Lectură de 4 minute

11 Dec 2020 - Interviuri și Analize

Octavian Radu: În 2021 va fi un val de insolvențe oprit până acum artificial, dar și un optimism cumpătat

Andra Imbrea

Abonează-te pe  

"Cred că în 2021 vaccinul ne va scoate din criza medicală. Partea proasta este că va fi un val de insolvențe oprit până acum artificial, dar un optimism cumpătat, care sper că va duce la o lungă perioadă de creștere sustenabilă", consideră omul de afaceri Octavian Radu, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori români, care se află în spatele unor businessuri precum lanțul de librării Diverta, compania de poștă privată PinkPost, producătorul de componente auto Flaro sau plantația de afine sub brandul Sunny Berry.

Fondatorul Diverta nu consideră că în anul următor va crește neapărat consumul, ci mai degrabă se vor modifica preferințele de consum, exemple fiind interesul tot mai crescut către energie verde sau către orice este sustenabil. "Chiar dacă costă mai mult", spune Octavian Radu.

Dintre businessurile Octra Holding, lanțul de librării Diverta a fost extrem de afectat. "Este suficient să ne uităm la cât de goale sunt mallurile. Noroc cu ajutoarele de stat, fără care nu am putea să rezistăm, dar și a faptului că Diverta nu mai are datorii la bănci, în urma efortului susținut al ultimilor 10 ani. Pink Post este într-o ușoară creștere. Pâinea noastră de toate silele sunt facturile de utilități, care se trimit și în zilele însorite, și în perioada de pandemie. Creștem cu divizia de curierat, Pink Express, cu care încercăm să ne plasam pe nișe în care nu se bagă cei foarte mari. O surpriză a venit însă de la Flaro, cel mai bun an al tuturor timpurilor. Poate se face deja simțită trecerea parțială a unor lanțuri de producție și logistică din Asia înapoi în Europa", spune Octavian Radu.

Omul de afaceri este optimist și în legătură cu revenirea Diverta, chiar dacă pandemia de Covid-19 a dus la închiderea definitivă a 3 locații Diverta, iar în 2019 părea că businessul este într-un punct bun, cu un rebranding care părea să aducă rezultate.

"Pandemia va trece la anul și ne vom întoarce și la Diverta la nivelul lui 2019. Știu enorm de mulți prieteni care nu își pot imagina să citească altceva decât o carte din hârtie. În SUA creșterea eBooks s-a oprit și multi clienți achiziționează atât varianta tiparită, cât și pe cea electronică. Noi la Diverta vom accelera însa dezvoltarea pe papetărie, unde suntem cu mult în urma Occidentului, domeniu de suflet în grupul Octra Holding", spune Octavian Radu.

Business în criză

Ce sfaturi și recomandări are omul de afaceri pentru antreprenorii care acum se confruntă cu prima criză? La ce ar trebui să fie atenți? "Cash, cash, cash... Să taie cheltuielile cu brutalitate, să nu-și cheltuie cash-ul în speranța unei reveniri, ci să crească din nou după ce piața își revine. Din păcate, multinaționalele au adesea atât de mult cash încât pot să supraviețuiască crizelor fără reducerea cu brutalitate a cheltuielilor, făcându-i întotdeauna câștigătorii crizelor".

Diferența dintre criza actuală generată de pandemia de Covid-19 și criza financiară din 2009 este că în prezent statul a susținut companiile private prin diverse programe. "Și sper să o facă în continuare. Băncile la rândul lor au amânat ratele firmelor și cetatenilor. Acestea ne ajută să trecem peste pierderile operaționale și îi ajută pe cetățeni să nu simtă scăderi masive de venituri", consideră Octavian Radu.

Citeste si:
5 to go pregătește lansarea mai multor produse de snacking în retail
5 to go pregătește lansarea mai multor produse de snacking în retail

"Nimic nu se compară cu dezastrul din 2009", spune fondatorul lanțului de librării Diverta, care a trecut din plin prin criza financiară, bifând insolvență și faliment, nopți albe din cauza datoriilor și chiar probleme personale. Despre provocările în business, dar și viața personală și viziunea despre evenimente politice antreprenorul scrie în cartea autobiografică "My Way", ce cuprinde trei volume și se lansează pe 18 decembrie.

Despre cum a pornit ideea de a scrie o astfel de carte, omul de afaceri spune: "Ideea a fost ca măcar câteva momente din istoria Octra Holding să nu se piardă «ca lacrimile în ploaie». În trei volume este o întâmplare, atâtea au ieșit. Autobiografia mea aduce o mărturie autentică a renașterii capitalismului în România", încheie Octavian Radu.

Cartea "My Way" este disponibilă pentru precomanda și se găsește aici.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Octavian Radu: În 2021 va fi un val de insolvențe oprit până acum artificial, dar și un optimism cumpătat