Lectură de 3 minute

14 Nov 2022 - Interviuri și Analize

Masa de Crăciun cu carne de Mangalița. Cât costă specialitățile de la Maramureș

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Specialitățile din carne de Mangalița și Bazna se numără printre preferatele românilor pentru masa de Crăciun. Chiar dacă prețul este mai mare față de carnea de porc, tot mai mulți consumatori se orientează către mangalița, datorită faptului că are mai puțin colesterol.

Sursa foto: Carmangeria Toto FB

Ioan Tătăran, fondatorul Carmangeriei Toto din localitatea Recea din județul Maramureș, este unul dintre cei mai cunoscuți crescători de Mangalița din România, porcul ”somon” cum mai este numit și a cărui carne se remarcă prin conținutul ridicat de acizi grași nesaturați (Omega 3, 6, 9), comparativ cu alte rase de porc.

În decembrie, cererea crește începând cu data de 5 decembrie și se caută atât carnea în carcasă, cât și specialitățile gata pregătite, conform informațiilor oferite de Tătăran, pentru Retail.ro.

Prețuri mai mari cu 12% față de 2021

În acest an, prețurile sunt mai mari cu circa 12% față de anul trecut, de altfel aceasta a fost și singura majorare de preț pe tot parcursul anului.

Potrivit producătorului din Maramureș, cele mai solicitate produse de sărbători sunt:

  • cârnații de casă,
  • jumările,
  • slănina.

Cât despre prețuri, un kilogram de cârnați afumați costă 65 de lei, cârnații crud-uscați 85 lei/kg, caltaboșul și toba ajung la 34 lei/kg, costița afumată – 58 lei/kg, cotletul afumat - 106 lei/kg, iar carnea în carcasă – 28 lei/kg (inclusiv cap și picioare), spune Ioan Tătăran.

Cerere avem tot timpul, dar în perioada Crăciunului este într-adevăr mai mare. Se cumpără carne în carcasă, dar și foarte multe preparate de Mangalița și Bazna. Cel mai mult se caută tobă, caltabos, jumări și slănină.

Ioan Tătăran, fondator Carmangeria Toto

Citeste si:
Produse traditionale pentru masa de Craciun: ce sa cumperi
Produse traditionale pentru masa de Craciun: ce sa cumperi

Materia primă provine, în principal, din ferma proprie cu un efectiv de circa 80 de porci din rasele Mangalița și Bazna, crescuți în sistem semi-deschis și hrăniți cu fân și cereale. Carmangeria Toto deține atestat de produs tradițional, rețetele fiind transmise din generație în generație.

Specialitățile din carne de Mangalița de la Carmangeria Toto pot fi găsite în mai multe magazine din București, dar și la târgul de la Agronomie din Capitală, unde producătorul este o prezență obișnuită.

Nu în ultimul rând, există cerere și din partea restaurantelor, tot mai interesate de astfel de produse. De sărbători, specialitățile produse de Ioan Tătăran vor putea să fie achiziționate și de la târgurile de Crăciun din Vaslui și Drobeta Turnu Severin, unde producătorul este invitat.

În acest an, carnea de porc pleacă de la producători la un preț de peste 8 lei pe kilogram, însă, în supermarketuri se găsește la valori care ajung până la 25 lei/kg sau chiar și 32 de lei/kg, la anumite specialități. Pentru Sărbătorile de Crăciun, însă, este așteptată o creștere a cererii, dar și a prețului, chiar dacă la acest moment toate lumea se ferește să avanseze procente.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Masa de Crăciun cu carne de Mangalița. Cât costă specialitățile de la Maramureș