Lectură de 2 minute

25 Apr 2023 - Știri și Noutăți

Vârful extrem al unui fenomen care se manifestă la nivel mondial: Ouăle, în pericol de dispariție

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Consecințele gripei aviare se fac simțite în Japonia mai mult decât oriunde altundeva în lume. Rezultatul: 17 milioane de găini domestice au fost sacrificate în întreaga țară asiatică, ceea ce echivalează cu aproximativ 9% din găinile ouătoare. În același timp, prețul ouălor a crescut vertiginos.

Sursa foto: Unsplash

La începutul lunii aprilie, la Tokyo, prețul angro pentru un kilogram de ouă de mărime medie a fost de 350 de yeni (2,40 euro), cel mai ridicat din 1993 și cu 65% mai mare decât în urmă cu un an, potrivit datelor cooperativei naționale JA.Z-Tamago, scrie European Food Agency.

Citând date de la un retailer local, BBC estimează creșterea prețului la 70%. Kewpie, un cunoscut producător de maioneză, estimează o creștere de 21% începând cu această lună.

Ouăle poșate în stil japonez, care anterior erau oferite gratuit clienților la comenzile de sukiyaki hot pot, costă acum 55 de yeni bucata. Perspectiva este o scădere a profitului net al întregului produs la aproximativ 47%.

Restaurantele, obligate să își schimbe meniurile

O mare problemă pentru o țară care are ouăle printre ingredientele de bază ale bucătăriei sale. Luna trecută, McDonald's Japonia a fost nevoită să anunțe posibila suspendare a faimoșilor săi hamburgeri Teritama în perioadele de vârf (numele Teritama provine de la combinația dintre teriyaki, un sos foarte cunoscut, și tamago, care înseamnă "ouă").

În general, majoritatea restaurantelor au fost nevoite să își modifice meniurile, făcând sandvișuri, salate și alte feluri de mâncare complet fără ouă.

Aproximativ 28% dintre companiile de restaurante listate la bursă din Japonia au suspendat sau ar putea lua în considerare suspendarea unor părți din meniurile lor, potrivit unui studiu realizat săptămâna aceasta pe 100 de astfel de restaurante de către firma de cercetare Teikoku Databank.

Scenariul general pare destinat să se agraveze, având în vedere că în Japonia, epidemia aviară continuă să nu-și slăbească deloc stăpânirea. Cazul japonez este, însă, vârful extrem al unui fenomen care se manifestă la nivel mondial.

Citeste si:
Ouă de Paște: cât costă anul acesta și cum recunoaștem ouăle de calitate
Ouă de Paște: cât costă anul acesta și cum recunoaștem ouăle de calitate

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Vârful extrem al unui fenomen care se manifestă la nivel mondial: Ouăle, în pericol de dispariție