la altul, precum și în funcție de model. În medie, dispozitivele sunt vândute cu 50% mai ieftin decât cele noi. Pe lângă telefonul recondiționat în sine, cutia conține și accesorii, inclusiv un cablu nou și căști noi, dar și o garanție de 12 luni.

„Ceea ce am observat în ce ține de preferințele consumatorilor români este apetitul lor pentru iPhone. Apple reprezintă peste 80% din vânzările noastre din România”, a explicat reprezentantul companiei.

Interesul pentru piața smartphone-urilor second-hand este așteptat să crească anul acesta, pe fondul popularizării principiilor economiei circulare și al nevoii de a reduce impactul asupra mediului.

„Consumatorii europeni sunt motivați în principal de economii la achiziționarea unui dispozitiv recondiționat; însă, în ultima vreme, din ce în ce mai mult, au început să fie ghidați de o mentalitate eco-friendly. Impactul principal este asupra consumului de materii prime. Pentru a proiecta, dezvolta și produce un nou smartphone, care cântărește aproximativ 300 de grame, este necesar să fie extrase aproximativ 60 de kilograme de materii prime. În funcție de elementele care necesită schimbate sau adăugate, estimăm că putem economisi între 40 și 50 de kilograme de materie primă numai prin recondiționarea unui singur telefon. La fel de important de avut în vedere este că prin recondiționarea unui dispozitiv versus producerea unuia nou se economisesc aproximativ 40 de kilograme de emisii de CO2”, a mai spus Vigroux.

Recommerce Group este unul dintre cei mai importanţi jucători în domeniul smartphone-urilor recondi­ţionate din Europa. Francezii au cumpărat anul trecut start-up-ul local fenix.eco.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Recommerce Group, start-up care vinde smartphone-uri recondiționate, vrea să cucerească România: „Plănuim să vindem mai mult online”