Lectură de 4 minute

25 Mai 2021 - Video

Liliac modernizează crama cu 3 milioane de euro, deschide o sală de evenimente și construiește o unitate de cazare

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Crama Liliac, operată de amb Wine Company, investește 3 milioane de euro în extinderea și modernizarea producției de vin, operațiune care va fi gata până la recolta de anul următor, perioadă în care se va finaliza și sala de evenimente, prima partea din investiția turistică vizată de companie, a declarat managerul general Miron Radic, într-un interviu pentru Retail.ro.

Anul acesta, Liliac a aprobat planul de extindere și modernizare a cramei, în valoare de 3 milioane de euro. Lucrările vor începe în luna martie a anului următor și vor fi gata până la culesul recoltei, pe 15 august. Investițiile vor merge în aparatură nouă și performantă, urmând ca depozitul să fie mutat la Batoș, în județul Mureș, iar producția să crească cu circa 20%.

Investiția cramei Liliac în turism

Crama are un plan și pentru zona turistică, având în vedere că sectorul local a crescut mult anul trecut. Astfel, în august-septembrie 2022 va fi gata o sală de evenimente, iar pe termen lung este gândită o unitate de cazare care va fi construită de Liliac împreună cu un partener specializat.

Liliac a încheiat anul 2020 cu afaceri de circa 1 milion de euro, adică aproape 70% din rezultatul de anul anterior, după ce în luna martie a lansat site-ul nou, cu magazin online.

„A fost un an greu, pentru că noi ne bazăm pe vânzarea în HoReCa, iar sectorul a fost închis. Am schimbat puțin planul de vânzare, am trecut mai mult pe online și asta a ajutat; online-ul a crescut cu 500% și a crescut și vânzarea în magazinele specializate. Noi nu prea suntem listați cu vinurile în magazinele mari, acolo avem un brand, dar nu suntem cu Liliac.

A fost un an ok, nici prea bun, nici prea rău, am înregistrat o cifră de afaceri de aproape 1 milion de euro, ceea ce înseamnă circa 70% din 2019. Anul acesta a început foarte bine pentru noi, a crescut și vânzarea la export. Dacă se continuă cum a început, o să fie un an foarte bun”, a declarat Miron Radic, managerul general al amb Wine Company, compania care operează Crama Liliac.

Pentru 2021, scenariul este pozitiv, cu vânzări mai mari atât local, cât și la export și cu speranțe mari puse în redeschiderea sectorului de hoteluri, restaurante și cafenele, care reprezintă 80% din business-ul Liliac, un brand construit pentru HoReCa.

„Cred că în HoReCa, după deschidere, o să fie un boom, pentru că oamenii au stat foarte mult timp închiși în case și au nevoie de o petrecere, pentru că a fost un an greu psihic pentru toți. Eu cred că HoReCa se va deschide în iunie-iulie, iar vânzările acolo cresc foarte mult. Anul trecut, în vară, am avut cea mai bună vânzare de până acum. Sunt 100% sigur că atunci când se va deschide, vor crește și vânzările și vom ajunge la un nou record pentru noi”, explică Radic.

Citeste si:
Adriana Mitu, Crama Liliac: Femeile sunt înzestrate cu intuiție, orice provocare poate fi transformată într-un avantaj
Adriana Mitu, Crama Liliac: Femeile sunt înzestrate cu intuiție, orice provocare poate fi transformată într-un avantaj

Liliac lansează un brand nou pentru retail

Crama dependentă de HoReCa nu are planuri de extindere în retail, ci doar de lansare a unui brand pentru acest sector, în luna septembrie. Proiectul se realizează împreună cu o cramă din afara României și va avea scoate pe piață trei sortimente: roșu, alb și roze.

„Noi suntem o cramă mică, producem aproape 400.000 de sticle pe an, majoritatea Liliac. Avem undeva la 60.000-80.000 de sticle sub gama Crepuscul sau Lily. Noi avem un cost foarte mare de producție, pentru că suntem foarte stricți la calitate, asta înseamnă că la vie avem o producție mult mai mică pe hectar și dacă ai o producție mai mică și costuri mari, prețul de producție este foarte ridicat și nu câștigăm banii din retail.

Retailul este foarte bun pentru cashflow și acum dezvoltăm un brand Liliac pentru IKA, ca să ne poziționăm și acolo. Pentru asta trebuie să creștem și ca cramă, iar acum avem 52 de hectare și cu asta nu am avea suficient pentru HoReCa și nu vreau să pierd HoReCa pentru IKA”, spune Radic.

Crama din Batoș, județul Mureș, are 35 de angajați. În prezent, exportul se situează la 10%-15%, dar în condiții normale de piață este estimat să ajungă la 25%. În curând, numărul de hectare cultivate cu viță de vie va ajunge la 58.

Retail.ro /  Retail.ro /  Video /  Liliac modernizează crama cu 3 milioane de euro, deschide o sală de evenimente și construiește o unitate de cazare