Lectură de 5 minute

08 Jul 2024 - Interviuri și Analize

Cresc salariile, dar cresc și prețurile: majorarea salariului minim ne va umfla bonul de cumpărături 

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Salariul net a peste 1,8 milioane de români a crescut oficial la aproximativ 2.363 lei pe lună de la 2.080 de lei net, începând cu 1 iulie 2024. Această majorare ar trebui să acopere mai bine costurile de trai, cum ar fi locuința, alimentele și alte cheltuieli. Cu toate acestea, măsura, menită să îmbunătățească nivelul de trai pentru angajații cu venituri mici, ar putea atrage noi scumpiri. 

 

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Potrivit lui Feliciu Paraschiv, fondator al lanțului de magazine Paco Supermarket și vicepreşedinte ANCMM (Asociaţiea Naţională a Comercianţilor Mici și Mijlocii), majorarea salariului minim pe economie în România are un impact semnificativ asupra industriei retailului. El a explicat, pentru retail.ro, cum afectează această creștere cheltuielile și profitabilitatea companiilor din sector.

Din păcate, impactul este major. Și colegii din branșă sunt de aceeași părere, pentru că noi avem mai multe grile de salarizare. De pildă, cei care vin prima dată în companie și nu au niciun fel de cunoștințe și pe care trebuie să-i învățăm primesc salariul minim pe economie în primele două-trei luni. După ce învață și pot lua un post în primire, trec la alt nivel de salarizare, în funcție de postul pe care ajung să-l ocupe: casier, lucrător comercial, manipulant ș.a.m.d. și trec la un nivel superior”, a declarat Paraschiv.

Astfel, retailerul a precizat că majorarea salariului minim obligă angajatorii să ajusteze toate grilele de salarizare. De asemenea, această creștere a salariilor va afecta și profitul net al companiilor.

În consecință, retailerii vor fi nevoiți să majoreze prețurile produselor cu aproximativ 5% pentru a acoperi noile cheltuieli. Așadar, consumatorii finali vor fi cei care vor resimți aceste schimbări, în prețurile produselor de la raft.

„În momentul în care a trebuit să majorăm salariul minim pe economie, celelalte, de la eșaloanele superioare, se apropiau prea mult de ele și a fost nevoie să le majorăm pe toate cu 400 lei. Am făcut un calcul al impactului și salariile ne afectează la nivel de cheltuieli cu circa 60%. Așadar, 60% din cheltuieli sunt cauzate de cheltuiala cu salariul, iar o creștere de genul acesta influențează până la 7 - 8% pe profit. Estimez că marja de adaos comercial la produse va crește cu până la 5%. Concluzia e că toate lucrurile acestea se duc în prețul final de raft”, a adăugat retailerul.

Prețurile vor crește în cascadă, de la producători și furnizori

Un alt aspect menționat de vicepreședintele ANCMM este legat de produsele cu prețuri plafonate, cum ar fi țigările. Dat fiind că prețurile acestor produse nu pot fi majorate, comercianții vor redistribui costurile către alte produse.

Prin urmare, produsele care nu sunt plafonate vor suporta mai mult din costurile suplimentare, ceea ce va duce la creșterea prețurilor în alte segmente de produse.

Citeste si:
Înghețata s-a scumpit: ce reduceri pun totuși la bătaie retailerii din România
Înghețata s-a scumpit: ce reduceri pun totuși la bătaie retailerii din România

Nu în ultimul rând, aceste creșteri de prețuri nu vor fi aplicate imediat, a precizat Paraschiv. Pe măsură ce se primește marfă nouă, prețurile produselor vor fi ajustate treptat. Aceste scumpiri în etape vor permite retailerilor să gestioneze mai bine impactul financiar al majorării salariilor.

„Scumpirile vor incepe periodic, nu se face o scumpire bruscă la raft, să ridicăm prețul produselor cu 3, 4, 5 sau 6% brusc. Pe măsură ce se primește marfa, prețurile se măresc ușor, ușor la fiecare produs în parte. Aceste scumpiri se vor cascada, întrucât și furnizorii, și producători au aceeași problemă. Unele produse nu pot fi scumpite, de exemplu țigările, care au prețuri maxime și atunci vor lua celelalte produse greutatea. Țigările au un impact destul de mare, adică au o pondere mare în vânzări, fiind plafonate, noi nu putem să creștem acolo și atunci vrem să creștem mai mult la celelalte”, a mai explicat Paraschiv.

Plafonarea prețurilor la produsele românești

Dincolo de aceste provocări legate de ajustarea grilelor salariale și scumpirea produselor neplafonate, există și incertitudinile legislative, care adaugă și mai multe piedici în gestionarea acestor schimbări bruște. În plus, președintele ANCMM este de părere că intenția guvernului de a plafona toate produsele românești este doar un joc politic.

„Noi suspectăm că plafonarea aceasta este doar o strategie care să-i ajute la alegeri. Discuția cu plafonarea produselor românești încă este pe masa ministrului. Dar este foarte greu de realizat, pentru că nu putem defini produsul românesc. Premierul ne-a chemat la discuție acum două săptămâni, dar a amânat ședința la o dată ulterioară. Nu ne-au mai chemat după acest episod și noi nu știm cum se va termina. Probabil, ne vom trezi că o să ne pună pe masă ordonanță de urgență, care e făcută de ei, în necunoștință de cauză, fără să se consulte cu oamenii din retail și va ieși iar o panaramă care va crea un efect de impact mult mai mare”, a conchis vicepreședintele ANCMM.

Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024, față de 3.300 lei cât este în prezent.

Tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore/lună. Valoare netă majorată a salariului minim brut pe țară este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, majorarea pe net fiind de 284 lei. În România beneficiază, în prezent, de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariați, respectiv în jur de 14% din numărul total de salariați activi. De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariați.

Aceasta nu se aplică salariaților din agricultură și industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Cresc salariile, dar cresc și prețurile: majorarea salariului minim ne va umfla bonul de cumpărături