Lectură de 2 minute

22 Jun 2022 - Interviuri și Analize

Eurostat: În România sunt cele mai mici preţuri la mâncare şi sucuri. România şi Bulgaria, cele mai ieftine ţări UE, cu preţuri cu 44% sub media europeană

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

În 2021, nivelurile prețurilor pentru bunurile și serviciile de consum au fost foarte diferite în UE. Danemarca și Irlanda (ambele 140% din media UE) au avut cele mai ridicate niveluri ale prețurilor. Locurile următoare sunt ocupate de Luxemburg (132%), Suedia (128%) și Finlanda (126%). Cele mai scăzute niveluri de preț au fost găsite în Polonia (60%) și în România și Bulgaria (ambele 56%), potrivit Eurostat.

Indicele preţurilor din România se află la un nivel apropiat de cel din Polonia, aflată la 40% sub media UE, şi din Serbia, ţară non-UE în care preţurile se află tot la 40% sub media Uniunii. La polul opus se află Luxemburg (132%), Suedia (128%) şi Finlanda (126%), unde bunurile şi serviciile au preţuri mult peste media europeană.

În 2021, nivelul prețurilor pentru restaurante și hoteluri a fost de aproape 3,4 ori mai mare în cea mai scumpă țară decât în ​​cea mai ieftină. Nivelurile prețurilor au variat de la 46% din media UE în Bulgaria, 54% în România și 62% în Ungaria, la 155% din media în Danemarca, 137% în Suedia și 133% în Finlanda.

Alcoolul și tutunul s-au clasat pe locul al doilea în ceea ce privește diferența de nivel de preț, cu cele mai scăzute niveluri de preț înregistrate în Bulgaria (64% din media UE), Polonia (72%) și Ungaria (79%) și cele mai ridicate în Irlanda (205%), Finlanda (173%), Suedia (136%) și Danemarca și Franța (ambele 134%). Această variație mare de preț se datorează în principal diferențelor de impozitare a acestor produse.

Retail jobs

Alimentele și băuturile nealcoolice au fost cele mai ieftine în România (69% din media UE) și Polonia (72%), în timp ce cele mai scumpe au fost în Luxemburg (125% din medie), Danemarca (120%) și Irlanda (119%).

Îmbrăcămintea este un grup de produse în care prețurile diferă mai puțin între statele membre, variind de la 76% din media în Bulgaria până la 134% în Danemarca. Echipamentele de transport personal au înregistrat, de asemenea, o diferență de preț mai mică între statele membre, Polonia (81% din media UE) fiind cea mai ieftină și Danemarca (138%) cea mai scumpă. Diferențele de preț au fost limitate și pentru electronicele de larg consum, de la 88% din media în Polonia la 113% în Țările de Jos.

Aceste informații provin din datele privind nivelurile prețurilor pentru bunurile și serviciile de consum publicate de Eurostat. 

Citeste si:
Comerțul și construcțiile, domeniile cu cele mai multe firme în dificultate în 2022 din cauza inflației
Comerțul și construcțiile, domeniile cu cele mai multe firme în dificultate în 2022 din cauza inflației
Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Eurostat: În România sunt cele mai mici preţuri la mâncare şi sucuri. România şi Bulgaria, cele mai ieftine ţări UE, cu preţuri cu 44% sub media europeană