Lectură de 6 minute

09 Jul 2024 - Interviuri și Analize

 Ce poți face cu hainele și încălțămintea uzate? Listă cu centrele de colectare din București 

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  
Tu ce faci cu hainele și încălțămintea pe care nu le mai porți? Dacă sunt în stare bună, le poți dona unei organizații caritabile, prietenilor sau rudelor. O altă variantă ar fi containerele de reciclare. Iată o listă cu centrele de colectare unde poți dona hainele vechi și uzate și o serie de sfaturi și idei despre ce poți face cu aceste obiecte vestimentare, care se pot transforma în deșeuri periculoase. 

 

Sursa foto: Unsplash

Hainele și încălțămintea pe care nu le mai porți pot fi duse în containere de unde sunt apoi sortate și transformate în diverse lucruri utile precum lavete pentru curățenie, umplutură pentru tapițerii sau fibre pentru haine noi și sustenabile.

Iată o listă cu puncte de reciclare din Capitală:

 • Poarta Sărutului - intersecție Valea Ialomiței (ANL);
 • Pasărea în Văzduh - intersecție Pupăza cu Moț (ANL);
 • Bd. 1 Mai nr. 49 (lângă centrul comercial Auchan);
 • Calea Giulești nr. 252 (vizavi de Institutul Pasteur);
 • Strada Fabricii - intersecție cu strada Apeductului
 • Valea Argeșului - intersecție Valea Oltului;
 • Bd. Timișoara nr. 35;
 • Piața Crângași;
 • Strada Liniei - intersecție strada Timonierului;
 • Strada Performanței nr. 45;
 • Bd. Drumul Taberei - intersecție strada Târgu Neamț;
 • Apusului 27.

Harta centrelor o găsești AICI.

Containere pentru reciclarea hainelor aflate în magazine

Brandul H&M are un regim de colectare a hainelor care se desfășoară încă din 2013 și pune la dispoziția celor care vor să recicleze, containere pentru haine în toate magazinele lor. H&M nu se ocupă de donarea hainelor, dar acceptă orice tip de material textil, indiferent de marcă sau stare, inclusiv hainele uzate sau vechi. Apoi le trimite într-un centru unde sunt sortate în trei categorii:

 • cele care pot fi repurtate ajung în magazinele second-hand din întreaga lume;
 • cele care pot fi reutilizate sunt transformate fie în haine noi, fie în lavete;
 • cele care nu mai pot fi reutilizate sunt reciclate – acestea redevin fibre textile și sunt folosite pentru a fabrica noi produse, cum ar fi materiale de protecție sau izolație în industria auto.

Containere pentru donarea hainelor amplasate de diferite ONG-uri

Începând cu luna aprilie, Armata Salvării România a amplasat în incinta Veranda Mall un container pentru donații de haine și jucării, în cadrul campaniei “Dă viață bunurilor tale!”. Astfel, hainele vechi sau nepurtate, pe care mulți dintre noi le avem în dulap, pot să găsească un nou scop și să aducă bucurie în viața celor care au cu adevărat nevoie de ele. Este o modalitate simplă și eficientă de a contribui la comunitate și de a împărți puțin din ceea ce avem cu cei care au nevoie de sprijinul nostru.

Pentru a dona articolele în containerul din Veranda Mall, este nevoie să urmezi 4 pași simpli: să te asiguri că sunt curate, în stare decentă, ambalate într-o sacoșă sau un sac, la care ai atașat o etichetă. Aceasta trebuie să conțină câteva detalii orientative cum ar fi: sex, vârstă, mărime.

De asemenea, poți dona hainele pe care nu le mai porți la Societatea Națională Crucea Roșie România, care a dezvoltat un sistem dedicat colectării și reutilizării hainelor donate în beneficiul copiilor și familiilor nevoiașe. Îmbrăcămintea donată este direcționată către cei aflați în dificultate prin intermediul voluntarilor Crucii Roșii, care se angajează în procesul de sortare, igienizare și distribuție a ajutorului.

Citeste si:
Kantar: 4 din 5 români au returnat cel puțin o dată ambalaje SGR
Kantar: 4 din 5 români au returnat cel puțin o dată ambalaje SGR

Nu uita să ții totuși cont de starea în care se află hainele donate, fără rupturi sau pete care nu pot fi îndepărtate, iar materialul să nu fie excesiv uzat sau deteriorat.

