Lectură de 12 minute

24 Dec 2021 - Video

Made in Roșia Montană, afacerea cu tricotaje din lână merinos, își deschide propriul magazin, diversifică gama de produse și investește în digitalizare

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Made in Roșia Montană este businessul social înființat de Tică Darie, un tânăr care după ce și-a terminat studiile în Copenhaga în 2014 a decis să se mute în Roșia Montană și să sprijine comunitatea de acolo prin crearea de locuri de muncă pentru femeile pasionate de tricotat. În șapte ani de activitate, tânărul a făcut cunoscută povestea meșteșugului local și o duce mai departe prin formarea viitoarelor generații. Pentru 2022, afacerea cu produse din lână merinos are în vedere creșteri de preț ca urmare a scumpirii materiilor prime, deschiderea unui magazin în Roșia Montană, diversificarea gamei de produse și investiții în digitalizare.

Proiectul minier propus de autorități în 2013 ar fi dus la distrugerea patrimoniului și mediului din Roșia Montană, lucru care a dus la manifestații de amploare timp de un an. Protestele împotriva proiectului de la Roșia Montană au fost organizate în mai multe orașe din țară: București, Cluj, Iași și alte zone.

În august 2013, Guvernul a aprobat și emis un proiect de lege cu privire la ,,unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argintifere din perimetrul Roșia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităților miniere în România”, în urma căruia România ar fi urmat să primească cinci miliarde de dolari. Acesta a fost momentul în care a luat naștere business-ul, din dorința lui Tică Darie de a proteja comunitatea.

,,Am început de la zero, cu niște bani în buzunar cât să pot deschide o firmă, 200 de lei și cu vreo 2.000 de lei pe care i-am investit în materie primă, fir de lână. Sunt din Suceava, am venit de două ori cu bicicleta din Copenhaga la Roșia Montană, în semn de protest, pentru că nu voiam ca un sat întreg să fie dinamitat și un alt sat să fie inundat cu cianură.

Nu eram de acord cu proiectul minier propus aici la Roșia Montană și am alergat la maratoane în semn de protest și apoi am considerat că trebuie să mă implic direct aici în comunitate. Am văzut că este foarte mult potențial în Roșia Montană și sunt foarte multe femei care au îndeletnicirea de a tricota, care nu era pusă în valoare'', își amintește Tică Darie în interviul din cadrul emisiunii „Green choice in local retail”.

Businessul social a început cu șosete din lână tricotate manual de femeile din Roșia Montană, iar, ulterior, gama a fost diversificată cu pulovere, căciuli și cardigane. Pe parcurs, produsele și-au păstrat originea, dar a fost schimbată materia primă din care au fost făcute.

Tică Darie a câștigat o finanțare de 10.000 de euro la o competiție pentru proiecte sociale organizată de Fundația NESST, iar în șase luni a dezvoltat planul de afaceri. Tânărul a început să facă primele produse cu ajutorul a aproximativ 50 de femei din Roșia Montană, iar de la o cifră de afaceri de 5.000 de euro estimează că va ajunge la aproximativ 200.000 de euro până la sfârșitul anului 2021.

Citeste si:
Sinsay retrage de la vânzare anumite produse care nu respectă standardele de calitate
Sinsay retrage de la vânzare anumite produse care nu respectă standardele de calitate

Made in Roșia Montană a deschis un atelier de croitorie în 2021

Tică Darie a decis că este timpul să facă un pas în față pentru proiect și a deschis un atelier de croitorie în care, cu ajutorul femeilor din Roșia Montană, produce tricouri și bluze din lână merinos.

,,Asta a fost o investiție de pandemie, să facem ceva nou, care totuși ne asigura venit mai mult sezonier, noi având produse 90% de toamnă-iarnă. Am zis să facem tricouri și bluze subțiri care să se poarte tot anul'', spune Tică Darie.

Produsele din atelier sunt realizate cu ajutorul a 35 de femei, însă echipa ajunge și la 50 de persoane care lucrează pe partea de producție în funcție de cerere și de sezon. Echipa este formată din femei care au vârste cuprinse între 20 și 70 de ani.

,,Acum, pe final de an am avut comenzi de la diverse companii care au ales să facă cadouri pentru angajați cu produsele noastre și atunci am mărit echipa de persoane freelanceri și am ajuns la un număr de 50 de femei angajate, pe lângă echipa de aici de la birouri și designeri. De-a lungul timpului am început cu freelanceri și, ulterior, am avut și angajați full-time'', explică fondatorul.

