Lectură de 2 minute

21 Jul 2023 - Știri și Noutăți

Unitatea Danone, „confiscată” recent de Putin, va fi condusă de nepotul lui Ramzan Kadîrov 

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Moscova a numit un ministru cecen la conducerea filialei rusești a producătorului de iaurt Danone. Yakub Zakriev, viceprim-ministru și ministru al agriculturii din Cecenia, a fost instalat în funcție după ce Rusia a preluat controlul asupra activității firmei franceze.

 

Sursa foto: Unsplash

Se pare că Zakriev este nepotul liderului cecen Ramzan Kadîrov - un aliat cheie al lui Vladimir Putin. Duminică, unitățile rusești ale Danone și ale gigantului berii Carlsberg au fost plasate sub "conducerea temporară" a statului, informează BBC.

Vladimir Putin a introdus noi reguli care permit Moscovei să confiște activele companiilor din țări "neprietenoase". Multe dintre marile companii occidentale și-au întrerupt operațiunile din Rusia în urma invaziei din Ucraina.

Înainte de a fi puse sub controlul statului, Danone și Carlsberg erau în curs de a-și vinde afacerile din Rusia. Carlsberg a declarat că este "neclar" ce implicații va avea această evoluție asupra operațiunilor în curs ale operațiunii sale rusești, Baltika Breweries, precum și asupra procesului de vânzare.

S-a estimat că vânzarea afacerii ar duce la o lovitură de 1 miliard de euro (861,7 milioane de lire sterline) pentru compania franceză Danone. Reprezentanții companiei nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii ale BBC.

Taimuraz Bolloev a preluat conducerea Carlsberg

Între timp, Taimuraz Bolloev a fost numit în funcția de director al afacerii rusești a Carlsberg, Baltika Breweries.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea BBC. Duminică, un ordin semnat de Putin a plasat acțiunile Danone Rusia și ale Carlsberg's Baltika Breweries sub controlul agenției imobiliare ruse Rosimushchestvo.

Danone, care a demarat procesul de vânzare a activității sale din Rusia în octombrie anul trecut, a declarat la acea vreme că "investighează situația". În același timp, Carlsberg a declarat că a semnat luna trecută un acord de vânzare a Baltika Breweries, dar că nu a finalizat încă tranzacția.

Citeste si:
Proiectul prin care Danone colectează lapte de la producători locali, o investiție de 7 milioane de euro
Proiectul prin care Danone colectează lapte de la producători locali, o investiție de 7 milioane de euro

"Odată cu semnarea decretului prezidențial din 16 iulie 2023, Carlsberg Group nu mai deține controlul asupra managementului sau operațiunilor Baltika Breweries. În consecință, schimbarea conducerii Baltika Breweries a fost făcută fără știrea sau aprobarea Carlsberg Group", a declarat Carlsberg.

Baltika produce unele dintre cele mai recunoscute mărci de bere din Rusia, având 8.400 de angajați în opt fabrici, potrivit site-ului Carlsberg.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Unitatea Danone, „confiscată” recent de Putin, va fi condusă de nepotul lui Ramzan Kadîrov