Lectură de 6 minute

23 Nov 2023 - Interviuri și Analize

Cât costă carnea de porc în 2023: prețurile de la producători, dar și din magazine și piețe alimentare

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Sărbătorile de iarnă bat la ușă, iar în curând românii se vor pregăti pentru cumpărături. Cu siguranță, preparatele tradiționale din porc nu vor lipsi de pe mesele acestora. Iată la ce prețuri găsiți carnea de porc anul acesta în piețe, la producători, dar și în marile lanțuri de magazine. 

 

Sursa foto: Unsplash.com

Dacă anul anterior în carmangeriile și în piețele din țară prețurile porneau de la 23 de lei, pentru pulpa fără os, sau 25 de lei pentru o fleica fără os, anul acesta, aceleași produse costă de la 24 până la 30 de lei.

Cât costă carnea de porc în 2023, în piețele din București?

Iată care este prețul cărnii de porc în 2023, cu câteva săptămâni înainte de Crăciun, în Piața Obor și Piața Progresul:

  • Piața Obor
    • Spată de porc - 23/24 lei/kg;
    • Pulpă porc fără os - 23/24 lei kg;
    • Piept cu os - 30 lei/kg;
    • Fleica fara os - 30 lei/kg;
    • Mușchi de porc - 31 lei/kg;
    • Coastă - 30 lei/kg;
    • Ceafa de porc - 32 de lei/kg;
    • Cotlet - 28 lei/kg.

  • Piața Progresul
    • Mușchiuleț porc - 37 lei/kg;
    • Pulpă porc fără os - 26 lei kg;
    • Jambon - 30 lei/kg;
    • Fleică fără os - 21 lei/kg;
    • Mușchi de porc - 28 lei/kg;
    • Ceafă de porc - 37 de lei/kg;
    • Fleică - 26 lei/kg;
    • Piept - 26 lei/kg;
    • Mușchi file - 28 lei/kg.

Citeste si:
Meda se așteaptă la afaceri de 300 de milioane de lei pentru 2023 și vrea o nouă linie de business în 2024
Meda se așteaptă la afaceri de 300 de milioane de lei pentru 2023 și vrea o nouă linie de business în 2024

Cât costă carnea de porc în magazine

La Profi, un kilogram de ceafă de porc se vinde cu 36 de lei/kg, în timp ce la retaileri online, precum Sezamo ceafa de porc românească, din carmangerii, poate costa până la 45 de lei/kg. La Freshful, clienții pot achiziționa ceafa de porc vrac, fără os, 42 lei/kg.

Cât costă carnea la producătorii locali

Inflația, pandemia, războiul de vecinătate, dar și pesta porcină au afectat producătorii locali din țară. Din județul Suceava, localitatea Siminicea, l-am contactat pe Viorel, un producător care, până mai anul trecut, era vânzător engros de carne. Acesta a renunțat la afacere, spunând că nu mai avea rost, întrucât costurile cerealelor erau prea mari.

„Nici nu mai știu cu cât se dădea carnea de porc anul trecut, din câte îmi amintesc se situa undeva între 13 și 15 lei pe kilogram, anul acesta am înțeles că s-a scumpit. Eu nu mai vând carne de porc, nu mai avea rost, cerealele s-au scumpit prea mult, iar cheltuielile erau prea mari”, a declarat acesta pentru retail.ro.

Pe grupurile de Facebook, alți producători își vând mărfurile produse în gospodăriile lor, de la untură de porc până la jumări, al căror preț sar de 70 de lei pe kilogram. Nici celelalte preparate nu sunt tocmai pentru buzunarul oricui, iar kilogramul pentru carcasa de porc sau porc întreg costă circa 25 de lei/kg.

Totodată, pe site-uri, precum oferte360.ro, porcii vii sunt vânduți în Mehedinți cu 15 lei/kg, în timp ce mai spre sud, în județul Dâmbovița, crescătorii îi vând cu 20 de lei\kg. Tot 20 de lei/kg este afișat și pe OLX, la puținele anunțuri de vânzare de carne proaspăta de porc, majoritatea produselor fiind preparate tradiționale, precum mezeluri și untură.

Marin Berinde, producător autorizat, oferă produse tradiționale din carne porc și vită, vinde cârnați cruzi, slănină crudă și afumată, dar și porci tăiați în propria ogradă.

Iată cât costă aceste preparate:

  • Cârnați amestec porc cu vită afumati 45 lei/kg;
  • Cârnați cruzi 35 lei/kg;
  • Slănină crudă 25 lei/kg;
  • Slănină afumată 30 lei/kg;
  • Jumări cărnoase 75 lei/kg;
  • Untură 1kg la ambalaj nou 13lei ;
  • Kaizer afumat 40 lei/kg;
  • Piept porc cu os proaspăt afumat 38 lei/kg;
  • Porc carcasă întreg sau jumătate 25 lei/kg;

Carrefour: românii sunt mari consumatori de carne

„Românii sunt mari consumatori de carne. Iar acest lucru este confirmat pe de o parte de studiile de piață, iar pe de altă parte, de experiența Carrefour de 22 de ani de prezență în România și de abordarea noastră omnichannel, prin care satisfacem nevoile clienților direct în cele peste 430 de magazine deschide la nivel național și prin serviciile de online shopping. Colaborăm în prezent cu aproximativ 100 de furnizori români, dintre care peste 40 livrează carne românească de porc, vită, oaie, pui, rață, curcan și iepure, alți 25 pește origine România, iar restul livrează carne din afara României. Particular, în ceea ce privește carnea de porc, colaborăm în prezent cu 16 furnizori, dintre care 13 sunt producători interni și 3 producători externi”, a declarat Radu Gherman, Buying Director Ultra-Fresh, Carrefour România, la solicitarea retail.ro.

La o analiză comparativă a evoluției ofertei, în ceea ce privește prețul cărnii de porc din acest an, acesta a fost pe creștere, fenomen justificabil din cauza fluctuațiilor inflaționiste din ultimul an. În acest context, pentru luna decembrie sunt preconizate ușoare creșteri ale prețurilor în această categoria. În acest sens, reprezentanții Carrefour spun că au loc negocieri săptămânale cu producătorii din portofoliul, ceea ce influențează în mod direct efectivele disponibile, precum și de cerere și ofertă.

Pe lista produselor din carne de porc și derivate care vor beneficia de oferte speciale la Carrefour, în luna decembrie, se numără spata, pulpa, carnea tocată, cârnații etc.

În ceea ce privește marca proprie Carrefour, compania a dezvoltat împreună cu partenerii săi o gamă ambalată de produse din carne porc, sub etichetele Carrefour La Piață:

  • Drag de România: jumări (200gr), tobă de porc, tobă de porc vid, slănină cu boia vid, slănină cu usturoi vid, tochitură moldovenească (500gr);
  • Carrefour Extra: jumări de mangaliță (200gr), tobă cu carne de curcan (300gr).

Pe lista partenerilor Carrefour se regăsesc atât producători integrați, care oferă servicii pentru un circuit complet al producției (de la ferme de reproducere, ferme de creștere, până la abatoare și săli de tranșare), cât și producători care se ocupă doar de abatorizarea și/sau tranșarea materiei prime, a mai precizat retailerul.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Cât costă carnea de porc în 2023: prețurile de la producători, dar și din magazine și piețe alimentare