Lectură de 5 minute

26 Nov 2021 - Video

Bine Boutique: donațiile care finanțează proiectele sociale și îmbracă comunitățile vulnerabile

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Bine Boutique este proiectul de sustenabilitate al organizației nonguvernamentale Crucea Roșie, deschis în luna septembrie a anului 2018. Situat în Piața Romană din Capitală, magazinul caritabil vinde haine second-hand donate și finanțează proiectele sociale desfășurate în comunitățile vulnerabile, face educație cu oamenii care îi trec pragul și încearcă, pe cât se poate, să funcționeze pe modelul economiei circulare.

Crucea Roșie strânge haine din toată țară. Acum, principalele canale de colectare au rămas cele 139 de urne amplasate în magazinele lanțului Inditex și containerele din parcările unor supermarketuri din vestul țării. Punctul de colectare de la sediul din Sectorul 6 al Capitalei al Crucii Roșii este momentan închis, din cauza pandemiei, iar colectările de îmbrăcăminte din clădirile de birouri au scăzut, în contextul în care munca de la birou s-a mutat acasă pentru multe companii.

Cea mai mare parte din donații ajunge la cei care au nevoie

În ciuda faptului că numărul canalelor de colectare de haine a avut de suferit de pe urma pandemiei, cantitatea de îmbrăcăminte care ajunge la Crucea Roșie este în creștere și a ajuns să cântărească trei tone și jumătate. Toate produsele sunt triate de voluntari în reutilizabile și articole ce nu mai pot fi purtate, pentru că fie au defecte, sunt infestate, prea uzate sau murdăria nu poate fi îndepărtată. Hainele considerate a fi reutilizabile sunt igienizate la o curățătorie profesională, potrivit legii, și sunt, apoi, realizate pachete pentru persoanele care au nevoie. Peste 60% din donațiile primite ajung în cămine de bătrâni, centre de plasament, comunități vulnerabile sau la sinistrați din România.

„Ceea ce ne dorim foarte mult este ca oamenii să înțeleagă că dacă au lucruri pe care nu le mai poartă nu e bine să înfunde ghena cu ele sau să le lase la un tomberon. Cel mai bine este să le doneze, să le refolosească ei sau alții și, în felul acesta, cu toții să contribuim la un consum cât mai sustenabil”, declară Ana Derumeaux, managerul proiectului Bine Boutique.

Circa 30% din hainele strânse ajung în centre de co-incinerare, puterea calorică a textilelor fiind mare. Din acest procent, vreo 5% sfârșește pe mesele de lucru din atelierele de reciclare creativă, unde blugii sunt transformați în preșuri sau pernuțe de ace, iar mesh-uri publicitare ajung genți pentru trusele de prim-ajutor.

„De Paște și de Crăciun, când oamenii fac curat în debara, primim până la 30% deșeuri textile, pe care trebuie mai apoi să le procesăm și să le reciclăm. Noi ținem foarte tare să nu ajungă nimic la groapa de gunoi neprocesat, mai ales că în România gropile de gunoi sunt deschise, neacoperite, iar ploaia spală toate substanțele care ajung în pânza freatică. Noi le predăm către fabricile de co-incinerare, pentru generarea de energie. Noi, când le predăm, ele sunt deja sortate, iar pentru reciclatori este mai bine”, explică Ana.

Bine Boutique asigură finanțarea pentru noi proiecte

Așa că mai rămâne ca 10% din totalul donațiilor să fie expuse pe umerașele magazinului caritabil din Piața Romană din București.

„Circa 10% din donații ajung în Bine Boutique, pentru valorificare. În Bine Boutique ajung hainele care nu sunt utile persoanelor sinistrate. Multe dintre hainele care ajung în magazin sunt ale unor branduri cunoscute și au o valoare mai mare dacă sunt vândute într-un charity shop. Ne dorim să creștem acest procent. Tipul acesta de economie circulară ne ajută pe noi să atragem o resursă financiară, altfel suntem dependenți numai de donații și sponsorizări. Venitul propriu ne ajută să ne finanțăm proiectele sociale și acestea să fie constante”, explică Ana Derumeux.

Citeste si:
Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, caută IT-iști în România și deschide un hub tehnologic în București
Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, caută IT-iști în România și deschide un hub tehnologic în București

Din vânzările pe care le face la Bine Boutique, Crucea Roșie finanțează două proiecte: cădița de îmbăiere a bebelușului, plină cu produse igienico-sanitare pentru mamă și nou-născut și trusouri de haine donate și igienizate pentru fiecare nou-născut din comunitățile defavorizate și pentru cazurile sociale avute în evidență.

„Mai avem proiectele recurente de ajutor social: distribuim și pachete de igienă și pachete alimentare. Pe lângă asta, mai avem și magazine free shop, pop-up shops în comunități în care beneficiarii pot să își aleagă ei ceea ce consideră că au nevoie din hainele de pe standerele amplasate de voluntari”, adaugă Ana.

Educația donării și reciclării

În anumite perioade ale anului, de Paște și de Crăciun, în special, când se face curățenia în debara, cantitatea de haine colectate de Crucea Roșie crește, iar deșeurile textile ajung să reprezinte 30% din totalul donațiilor, pentru că românii trimit altora haine infectate, nespălate, pline de păr sau urină.

„Câteodată, voluntarii deschid un sac și apare un roi de molii. Aceea nu este o donație, trebuie să știm cum donăm și ce donăm, dacă vrem să fim cu adevărat de ajutor. Ne dorim ca oamenii să fie cât mai informați și să procesăm cât mai puține deșeuri textile”, spune reprezentantă Bine Boutique.

Planul Crucii Roșii este să extindă volumele de haine colectate, iar dorința este ca din ce în ce mai mulți oameni să devină conștienți de impactul reciclării de textile și donarea corectă a produselor nepurtate.

Podcast-ul emisiunii poate fi ascultat aici.

„Green choice in local retail” este o emisiune realizată de Retail.ro și susținută de Lidl România.

Retail.ro /  Retail.ro /  Video /  Bine Boutique: donațiile care finanțează proiectele sociale și îmbracă comunitățile vulnerabile