Lectură de 2 minute

14 Apr 2020 - Interviuri și Analize

Adrian Cocan, manager Lăptăria cu Caimac: Este necesară garantarea împrumuturilor pentru capital de lucru și investiții

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Adrian Cocan, managerul fabricii de lactate Lăptăria cu Caimac susține că este necesară garantarea împrumuturilor pentru capital de lucru și investiții de către Fondul de Garantare, măsură urgentă, utilă companiilor din România care vor să treacă peste criza generată de pandemia de Covid-19.

Pandemia de Coronavirus a afectat foarte multe IMM-uri din România, multe afaceri s-au închis, iar altele poartă eticheta de „faliment”. Pentru a continua să activeze în piață, multe companii au nevoie să împrumute bani pentru a continua investițiile și a asigura locurile de muncă.

„Măsurile fiscale au nevoie urgentă de norme de punere în aplicare și e necesară susținerea fluxurilor de cash. Pe lângă amânări de taxe și impozite și susținerea șomerilor, este necesară garantarea de către Fondurile de Garantare a împrumuturilor pentru capital de lucru și investiții. Prin aceste investiții se poate relua ciclul de creștere economică. Ne gândim la planul nostru de investiții și ne dăm seama că sunt sute de companii care participă pe întreg lanțul. Aceste companii ar încasa bani și ar plăti salarii din ele”, susține managerul Lăptăria cu Caimac.

Portalul www.imminvest.ro, prin care firmele mici şi mijlocii afectate de criză pot solicita credite garantate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), va deveni operaţional vineri, 17 aprilie, de la ora 10:00,

„Pentru construcția unui depozit de frig, spre exemplu, banii ajung la constructor, companii de instalații electrice, instalații hidraulice, materiale de construcții, stații de betoane, tablouri electrice, cabluri, uși, vopseluri și multe, multe altele. O investiție de câteva milioane de euro susține imediat mii de locuri de muncă. Acesta este modelul Poloniei sau Germaniei, așa au trecut ei prin criza 2008-2011. România are nevoie de susținere prin măsuri fiscale, prin susținerea șomerilor, dar și printr-un plan masiv de susținere a investițiilor publice și private. Investiția în autostrăzi sau fabrici va genera venituri și pentru micii întreprinzători, foarte grav afectați în aceste momente. Și de data asta e urgent, nu mai suportă amânare zeci de ani”, adaugă Adrian Cocan.

Laptăria cu Caimac este o fabrică de lactate, înființată de familia Cocan, în urmă cu un an și nouă luni. Produselese se găsesc în peste 600 de magazine, dintre care 400 din lanțul Mega Image, dar și în alte magazine din București, Brașov, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Ilfov, Prahova, Timiș și Vâlcea. Laptăria cu Caimac are și propria ferma, cu 2.500 de vaci din rasa Holstein Friesian și o fabrică de procesare, în care s-au investit peste 5 milioane de euro.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Adrian Cocan, manager Lăptăria cu Caimac: Este necesară garantarea împrumuturilor pentru capital de lucru și investiții