Materialul de bază, lâna merinos, este luată de la o fabrică din România care are o vechime de 80 de ani în prelucrarea firelor de acest fel. Însă, lâna este luată din Europa, provine de la oi din Spania și Portugalia, în timp ce fabrica face doar o parte din procesarea lânii aici în România.

,,Am ales lână merinos datorită feedbackului pe care l-am primit de la clienți. Noi am început cu lână țigaie, un fir mai aspru, chiar din zonă, din România, din Turda, dar feedbackul a fost negativ, noi producând articole vestimanetare care au contact cu pielea și atunci lâna era prea aspră pentru a fi purtată pe piele. Am găsit acest furnizor din România, dar, din păcate, lâna nu provine de la oi din România, pentru că în țară avem foarte puține oi merinos, iar în România nu există tot acest proces tehnologic, nu s-a investit în tehnologie, în spălatul industrial, oile nu mai sunt ținute pentru lână, nu sunt îngrijite'', explică fondatorul Made in Roșia Montană.

Astfel, Made in Roșia Montană funcționează cu lână merinos adusă de peste granițe și prelucrată într-o fabrică din România. Mai mult, metrajul folosit în bluze și pentru produsele pe partea de croitorie nu este nici el din România, ci este adus de la o fabrică din Finlanda.

Made in Roșia Montană ia în calcul creșteri de preț

Prețul materiei prime a crescut și, implicit, va crește și prețul produselor. Tică Darie observă scumpiri la prețul lemnului, care, de altfel, ajunge foarte tâziu și este cumpărat la niște prețuri foarte mari.

,,Având în vedere că materia primă vine din străinătate atunci este calculată la cursul valutar euro și cum crește euro ne cresc și nouă prețurile la lână, dar și la produsele pe care noi le vindem pe site. Și noi avem moneda de bază euro'', mai spune Tică Darie.

Întârzierile și scumpirile la materia primă se văd și în capacitatea de producție. Astfel, cea mai mare cantitate de produse din lână merinos tricotate manual este înregistrată în noiemrbie - decembrie, când afacerea ajunge la aproximativ o tonă de lână.

,,Nu ne facem așa probleme la lâna merinos pentru că noi ajungem să vindem un produs premium. Tricotatul manual și materialul este deja scump, are un preț ridicat față de tot ceea ce este produs la mașină și atunci noi ne adresăm unor oameni cu venituri medii sau destul de ridicate. Sunt mulți oameni care spun că avem prețuri exorbitante, dar din păcate businessul nostru nu poate să funcționeze la prețuri mult mai mici pentru că noi producem manual, mergem la femei și le ducem lâna, totul se întâmplă la ele acasă. Noi nu producem industrial și atunci tot ce este produs în cantități mai mici devine și mai scump. Și statul ia o parte foarte mare din ceea ce noi producem'', explică Tică Darie.

Made in Roșia Montană are produse din lână merinos pentru femei, bărbați și copii. Astfel, un fular pentru femei din lână merinos este pe site la 42 de euro, adică aproximativ 207 lei, în timp ce o căciulă din același material poate fi cumpărată cu 34 de euro, adică 168 de lei.

Made in Roșia Montană deschide un magazin local

Afacerea socială are în plan să deschidă anul viitor primul magazin, în Roșia Montană, unde vor fi expuse produsele.

,,Deja ne sună foarte mulți oameni care au mai cumpărat de la noi și ne întreabă dacă avem undeva expuse produsele. Cel mai probabil, de anul viitor, din martie, vom avea un mic magazin aici în Roșia Montană''

Tică Darie

Made in Roșia Montană, colaborare cu Fashion Days

Principalul canal de vânzare al afacerii sociale este site-ul, care este setat în mai multe limbi, iar produsele sunt vândute astfel la nivel internațional. În 200, în ciuda pandemiei, 30% din comenzile de pe site au fost realizate la nivel internațional. Anul acesta, Made in Roșia Montană a mărit procentul de vânzare pe plan extern.

Pe lângă magazinul online, produsele din lână merinos sunt vândute și prin intermediul Fashion Days, unde pot fi găsiți în secțiunea Romanian Corner. Colaborarea cu retailerul online a început în toamna anului trecut, iar produsele Made in Roșia Montană se pot găsi și pe marketplace-ul eMag.

În primul an de colaborare cu Fashion Days, 5% din vânzări au provenit de pe platforma retailerului online. Pentru anul viitor, Tică Darie își propune să mărească stocul pentru Fashion Days și să expună mai multe produse.

