Lectură de 5 minute

19 Dec 2023 - Interviuri și Analize

Cum arată o masă de Crăciun fără carne de porc? Ce preparate puteți găti pentru sărbători

Cristina Marin

Abonează-te pe  

Am tot vorbit despre carnea de porc și deja cunoaștem majoritatea preparatelor pe care le putem pune pe masa de Crăciun. Ce-ar fi, totuși, să schimbăm regulile și să venim cu o serie de bunătăți, pe grătar sau la cuptor, care să înlocuiască binecunoscuta carne de porc. 

Sursa foto: Obor21

Pentru cei cu afecțiuni medicale, care nu pot consuma carne de porc, dar și pentru cei care nu sunt împătimiți al acestui produs sau au gusturi mai rafinate, iată câteva idei de bunătăți cu care puteți ”împodobi” masa de Crăciun.

Grătar fără carne de porc

Ținând cont de recomandările celor de la Obor21, iată ce carne ați putea arunca pe grătar de Crăciunul acesta:

  • Pastramă de mânzat la baiț

Prima grijă când facem fripturi de vită este ca grătarul să fie bine încins. A doua grijă este să nu uităm să scoatem pastrama din frigider cu o oră înainte de a o frige, este nevoie să ajungă la temperatura mediului ambiant.

Așezăm carnea pe grătar și numărăm până la 74 de secunde. O întoarcem cu CLEȘTELE (nu o înțepăm) și numărăm până la 73. O mai întoarcem o dată și numărăm până la 47. Și încă o dată, apoi numărăm până la 46. Fiind aproape gata, trebuie trecută la odihna obligatorie de 7 minute pe platoul de lemn.

  • T-Bone ca la restaurant din carne proaspătă din gospodărie

T-Bone-ul proaspăt este extraordinar de bun, de fraged, de aromat, dacă respecți regulile simple de preparare ale cărnii de vită. În primul rând, carnea trebuie scoasă din frigider cu minimum o oră înainte de gătire pentru a ajunge la temperatura camerei.

Citeste si:
Controale ANSVSA înainte de Crăciun: tone de carne retrase de la vânzare și amenzi de aproape 2 milioane de lei
Controale ANSVSA înainte de Crăciun: tone de carne retrase de la vânzare și amenzi de aproape 2 milioane de lei

În al doilea rând, ustensilele cu care se va manevra carnea vor fi de apucat (clești), nu de înțepat (furculițe): sucurile trebuie să rămână în carne pentru a fi fragedă.

În al treilea rând, tigaia în care vom pregăti friptura trebuie să fie groasă, din fontă. Pentru a avea inerție termică mare, carnea trebuie să se caramelizeze la temperatura tigăii, nu tigaia să ia temperatura cărnii (pierde sucurile și fierbe).

Dacă un T-Bone este o bucată considerată premium, puteți opta pentru o variantă mai accesibilă, cum ar fi un antricot cu os, vrăbioară cu os sau baveta de mânzat.

Carne la cuptor, dar nu de porc

Dacă nu aveți unde să încingeți grătarul, aveți mai jos câteva idei pentru preparate la cuptor.

• Pulpă de oaie/capră la cuptor

Pulpa de oaie sau capră, spată de oaie sau capră (acesta fiind pulpa din fața mai fragedă), chiar și celebrele ciocănele, prepararea este în aceeași manieră. Se așează într-un vas termorezistent sau de fontă, se asezonează cu sare, piper proaspăt măcinat, dar și boabe, usturoi uscat, cimbru, fulgi de chili, un strop de ulei de măsline.

Opțional se poate împâna carnea cu cațiva căței de usturoi.

  • Oase cu măduvă la cuptor

Oasele cu măduvă se așează în picioare într-un vas termorezistent, se presară un praf de sare grunjoasă, plus piper proaspăt măcinat.

Se pun în cuptorul deja încins la 180-200 grade și se lasă aproximativ 30 de minute până când maduva se topește, iar oasele se rumenesc.

Se întinde măduva pe felii de pâine prăjită frecată cu căței de usturoi, se dă cu un praf de sare grunjoasă, ceva pătrunjel proaspăt tocat.

  • Coaste de miel/ied la cuptor, în sos de lămâie

Ca la orice friptură, sosul în care se va rumeni aceasta are o importanță majoră. Curățați o căpățână de usturoi, o pisați pastă. Adăugați treptat, la ochi, ulei de măsline, ca și cum ați face maioneză. Tot treptat, adăugați ierburile preferate (oregano, mentă sau busuioc), apoi ceva sare și piper. Stoarceți lămâie și amestecați. Ar trebui să obțineți o pastă moale, aromată, cu care să ungeți coastele de miel sau ied.

Ungeți coastele (poate întregi, poate tăiate) pe o parte și pe alta și le așezi straturi în vas. Turnați vin alb sec cu grijă să nu curățați bunătatea de pe carne și porniți cuptorul, la 160-170 de grade, timp de circa două ore.

  • Coaste de mânzat marinate la cuptor

Cele două reguli ale coastelor la cuptor sunt:

  • faceți un baiț bun,
  • nu vă grăbiți.

Baițul este simplu: 3-4 căței de usturoi pisați, amestecați cu o lingură de muștar, o lingură de bulion, sare, piper, cimbru uscat. Totul diluat cu un pic de vin roșu și ulei de măsline.

Coastele se freacă bine cu baițul de mai sus, le învelim în hârtie de copt, apoi în folie de aluminiu. Așa împachetate se pun la cuptor, în tavă, la 160 de grade, timp de minimum patru ore.

Platforma Obor21.ro a fost lansată în luna februarie 2020 de către Iunia și Florian Mateiță, cu o investiție inițială de peste 80.000 euro. Carnea rezervată prin intermediul Obor21.ro provine în cea mai mare parte din gospodăriile țărănești din județele Botoșani și Suceava. Aceasta este livrată consumatorului final exclusiv prin curier, în condiții de temperatură controlată, în cel mult 72 de ore de la sacrificare, însoțită de certificat de calitate.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Cum arată o masă de Crăciun fără carne de porc? Ce preparate puteți găti pentru sărbători