Lectură de un minut

05 Mai 2021 - Știri și Noutăți

Comisia Europeană a autorizat, în premieră, o insectă ca aliment: viermele de făină

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Comisia Europeană a decis să autorizeze, în premieră, o insectă ca aliment, viermele de faină, după o serie de evaluări științifice realizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

Viermele de faină se poate consuma ca gustare, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiți sau produse pe bază de aluat.

Strategia „De la fermă la consumator” identifică insectele ca sursă alternativă de proteine care poate sprijini tranziția UE către un sistem alimentar mai durabil. Milioane de oameni consumă deja zilnic insecte. În plus, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), insectele sunt o sursă alimentară sănătoasă și foarte nutritivă, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale.

La începutul acestui an, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a decis că viermele de făină este sigur pentru consumul uman, atât ca atare cât şi ca aditiv pudră. Aceasta a fost prima evaluare a EFSA cu privire la riscul insectelor ca nou produs alimentar, în condiţiile în care Autoritatea mai are alte 14 solicitări în analiză pentru insecte, de la greieri la lăcuste.

Europa este un lider în ceea ce priveşte start-up-urile concentrate pe creşterea insectelor, după ce a inclus insectele pe lista alimentelor sustenabile. Autorităţile europene au alocat fonduri pentru cercetare şi facilităţi de producţie, iar blocul comunitar permite deja folosirea insectelor pentru hrana peştilor, câinilor şi pisicilor.

Câteva state membre UE, inclusiv Finlanda, Belgia şi Olanda, permit deja vânzarea de alimente care conţin insecte în magazine. Aproximativ 2.000 de specii de insecte sunt folosite în dieta a aproximativ două miliarde de persoane din întreaga lume.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Comisia Europeană a autorizat, în premieră, o insectă ca aliment: viermele de făină