Lectură de 4 minute

12 Apr 2024 - Interviuri și Analize

Alexandru Anghel, producător legume: Este mai nociv un crenvurșt decât o roșie cu pesticide 

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

În secolul tehnologiei și al vitezei, în care o mare parte a populației comandă mâncare online aproape săptămânal, se pune deseori problema alimentației echilibrate și a efectelor nocive pe care le poate avea hrana nesănătoasă asupra organismului. Dar cât de sănătos mâncăm atunci când credem că mâncăm sănătos? Cantitățile alarmante de pesticide găsite în fructe și legume ridică multe semne de întrebare, astfel că, este imperativ necesar să știm cum alegem aceste alimente și la ce să fim atenți atunci când mergem la cumpărături.

Sursa foto: Unsplash

În cadrul programului de control oficial, pâna la data de 10 aprilie au fost recepționate 444 probe de fructe, legume și cereale, dintre care au fost analizate 426 conform raportului aferent perioadei 01.01.2024 – 10.04.2024. Rezultatele arată că, din cele 426 probe analizate, unsprezece probe au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mari decât limita maxima admisă, transmite Autoritatea Națională Fitosanitară.

Mai mult, unii producători și comercianți au solicitat și ei testarea propriilor mărfuri, fiind analizate 146 de proble din cele 148 primite, toate cele analizate având rezultate conforme.

Din datele centralizate a reieșit că cele mai multe probe neconforme au fost descoperite la verdețuri (mărar, spanac, ceapă verde și pătrunjel). În planul de control anual s-a pus accent pe monitorizarea acestor culturi, având în vedere că și în anii anteriori au fost depistate neconformități la aceste produse.

Un crenvurșt, mai nociv decât o roșie cu pesticide

Alexandru Anghel, producător de fructe și legume ecologice, este de părere că există multe alte produse mai nocive decât o roșie cu reziduuri de pesticide, iar aceste alimente nu ar trebui ocolite de consumatori, ci soluția constă în alegerea locurilor de unde ne facem cumpărăturile. Producătorul deține un mic bazin legumicol la 35 de kilometri de Capitală, în satul Negoiești din județul Călărași, și spune că nu este deloc ușor să produci legume fără pesticide, relatând că o întreagă recoltă din anii anteriori a fost distrusă din cauza dăunătorilor care devin tot mai greu de exterminat de la an la an.

„Pentru legumele și fructele de import se face o eșantionare și se verifică prezența produselor chimice. Dacă marfa nu se testează pentru ceva anume, acele substanțe nocive nu pot fi descoperite. De pildă, dacă este folosit un pesticid, erbicid sau fungicid de care nu știe nimeni, iar ei nu testează să vadă dacă acel pesticid sau erbicid există în produs, el trece de testare fără a fi descoperit. Este exact ca la analizele de sânge, dacă nu cauți ceva anume, nu găsești nimic. Acest lucru este valabil pentru tot ceea ce înseamnă importuri legale. În România, se aduce și foarte multă marfă, în special din afara UE, fără să fie testată”, a adăugat acesta.

Tot în ceea ce privește testarea legumelor și a fructelor, producătorul spune că, în general, comercianții români solicită testarea lor, însă există riscul să facă rabat de la calitatea acestora dacă cererea este foarte mare. Motivul ar fi unul destul de simplu: cu cât prețul de achiziție este mai mic, cu atât mai mare este profitul, iar importanța calității produsului scade temeinic.

„Dacă vorbim despre producția locală, producătorii mai mari ar fi cei de încredere, întrucât există un mai mare control și, sincer, sunt mult mai sigure decât acele legume și fructe cumpărate de la țărani. La țăranul care are o producție foarte mică nu se duce nimeni să verifice dacă a folosit cantitatea potrivită de produse chimice. În general, le folosesc în exces pentru că nu au o cunoaștere foarte bună a funcționării și a modului în care sunt dăunătoare pentru consumatori și în egală măsură pentru el. Cu toate acestea, este mult mai dăunător pentru sănătate un crenvurșt decât o roșie care conține reziduuri de pesticide. Așadar, e greșit să ne temem să mai mâncăm legume și fructe”, a conchis Anghel.

Citeste si:
Ghinioanele se țin scai de Lidl. Retailerul retrage un alt produs care poate declanșa boli gastrointestinale severe
Ghinioanele se țin scai de Lidl. Retailerul retrage un alt produs care poate declanșa boli gastrointestinale severe

Nu în ultimul rând, producătorul atrage atenția asupra faptului că pe piața din România există o cantitate considerabilă de cartofi importați din Egipt, unde sunt folosite substanțe chimice interzise în Uniunea Europeană, precum DDT-ul. De asemenea, este de părere că ar trebui evitat consumul fructelor și al legumelor înainte de sezonul lor, dând ca exemplu căpșunele din serele spaniole, care ajung în România începând cu lunile februarie-martie.

Potrivit comunicatului transmis de Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF), în cazurile de depășire a limitelor maxime admise ale reziduurilor de pesticide în probe, a fost notificat Punctul Național de Contact din cadrul ANSVSA, responsabil cu notificarea în Sistemul rapid de alertă în alimente și furaje al Comisiei Europene - iSRAFF. O neconformitate poate fi încadrată în iSRAAF sau mecanismul de Asistență și Cooperare Administrativă (AAC) în baza analizei riscului calculată pe o formulă dezvoltată de Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA).

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Alexandru Anghel, producător legume: Este mai nociv un crenvurșt decât o roșie cu pesticide