Lectură de 5 minute

19 Dec 2023 - Interviuri și Analize

Artizanii locali de la Miez ne învață să facem pâine bună. Ce preparate a pregătit Brutăria pentru sărbători

Cristina Marin

Abonează-te pe  

Brutăria Miez, deținută de Andreea Caretu, s-a mutat recent în Piața Artizante, inaugurată de curând în Păulești. Iată ce bunătăți mai puteți cumpăra de la artizanii locali până la Crăciun. 

Sursa foto: Miez

Pentru sărbători Brutăria Miez pregătește, ca de obicei, două tipuri de cozonac clasic (cu cremă de nucă, cu cremă de nucă, rahat și stafide), mai multe feluri de babka (cu ciocolată și Nutella, cu cremă de migdale, cu mac, cu nuci, stafide și scorțișoară) și nuci turtă dulce.

”Din păcate, nu vom putea oferi toată varietatea de turtă dulce și biscuiți (anul trecut am avut șase tipuri), dar sperăm să ne revanșăm în ianuarie și să putem pregăti pentru o perioadă și mult doritele turte dulci Leckerlis, de asemenea inimi și romburi de turtă dulce”, a declarat Caretu, pentru retail.ro.

În ceea ce privește produsele preferate ale românilor din Brutăria Miez, Andreea precizează că pâinea este elementul de bază, urmată de cruffinul cu cremă catalană și cranț de alune de pădure, babka cu ciocolată neagră și Nutella, cornulețele cu untură umplute cu magiun și nucă, sărățelele cu susan și negrilică sau plăcinta cu varză murată, ardei și nucă.

Cum se prepară o pâine bună

Dacă tot am vorbit despre pâine, era imposibil să nu o întrebăm pe Caretu cum preparăm o pâine bună.

”Dospirea lungă, cu maia naturală, fără scurtături, de asemenea făina de bună calitate – noi folosim făină ecologică produsă în Vrancea. Pâinile noastre se pregătesc în două zile. Creșterea lentă, mai întâi câteva ore la temperature ambientală, iar apoi peste noapte la rece, permite dezvoltarea unor proprietăți și nuanțe de gust imposibil de obținut altfel”, a explicat Andreea.

Citeste si:
Fornetti s-a alăturat Munch, aplicația care a salvat aproape 380 de kilograme de mâncare în prima lună de la lansare
Fornetti s-a alăturat Munch, aplicația care a salvat aproape 380 de kilograme de mâncare în prima lună de la lansare

Se va întoarce Miez în București

Andreea Caretu precizează că, așa cum a menționat pe rețelele sociale, caută soluții pentru a se întoarce în București, dar înainte de aceasta își stabilizează businessul în Piața Artizante.

”Despărțirea nu este una ușoară nici pentru noi. Așa cum am menționat și în postările noastre din social media, așteptăm să ne liniștim un pic în noua locație, să încheiem întru totul procesul mutării (reîntregirea echipei, predarea fostului spațiului și așa mai departe) și abia apoi vom începe să căutăm soluții în liniște. Încă nu știm dacă va fi vorba de o colaborare sau dacă vom putea aduna resursele pentru un nou magazin Miez, dar ne dorim să revenim la București, într-o formă sau alta”, a declarat Andreea.

Caretu a adăugat că dorința de a se muta din Piața Amzei exista de ceva vreme, motivul stând în spațiul restrâns pe care magazinul îl punea la dispoziție. Decizia a fost întărită de modificările fiscale care au adus taxe mai mari pentru brutarii locali.

”Totul s-a întâmplat într-un timp foarte scurt, dar ne gândeam deja de ani de zile la o posibilă mutare într-un spațiu mai mare și mai potrivit activității noastre, așa că nu ne-a fost atât de greu să luăm decizia. Totodată visam la o altfel de poziționare a noii locații, mai departe de hărmălaia centrului orașului. Nu ne gândeam că ne vom îndepărta atât de tare totuși de Amzei, dar uite că așa s-au așternut lucrurile pentru noi. Ultimele schimbări ale legislației fiscale ne-au mărit taxarea semnificativ. Și acest fapt a jucat un rol în luarea deciziei de a părăsi capitala, pe de-o parte pentru costuri fixe ușor mai mici și mai multă siguranță în ceea ce privește plafonarea chiriei și a costurilor cu salariații”, a explicat fondatoarea Miez.

Produse noi Miez în 2024

Caretu a vorbit și despre 2024, că tot se pregătește ”să iasă din cuptor”. Andreea a declarat că planurile pentru anul următor vizează stabilizarea businessului în Piața Artizante, unde abia ”au pornit motoarele”, dar și promisiunea de a veni pe piață cu noi produse.

”Noul nostru atelier este de două ori și jumătate mai mare decât cel din Amzei, ceea ce ne permite să lucrăm foarte aerisit, avem în sfârșit spațiu de depozitare adecvat, iar în timp vom avea suficient loc pentru mese și utilaje noi, așadar pentru dezvoltare. Și ca un bonus, din noul nostru magazin se văd binișor și cuptoarele. În ceea ce privește producția, plănuim ca îndată ce avem iar echipa completă, să putem începe să oferim tot mai multe noutăți. Așteptăm zilele acestea o moară cu piatră, așa că din ianuarie ne vom produce toate făinurile integrale și vom începe să testăm noi tipuri de pâine”, a conchis Andreea.

Inspirată de celebra Piață Torvehallerne din Copenhaga, Artizante, locul în care se află acum Miez, se diferențiază de piața tradițională românească prin modernism, programul prelungit în weekenduri și prin oferta sa de produse, de la fermieri și artizani locali, precum și prin varietatea de mâncăruri preparate, gata de consumat.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Artizanii locali de la Miez ne învață să facem pâine bună. Ce preparate a pregătit Brutăria pentru sărbători