Mai mult, sunt branduri și magazine online din Danemarca și din Germania care vând produsele Made in Roșia Montană ca atare, în timp ce altele cumpără obiecte vestimentare din lână merinos de la producătorul român, dar păstrează doar eticheta interioară cu numele brandului.

Un canal important de vânzare pentru afacerea locală era reprezentat și de târgurile de Crăciun. Însă, în ultimii doi ani fondatorul a ales să nu mai expună produsele la tâguri, ca urmare a taxelor mult prea mari pentru un producător local, raportat la profitul pe care îl obține în zilele în care sunt organizate târgurile.

,,Anul trecut nu am vândut, anul acesta iar nu am vândut la târguri. Taxele pentru târgurile de Crăciun au crescut foarte mult și traficul este mult mai mic. Este destul de greu într-o căsuță, trebuie să îți faci încălzire, plătești mult utilitățile, curentul și toate acestea, și cumva căsuța trebuie să fie închisă. Trebuie să ai minim două persoane angajate ca să ții deschis în intervalul orar propus de organizator. Este destul de greu, dar financiar, cel puțin acum doi ani a meritat, acum nu'', menționează Tică Darie.

În plus, companiile sunt tot mai interesate de cadouri produse local pentru angajați, așa cum sunt produsele din lână merinos ale Made in Roșia Montană.

,,Estimez că anul acesta 50% din vânzări o să vină din partea firmelor, persoane juridice. Noi nu am depus niciun efort, nu am contactat nicio companie pentru a le face propuneri și oferte. Este tendința de a cumpăra produse românești, produse făcute cât mai local. Există trendul ăsta din partea companiilor. În plus, mai multe companii au un buget mai bun pentru angajați de când a început pandemia'', mai spune fondatorul afacerii cu produse din lână merinos.

Produse din lână merinos, în colaborare cu un knitting designer

Made in Roșia Montană a început colaborarea în 2021 cu un designer pe tricotat și are în plan diversificarea produselor și lansarea de noi colecții.

,,În industria asta trebuie să vii mereu cu ceva nou. Dacă vrei să ai vânzări și clienți trebuie să vii mereu cu ceva nou. Deja ne-am comandat materia primă pentru anul viitor. Din 2022 o să producem colecția atât pe stoc, cât și pre-comandă. Astfel o prezentăm pe stoc și poate fi dispnibilă și pentru comandă în avans. Mai mult, pe partea de croitorie sunt trei femei care lucrează, iar atelierul se autosusține''

Tică Darie

Tică Darie are în plan să acceseze fonduri europene pentru digitalizarea afacerii, are în plan și achiziționarea unei mașini de tricotat pentru realizarea de produse mai subțiri pentru a putea avea produse pentru tot anul. În plus, Made in Roșia Montană introduce în colecție cardiganele care pot fi purtate în tot timpul anului.

,,Vrem să facem o aplicație internă, să aibă femeile o aplicație pe telefon prin care noi să știm în timp real cât tricotează 50 de femei, când au terminat o căciulă sau un fular, chestii care ne ajută. Ne blocăm în hârtii ca să vindem 10 fulare'', mai explică fondatorul.

Legea meșteșugarului

În ceea ce privește aportul autorităților, pe partea de produs românesc local ar putea să ofere facilități și taxe mai mici, așa cum este pentru industria IT, susține fondatorul afacerii cu produse din lână merinos.

,,Este mai ușor să cumperi un container de căciuli din China și să faci business. Noi producem manual, tricotăm manual și este greu să concurezi cu cineva care face la mașină. Însă, noi plătim același TVA, impozitul pe venit este la fel ca la orice altă firmă, toate impzoitele astea sunt la fel, dar la urma urmei am reușit să aducem un venit din ceva ce unii nu credeau că se mai poate face. S-a mai discutat în trecut despre o lege a meșteșugarului, a producătorului, femeile care tricotează nu au un astfel de certificat. Ar trebui să fie ușor să certifici că știi să tricotezi manual, dar nu este'', explică Tică Darie.

Nivelul de trai din România ar trebui să fe mai ridicat pentru ca oamenii să poată cumpăra produse făcute local, având în vedere că cei care cumpără produse Made in Roșia Montană au venituri ridicate și sunt extrem de puțini în România, mai argumentează fondatorul.

Podcastul emisiunii poate fi ascultat aici.

Emisiunea „Green choice in local retail” este susținută de Lidl România.

Retail.ro /  Retail.ro /  Video /  Made in Roșia Montană, afacerea cu tricotaje din lână merinos, își deschide propriul magazin, diversifică gama de produse și investește în digitalizare