Lectură de 2 minute

22 Jun 2022 - Interviuri și Analize

Eurostat: În România sunt cele mai mici preţuri la mâncare şi sucuri. România şi Bulgaria, cele mai ieftine ţări UE, cu preţuri cu 44% sub media europeană

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

În 2021, nivelurile prețurilor pentru bunurile și serviciile de consum au fost foarte diferite în UE. Danemarca și Irlanda (ambele 140% din media UE) au avut cele mai ridicate niveluri ale prețurilor. Locurile următoare sunt ocupate de Luxemburg (132%), Suedia (128%) și Finlanda (126%). Cele mai scăzute niveluri de preț au fost găsite în Polonia (60%) și în România și Bulgaria (ambele 56%), potrivit Eurostat.

Indicele preţurilor din România se află la un nivel apropiat de cel din Polonia, aflată la 40% sub media UE, şi din Serbia, ţară non-UE în care preţurile se află tot la 40% sub media Uniunii. La polul opus se află Luxemburg (132%), Suedia (128%) şi Finlanda (126%), unde bunurile şi serviciile au preţuri mult peste media europeană.

În 2021, nivelul prețurilor pentru restaurante și hoteluri a fost de aproape 3,4 ori mai mare în cea mai scumpă țară decât în ​​cea mai ieftină. Nivelurile prețurilor au variat de la 46% din media UE în Bulgaria, 54% în România și 62% în Ungaria, la 155% din media în Danemarca, 137% în Suedia și 133% în Finlanda.

Alcoolul și tutunul s-au clasat pe locul al doilea în ceea ce privește diferența de nivel de preț, cu cele mai scăzute niveluri de preț înregistrate în Bulgaria (64% din media UE), Polonia (72%) și Ungaria (79%) și cele mai ridicate în Irlanda (205%), Finlanda (173%), Suedia (136%) și Danemarca și Franța (ambele 134%). Această variație mare de preț se datorează în principal diferențelor de impozitare a acestor produse.

Alimentele și băuturile nealcoolice au fost cele mai ieftine în România (69% din media UE) și Polonia (72%), în timp ce cele mai scumpe au fost în Luxemburg (125% din medie), Danemarca (120%) și Irlanda (119%).

Îmbrăcămintea este un grup de produse în care prețurile diferă mai puțin între statele membre, variind de la 76% din media în Bulgaria până la 134% în Danemarca. Echipamentele de transport personal au înregistrat, de asemenea, o diferență de preț mai mică între statele membre, Polonia (81% din media UE) fiind cea mai ieftină și Danemarca (138%) cea mai scumpă. Diferențele de preț au fost limitate și pentru electronicele de larg consum, de la 88% din media în Polonia la 113% în Țările de Jos.

Aceste informații provin din datele privind nivelurile prețurilor pentru bunurile și serviciile de consum publicate de Eurostat. 

Citeste si:
Ce se ascunde în interiorul laptopului tău? Trebuie să vezi asta acum!
Ce se ascunde în interiorul laptopului tău? Trebuie să vezi asta acum!
Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Eurostat: În România sunt cele mai mici preţuri la mâncare şi sucuri. România şi Bulgaria, cele mai ieftine ţări UE, cu preţuri cu 44% sub media europeană