Lectură de 3 minute

06 Jun 2024 - Interviuri și Analize

Alegeri 2024 | Feliciu Paraschiv, Paco Supermarkets: Putem să le dăm guvernanților niște semnale, de jos, de la firul ierbii

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

În acest an, dedicat alegerilor, retail.ro i-a întrebat pe comercianți ce măsuri ale decidenților politici îi nemulțumește și ce măsuri le-au fost utile. Feliciu Paraschiv este una dintre vocile răsunătoare din industria de retail. Fondator al lanțului de magazine Paco Supermarket și reprezentant al comerțului de proximitate în calitate de vicepreşedinte ANCMM (Asociaţiea Naţională a Comercianţilor Mici și Mijlocii), retailerul a semnalat în repetate rânduri că deciziile decidenților politici afectează în mod special comerțul de proximitate.   

Sursa foto: Facebook

„Când luăm o hotărâre de a scoate o ordonanță, lucrurile trebuie să fie foarte clare pentru noi, retailerii, pentru că noi trebuie să le înțelegem foarte bine. A rămas în coadă de pește OUG 67, care spune că se plafonează marja de adaos comercial la 20% plus cheltuieli directe și indirecte. În primul rând, la noi (n.r. retaileri) cheltuielile directe sunt cheltuielile cu marfa. Deci ar fi trebuit ca legea să spună „plus cheltuielile indirecte”. A spus „directe și indirecte” și aici ne-a băgat în ceață complet. N-a înțeles nimeni nimic; toată lumea, de frică, le pune doar pe cele indirecte, pentru că ne-am gândit că așa a vrut legiuitorul să zică. Asta ne dorim: ca legea să fie foarte clară. Ne-am fi dorit să discute cu noi, pentru că putem să le dăm din piață niște semnale, de jos, de la firul ierbii, și să le spunem cum ar trebui făcut, ce ar trebui făcut ca, per total, să fie totul bine pentru România”, a declarat Feliciu Paraschiv pentru retail.ro.

Totodată, reprezentantul comercianților mici și mijlocii este de părere că decidenții politici, pe lângă necesitatea de a oferi mai multă transparență și predictibilitate, ar trebui să protejeze piața locală acolo unde este necesar.

„Nu aș merge atât de departe încât să fie suprataxate produse precum bananele sau portocalele, care nu cresc în România, dar pentru legume și fructe importate din Turcia sau China, guvernanții ar trebui să suprataxeze aceste importuri pentru a stimula producția internă. Astfel, mărfurile importate ar deveni mai scumpe, iar românii ar începe să producă mai mult pe plan local. În acest mod am putea regla piața, să scădem niște prețuri și să-i protejăm pe cei care produc lactate, legume și alte produse. Am ajuns să importăm peste 75% din carnea de porc. Acum vreo 8-10 ani, cred că eram undeva la 50% producție locală și 50% import. Carnea de porc este luată în vizor pentru că este cea mai consumată de către români. Nu au mai fost lăsați țăranii să mai crească porci în gospodării decât pentru consumul propriu”, a afirmat retailerul.

În ceea ce privește carnea de porc, vicepreședintele ANCMM este de părere că Guvernul ar trebui să relaxeze măsurile, pentru a le permite oamenilor să crească porci în gospodării și să-i stimuleze în acest sens. Birocrația ar trebui simplificată, reducând numărul de controale și aprobări necesare. De exemplu, a afirmat acesta, până la 100 de porci ar putea fi crescuți în gospodărie fără a necesita înregistrarea ca fermă.

Feliciu Paraschiv a fondat businessul de proximitate Paco Supermarket în urmă cu 20 de ani și a ajuns sa dețină astăzi o rețea de 16 supermarketuri de proximitate în judetul Vrancea, fiind amplasate atât în zona urbană cât și în zona rurală.

Duminică, 9 iunie, românii vor lua calea urnelor pentru prima oară în acest an, atât alegerile europarlamentare cât și cele locale urmând să dea un semnal puternic în privința tendinței pe care o au partidele în intențiile de vot. Cât privește alegerile prezidențiale, acestea vor avea loc pe 15 și pe 29 septembrie (turul I, respectiv turul II, dacă este cazul), după ce au fost devansate cu trei luni. Nu în ultimul rând, alegerile parlamentare vor avea loc pe 8 decembrie.

Citeste si:
Cresc salariile, dar cresc și prețurile: majorarea salariului minim ne va umfla bonul de cumpărături 
Cresc salariile, dar cresc și prețurile: majorarea salariului minim ne va umfla bonul de cumpărături 
Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Alegeri 2024 | Feliciu Paraschiv, Paco Supermarkets: Putem să le dăm guvernanților niște semnale, de jos, de la firul ierbii