Lectură de 3 minute

22 Feb 2022 - Interviuri și Analize

Modificările aduse la legea insolvenței, gură de oxigen pentru mediul de afaceri: Ce ar trebui să facă societățile aflate în impas?

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

În contextul în care majoritatea companiilor românești se confruntă cu probleme financiare din cauza creșterii facturilor la energie și gaze, ultimele noutăți anunțate de autoritati care privesc modificarea Legii Insolvenței 85/2014 vor duce la redresarea mediului de afaceri din România, arată o analiză ONV LAW. Concret, noile modificări asigură acces, într-un stadiu timpuriu, la mecanisme naționale eficace de restructurare, pentru a preveni insolvența și a aduce o companie înapoi în circuitul economic.

De asemenea, se va genera un grad mai mare de recuperare a creanțelor, afacerile vor putea rămâne în funcțiune, iar firma aflata in dificultate va putea păstra dreptul său de administrare pe tot parcursul procesului de prevenire a insolvenței.

Sunt măsuri esențiale, mai ales că previziunile antreprenorilor nu sunt optimiste: 7 din 10 au în plan să reducă sau să amâne investiții viitoar, spune companiaa. Mai mult decât atât, aproape 35% vor reduce numărul de angajați în viitorul apropiat, iar 8% vor pune lacătul pe ușă în perioada următoare, arată ultimele statistici ale Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii.

Ce trebuie să facă companiile aflate în pericol de insolvență

Antreprenorii aflați în pericol de insolvență au șapte pași de urmat:

  • Conform noilor modificări ale legii, firma aflată în dificultate va avea posibilitatea de a propune un acord de restructurare, care va fi întocmit de către administratorul restructurării sau direct de către firmă, cu asistența acestuia;

  • Forma finală a acordului de restructurare va fi comunicată creditorilor care au de recuperat sume de bani de la firma aflată în dificultate;

  • Ulterior, administratorul planului de restructurare va putea purta negocieri cu creditorii privind plata sumelor restante;

  • Acordul de restructurare se votează doar de către creditorii ale căror datorii sunt eșalonate sau reduse prin acest plan;

  • După ce planul este aprobat de creditori, firma va putea depune la instanță cerere pentru confirmarea acordului de restructurare;

    Citeste si:
    Frații Pavăl deschid încă un magazin Dedeman cu o investiție totală de 19 milioane de euro
    Frații Pavăl deschid încă un magazin Dedeman cu o investiție totală de 19 milioane de euro
  • Cererea de soluționare a acordului de restructurare va trebui să fie soluționată de către instanță, în termen de maxim 10 zile de la data înregistrării acesteia.

„Acordul de restructurare este obligatoriu pentru toți creditorii unei firme, chiar dacă au votat împotrivă sau nu și-au exprimat deloc votul. De reținut, pentru firmele care au realizat în anul precedent o cifră de afaceri netă de până la 0.5 mil. EUR, în echivalent în lei, iar acordul de restructurare a fost aprobat de toți creditorii, nu mai este necesară aprobarea acordului în instanță. În plus, se vor putea negocia condițiile de plată a creanțelor cu creditorii, atât individual cât și prin convocarea acestora în cadrul unei ședințe colective. De asemenea, nu va fi nevoie de disponibilizări, se va elimina stigmatul insolvenței și se va dezvolta spiritul antreprenorial,” declara Av. Bogdan Frigioiu, senior associate ONV LAW.

Nu în ultimul rând, în procedurile de restructurare preventivă și de insolvență vor putea fi folosite mijloace electronice de comunicare iar aceste măsuri vor salva multe afaceri în România, în lupta lor de supraviețuire în perioada post-pandemică, apreciază specialiștii ONV LAW.

Fondată în 2000, ONV LAW acordă consultanță juridică clienților privați și instituționali în domenii precum achiziții publice și concesiuni, market entry, dreptul aviației și infrastructură aeroportuară, dreptul societar, dreptul muncii, dreptul concurenței, dreptul mediului, precum și dreptul digital.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Modificările aduse la legea insolvenței, gură de oxigen pentru mediul de afaceri: Ce ar trebui să facă societățile aflate în impas?