Lectură de 3 minute

16 Dec 2021 - Știri și Noutăți

Un angajat din trei ia în calcul să își schimbe jobul în 2022. Printre motive se numără și modelul de lucru din companie

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Spațiile de lucru au rămas un factor decisiv în luarea deciziilor privind alegerea locului de muncă, în contextul în care sănătatea birourilor este în continuare esențială pentru recâștigarea încrederii angajaților, iar pandemia nu dă semne că se apropie de final. Astfel, așteptările angajaților legate de spațiile de lucru rămân ridicate, iar peste o treime dintre ei spun că ar putea lua în calcul o schimbare de job în 2022 bazată inclusiv pe motive legate de siguranța biroului lor sau de sistemul de lucru planificat de angajator pentru anul viitor, arată un sondaj inițiat recent de Genesis Property.

Peste 81% dintre respondenți sunt de părere că vor lucra în sistem hibrid sau doar de la birou în 2022, în timp ce doar 11% cred că angajatorul va opta ca echipa să continue să lucreze doar de acasă începând din ianuarie, deși pandemia continuă să evolueze și riscurile pentru sănătate sunt în continuare ridicate. În acest context, tot mai mulți simt nevoia ca biroul lor să se adapteze nevoilor actuale și să le ofere un cadru mai potrivit și mai sigur pentru a lucra.

Astfel, mai mult de jumătate dintre angajații din România (55%) mizează pe o transformare radicală a birourilor companiei anul viitor, iar cei mai mulți dintre ei vor să vadă atât o îmbunătățire din punct de vedere al sistemelor sanitare (61,5%), cât și spații interioare create special pentru a stimula starea de bine (47,5%) și colaborarea în siguranță a echipelor (37,8%).

În același timp, două treimi dintre angajați ar dori să aibă mai multă lumină naturală în interiorul spațiilor de lucru și mai mult spațiu verde în jurul clădirilor, două metode de a stimula creativitatea și reduce stresul de la locul de muncă.

„După aproape doi ani de la începutul pandemiei, tot mai mulți români au devenit mai optimiști în ceea ce privește evoluția lor profesională, pe măsură ce campania de vaccinare a accelerat în toamna acestui an, iar o parte semnificativă s-a întors măcar parțial la birou. Astfel, aproape trei sferturi dintre angajați consideră că 2022 va aduce o evoluție favorabilă a vieții lor profesionale, un semn firesc al creșterii încrederii oamenilor în economie și în atenuarea efectelor pandemiei anul viitor”, spune Teodor Stoica, director de resurse umane în cadrul Genesis Property.

Aproape trei sferturi dintre angajați cred că viața lor profesională va evolua în bine în 2022. Perspectivele sunt susținute și de percepția lor privind evoluția companiei în care lucrează, despre care 47,1% cred că va fi bună în 2022, iar 24,4% chiar foarte bună, într-un context în care 33% dintre cred că și economia României va fi pe trend ascendent anul viitor.

Sănătatea spațiilor de lucru, tot mai importantă în alegerea jobului

Cerințele angajaților legate de spațiile de lucru rămân importante. Astfel, circa o treime dintre angajați vor să vadă în birouri tehnologii touchless pentru un grad de siguranță și confort mai mare și sisteme logistice de ajutor rapid în cazul unor riscuri la adresa sănătății angajaților.

Mare parte dintre măsurile pe care și le doresc angajații din România sunt recomandate și de standardul IMMUNE Building Standard, dezvoltat de compania românească Genesis Property în 2020 tocmai pentru a evalua, certifica și monitoriza sănătatea spațiilor interioare. Standardul se bazează pe 135 de criterii coerente care oferă proprietarilor clădirii sau companiilor instrumentele necesare pentru a monitoriza și ajusta starea de sănătate a spațiilor de lucru.

Citeste si:
Undelucram.ro: Care au fost cei mai apreciați angajatori în 2023
Undelucram.ro: Care au fost cei mai apreciați angajatori în 2023

Sondajul Genesis Property privind percepția angajaților despre sănătatea clădirilor a fost desfășurat, la nivel național, în septembrie - octombrie 2021 prin platforma iVox, pe un eșantion total de 1.100 de utilizatori de internet din România. Aproape 54% dintre participanți sunt femei, peste 50% au vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani, iar 53% au un venit net mai mare de 3.000 de lei.

Genesis Property este unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de birouri de clasa A din România, având o experiență de aproape 20 de ani în industria imobiliară. Compania deține și administrează peste 150.000 de metri pătrați de spații de birouri ocupate de companii importante precum HP, Accenture, Societe Generale, Citibank, Ericsson, Garanti BBVA, Infineon, Luxoft, Yokogawa, Siemens și Alpha Bank, unde lucrează peste 20.000 de angajați.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Un angajat din trei ia în calcul să își schimbe jobul în 2022. Printre motive se numără și modelul de lucru din companie