Lectură de 5 minute

29 Jun 2022 - Știri și Noutăți

Un cămin de bătrâni care este întotdeauna locul ideal pentru persoanele vârstnice

Otilia Caloian

Abonează-te pe  

Cu toate că se spune că nicăieri nu este mai bine ca acasă sunt situații în care această zicală nu este adevărată. Situația în care o persoană vârstnică care are nevoie de ajutor în tot felul de activități locuiește singură este situația cea mai elocventă care arată că nu de fiecare dată se poate spune că nicăieri nu este mai bine ca acasă. Într-o astfel de situație apelarea la serviciile sociale oferite de către un cămin pentru persoane vârstnice este soluția cea mai potrivită.

Este clar că în familie este cel mai bine însă dacă din varii motive nu este posibil ca persoanele vârstnice să aibă alături membrii familiei trebuie identificat un cămin pentru persoane vârstnice care oferă cele mai premium servicii sociale. Este o misiune destul de greu de realizat pentru că piața serviciilor sociale nu oferă prea multe opțiuni iar cele care există fie sunt prestate la un nivel calitativ îndoielnic fie nu pot fi accesate pentru că se adresează unui număr limitat de persoane.

Având în vedere această situație trebuie parcurs un întreg proces pentru a putea identifica cea mai bună soluție pentru vârstnicii noștri care au nevoie de ajutor dar și de un mediu plăcut în care să trăiască. După o viață întreagă în care aceștia au muncit din greu și au fost nevoiți să suporte greutățile trăite în anii de comunism merită să aibă parte de tot ceea ce este mai bun.

Mediul privat este mediul către care trebuie să se îndrepte persoanele care doresc contractarea serviciilor sociale

Din nefericire mediul public care oferă servicii sociale este depășit din foarte multe puncte de vedere motiv pentru care nu este o opțiune atunci când vine vorba despre necesitatea contractării serviciilor sociale. Așadar, mediul privat rămâne singura variantă pentru a putea identifica un cămin pentru persoane vârstnice care să ofere servicii sociale de cea mai bună calitate.

Dar, pentru că și în cadrul acestui mediu de activitate mai există situații în care persoanele vârstnice nu sunt tratate așa cum ar trebui să fie tratate într-un centru pentru persoane vârstnice care oferă servicii sociale premium trebuie ca alegerea căminului pentru persoane vârstnice să fie o acțiune tratată cu foarte multă atenție, responsabilitate și respect.

Un cămin pentru persoane vârstnice care prestează servicii sociale premium trebuie să fie capabil să îndeplinească o serie de aspecte, cele mai importante fiind următoarele:

  • Sănătatea persoanelor internate în cadrul centrului este cel mai important aspect pe care trebuie să îl aibă în vedere personalul care lucrează în cadrul căminului pentru persoane vârstnice. Pentru a putea menține starea de sănătate la un nivel cât mai bun trebuie ca, căminul să ofere servicii medicale, de recuperare, dar și un stil alimentar adecvat stării de sănătate în care se află persoanele vârstnice.
  • Mediul din cadrul căminului trebuie să fie cât mai plăcut și să se asemene cât mai mult cu mediul familial pentru ca persoanele internate în cadrul centrului să nu tânjească după atmosfera trăită în cadrul familiei.
  • Relaxarea persoanelor vârstnice este un alt factor care trebuie să fie implementat de către personalul care lucrează în cadrul centrului pentru persoane vârstnice. Aceștia trebuie să aibă o strategie foarte bine dezvoltată pentru a putea oferi beneficiarilor cât mai multe momente de relaxare.

Care este momentul în care este obligatorie apelarea la serviciile sociale oferite de către un cămin pentru persoane vârstnice?

Cred că aceasta este întrebarea pe care și-o adresează multe persoane ale căror părinți, bunici, unchi, mătuși, etc, locuiesc singure cu toate că au o vârstă destul de înaintată. Desfășurarea normală a vieții este cea în care copii și nepoții pleacă de acasă pentru a-și construi propria viață. Așa se face că de cele mai multe ori bătrânețea îi prinde singuri pe cei din familiile noastre. Aceștia trebuie să fie supravegheați cu strictețe de către cei din familie și trebuie să existe o comunicare permanentă pentru a se putea identifica care este momentul în care este necesară apelarea la serviciile sociale oferite de către caminul de batrani.

Acest moment nu este obligatoriu să apară în toate cazurile însă sunt șanse destul de mari ca la un moment dat să fie necesară contractarea unor astfel de servicii. Situațiile care anunță necesitatea internării în cadrul unui centru pentru persoane vârstnice sunt următoarele:
- Starea de sănătate a persoanei vârstnice s-a deteriorat motiv pentru care aceasta are nevoie constantă de supraveghere medicală. Este una dintre cele mai populare situații pentru care se apelează la serviciile sociale oferite de către un cămin pentru persoane vârstnice.
- Starea fizică a persoanei vârstnice nu îi mai permite acesteia să realizeze activitățile necesare pentru a se putea întreține într-un mod corespunzător. Din păcate, înaintarea în vârstă conduce și la pierderea forței musculare ceea ce înseamnă că anumite activități care necesită depunerea unui efort nu mai pot fi realizate fără ajutorul unei persoane tinere.

Indiferent de motivele pentru care se solicită internarea în cadrul unui cămin pentru persoane vârstnice trebuie ca acesta să fie ales cu foarte mare atenție pentru ca persoana vârstnică să poată beneficia de tot confortul psihic, fizic și medical de care are nevoie pentru a se putea bucura de cât mai mulți ani trăiți în armonie din toate punctele de vedere. Analizând ofertele existente pe piața serviciilor sociale este clar că un astfel de tratament poate fi oferit doar de către anumite centre pentru persoane vârstnice care activează în mediul privat.

Contractarea unor astfel de servicii necesită realizarea unui efort financiar destul de important însă nimic nu este mai important decât binele părinților noștri așa că nu trebuie să ne împiedicăm de aspectul financiar atunci când alegem căminul pentru persoane vârstnice.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Un cămin de bătrâni care este întotdeauna locul ideal pentru persoanele vârstnice