Lectură de 6 minute

04 Mar 2022 - Interviuri și Analize

Prețul uleiului de floarea soarelui va crește cu 20-25%. Ucraina și Rusia au mii de tone de ulei blocate în porturi

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Prețul uleiului de floarea-soarelui va crește cu 20-25%, a declarat Cezar Gheorghe, consultant în Clubul Fermierilor România, expert analist comerț cu cereale. Prețul uleiului rafinat ar putea să ajungă în jurul valorii de 2.300-2.400 de dolari pe tonă, iar România ar putea deveni principalul furnizor. 

,,Da, prețurile vor crește și dacă ieri sau alaltăieri spuneam că vor crește cu 15-20%, astăzi nu mai sunt la fel de sigur de 15-20%, ci chiar de mai mult. Leg acest răspuns de faptul că astăzi prin Portul Constanța setează 1.000 de dolari tona de semințe de floarea soarelui pentru că Ucraina împreună cu Rusia generează 33-34 miliarde de tone de litru de floarea soarelui dintr-un total mondial de doar 56 de miliarde de tone și sunt efectiv blocate în acest moment. Amândouă țările sunt importanți furnizori de ulei'', spune Cezar Gheorghe.

În 2019, principalii exportatori de semințe de floarea soarelui sau ulei de șofrănel, brut au fost Ucraina (3,4 miliarde dolari), Rusia (1,73 milioane dolari), Argentina (434 milioane dolari), Țările de Jos (389 milioane dolari) și Ungaria (249 milioane dolari), potrivit The Observatory of Economic Complexity (OEC World). Ucraina a exportat 45,8%, în timp ce Rusia doar 23,4%. Astfel, Ucraina a fost cel mai mare exportator, urmată de Rusia.

Rusia are o taxă de export de jumătate din contravaloarea totalului, dar nu mai puțin de 320 de dolari pe tonă. Ucraina nu rambursează TVA-ul la export în contul de 20% și are o taxă de export de 10% pe materia primă, a spus analistul în comerțul cu cereale. Însă, în acest moment, niciuna dintre cele două nu mai fabrică ulei, a explicat analistul pentru Retail.ro.

,,Ucraina are mii de tone de ulei blocate în port pentru că nu mai au unde să mai ducă marfa. La fel Rusia, pentru că Marea Azov este închisă'', a explicat Cezar Gheroghe.

România, sursă de ulei de floarea-soarelui pentru UE

Având în vedere că tot mai multe state erau și sunt dependente de importurile din Ucraina, în special, cererea se va îndrepta către alți producători, printre care se numără și România, spune Cezar Gheorghe. România a produs 3,3 milioane de tone de semințe de floarea-soarelui dintr-un total de 10,5 milioane de tone la nivelul recoltei din 2021.

,,România are marea problemă că este o origine pentru semințele de floarea soarelui. Asta înseamnă că de la noi cumpără toată lumea, toate destinațiile și vorbesc intracomunitar în primul rând, pentru că avem cea mai mare producție de floarea-soarelui de pe teritoriul Uniunii Europene. Noi am produs 3,3 milioane de tone dintr-un total de 10,5 milioane de tone la nivelul recoltei din 2021, cea care s-a încheiat în toamnă, adică 32-33%. Toate țările cumpără din România. Noi avem un nivel de procesare de 1,5 milioane de tone pe an, însă marfa aceasta nu ar trebui să vină la dispoziția procesatorului, dar să aibă acces la ea. Ar trebui o susținere și un sprijin pentru fermieri încât procesatorii să aibă acces pe toată perioada anului. Ce se întâmplă în acest moment este că stocurile de semințe de floarea soarelui nu mai sunt la fel de mari și dacă ne aducem aminte după anul 2020, când a fost secetă, am ajuns să importăm semințe de floarea soarelui din Argentina, noi care producem cele mai multe semințe de floarea soarelui din Uniunea Europeană'', a mai spus analistul în comerțul cu cereale.

Între 2018 și 2019, exporturile de semințe de floarea-soarelui sau ulei de șofrănel au crescut cel mai rapid în Rusia (551 milioane dolari), Turcia (32,8 milioane dolari), Serbia (28,2 milioane dolari), Egipt (20,7 milioane dolari) și Statele Unite (18,4 milioane dolari).

Citeste si:
Concurența a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading
Concurența a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading

România a exportat în 2018 semințe de floarea-soarelui în valoarea de 138 milioane de dolari, iar în 2019 a exportat semințe de floarea-soarelui și ulei de șofrănel în valoare de 95,4 milioane de dolari, potrivit The Observatory of Economic Complexity (OEC World).

,,Da, este o problemă cu uleiul și dacă o spunem cu multă acuratețe prețul uleiului rafinat ar putea să ajungă în jurul valorii de 2.300-2.400 de dolari pe tonă ceea ce este enorm de mult pe an. Dacă vorbim de semințe de floarea-soarelui, România este singura, indiferent dacă este sau nu conflict în bazinul Mării Negre. Suntem singurii care exportăm materia primă pentru că Rusia are taxă pe export și nu pleacă marfă, Ucraina nu rambursează TVA-ul și are taxă de export și iar nu pleacă materia primă. Toți cumpără de la noi. Bulgaria cumpără de la noi, pentru că au foarte multe unități de procesare, Ungaria cumpără circa 250.000 de tone, Franța cumpără de la noi, la fel. Totul vine de la noi. Stocul de semințe s-a cam dus și procesatorii dacă nu sunt acoperiți o să cam intre în probleme. Asta înseamnă că oamenii pentru materie primă se îndreptau către Ucraina'', a mai spus Cezar Gheorghe.

,,România are suficient grâu cât să traverseze această perioadă''

România are suficient grâu cât să traverseze această perioadă, până la noi recolte, și nu ar trebui să existe probleme pe termen lung, a mai declarat Cezar Gheorghe.

,,Balanța între producție, consumul intern și exportul până la această dată nu indică că am putea avea probleme. Dar trebuie să acordăm multă atenție către export ca să vedem ce este. La fel, la porumb nu ar trebui să avem probleme pentru că am avut o recoltă foarte bună și la ora aceasta România a exportat circa doar 3,7 milioane de tone de porumb dintr-un total de 14,5 milioane cu toate că 3,5 milioane sunt de subzistență. Nu ar trebui să avem probleme, dar trăim liniștiți până la recolta nouă. Însă, trebuie să fim foarte atenți la ce iese și cum iese în următoarele luni prin portul din Constanța și vobim de grâu în mod special. Altfel, totul este în regulă'', mai declară Gheorghe.

Grâul se pregătește să ajungă la cel mai mare nivel zilnic din 2012 până în prezent, din cauza problemelor de aprovizionare. Contractele futures pe porumb din Chicago cresc cu 3,7%, iar prețurile la soia cresc cu 2,5%, scrie Reuters. Astfel, exportatorii de cereale caută alte surse de grâu și porumb, deoarece invazia rusă întrerupe livrările ucrainene, producătorii din Uniunea Europeană, România și Franța, fiind folosiți pentru a acoperi unele încărcături din apropiere, au declarat comercianții.

Rusia a început joi dimineață, 24 februarie, invazia Ucrainei pe mai multe flancuri. Au fost raportate explozii pe întreg teritoriul Ucrainei, în Kiev, Harkov, Odesa, Mariupol, Nipru și Kramatorsk.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Prețul uleiului de floarea soarelui va crește cu 20-25%. Ucraina și Rusia au mii de tone de ulei blocate în porturi