Centrele de colectare ale Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București

Există mai multe centre de colectare a hainelor în București, administrate de către Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București. Aceste centre sunt destinate pentru primirea donațiilor de haine, care vor fi ulterior redistribuite către persoanele nevoiașe din comunitate. Iată câteva dintre aceste centre:

 • Complexul de servicii sociale Ominis, situat pe Strada Turnu Măgurele nr. 17A, sector 4.
 • Sediul central al D.G.A.S.M.B, amplasat pe Strada Constantin Mille nr. 10, sector 1.
 • Punctul Perla, localizat pe Șoseaua Ștefan cel Mare nr. 1, sector 1.
 • Spălătoria Socială de pe Strada Armeniș nr. 2, sector 3.
 • Spălătoria Socială de pe Strada Drumul Taberei nr. 24, sector 6.
 • De luni până vineri, între orele 11 și 18, există un punct de colectare suplimentar pe Strada Șerban Vodă nr. 43-49, sector 4, lângă DGITL sector 4, în spatele bisericii.

Containere în 15 parcuri din București

Sectorul 1 a instalat containere albe pentru colectarea hainelor în 15 parcuri din oraș.

Astfel, puteți găsi aceste containere în următoarele locații: Parcul Luigi Cazzavillan, Parcul Venus, Parcul Regina Maria, Parcul Brancusi, Parcul Nicolae Iorga, Parcul I.C. Bratianu, Parcul Automatica, Parcul Piata Pajura, Parcul Teofana, Parcul Kiseleff, Parcul Bazilescu, Parcul Izbiceni, Parcul Ciresoaia, Parcul Baneasa, Parcul Adalin.

Și Zara a dezvoltat un program de colectare a hainelor, cu containere disponibile în anumite magazine din țară. În București, aceste containere pot fi găsite la Sun Plaza, Promenada, AFI Cotroceni, Park Lake, Unirea Shopping Center, București Mall, Mega Mall, Plaza România și Baneasa Shopping City.

Hainele colectate în aceste containere sunt prelucrate înainte de a fi reutilizate sau reciclate. De asemenea, pe site-ul lor se menționează că articolele compuse în întregime din bumbac, lână sau poliester pot fi reciclate în materiale textile noi, în timp ce restul articolelor sunt transformate în materiale utilizate în industria construcțiilor și în industria auto. Articolele care nu pot fi reutilizate sau reciclate din motive legate de igienă, securitate și sănătate sau calitatea materialelor trec printr-un proces riguros de gestionare a deșeurilor.

O opțiune care îți poate fi de folos și unde poți vedea centrele separate pentru colectarea textilelor este Harta reciclării, care prezintă pe sectoare containerele amplasate. Platforma are prezente centre amplasate atât de retaileri cât și de către primării. Tot aici găsești și sfaturi utile, dar și idei practice pentru a da alt uz hainelor vechi.

Iată câteva aspecte importante de reținut înainte de a dona haine:

 • Curățenie și întreținere: Este esențial să te asiguri că hainele sunt curate și în stare bună de utilizare înainte de a le dona, chiar dacă organizația care le colectează le va supune ulterior unui alt proces de curățare. Este o formă de respect față de cei care le vor primi și ajută la menținerea standardelor de igienă.
 • Ambalare și etichetare: Pentru a facilita procesul de sortare și distribuire, încearcă să ambalezi hainele în saci sau pungi și etichetează-le cu informații utile precum mărimea și sezonul în care pot fi purtate. Acest lucru ajută personalul de la punctele de colectare să gestioneze donațiile în mod eficient.
 • Evitarea lenjeriei intime: Nu dona lenjerie intimă, deoarece este mai puțin potrivită pentru redistribuire. În schimb, concentrează-te pe haine care pot fi repurtate și se află în continuare într-o stare bună.
 • Calitatea hainelor: Evită să lași în containere haine rupte sau deteriorate, deoarece acestea sunt destinate obiectelor vestimentare care urmează să fie donate persoanelor nevoiașe.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /   Ce poți face cu hainele și încălțămintea uzate? Listă cu centrele de colectare din București