Lectură de un minut

04 Mai 2021 - Știri și Noutăți

Uniunea Europeană dă semnale că acceptă mâncarea modificată genetic

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Europa ia în considerare să simplifice reglementările privind alimentele modificate genetic, considerând că aceasta este una dintre soluțiile pentru a face producția de mâncare mai sustenabilă, potrivit unui studiu recent realizat de Comisia Europeană.

Pentru a îndeplini obiectivele de sustenabilitate ale Pactului verde european, industria alimentară și cei care se ocupă de legislație trebuie să atace problema organismelor modificate genetic. Legislația curentă care reglementează controversata tehnologie datează din 2001 și trebuie rescrisă. În prezent, este posibil să îmbunătățești recoltele existente din punct de vedere genetic și este diferit față de prima generație de organisme modificate genetice, spun cercetătorii.

Astfel, Comisia Europeană lansează o serie de consultări pentru a schița un nou cadru legal. Deși state ca Franța și Germania s-au arătat entuziaste, există multe opinii reticente. La finalul lunii decembrie, o propunere de a autoriza diferite tipuri de soia și porumb modificate a fost votată de Parlamentul European. În plus, în anul 2018, Curtea Supremă de Justiție a decis că noile tehnici din domeniu intră sub incidența reglementărilor legale ale organismelor modificate genetic, potrivit retaildetail.eu.

Înțelegerea în privința noii legislații nu se va realiza prea curând, în contextul în care cercetătorii insistă că obiectivele sustenabilității nu pot fi îndeplinite fără producția de organisme modificate genetic, în timp ce criticii văd doar grupurile de lobby care acționează pentru industria biotehnică și agricultură.

Rămâne însă întrebarea despre consumul alimentelor modificate: cum se va realiza în Europa și cum vor fi etichetate produsele? În prezent, pe piețele europene nu se comercializează niciun aliment modificat genetic.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Uniunea Europeană dă semnale că acceptă mâncarea modificată genetic