Lectură de 2 minute

26 Dec 2023 - Știri și Noutăți

Retailerii, obligați să adopte eco-designul: UE aprobă interzicerea distrugerii hainelor nevândute

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

După un proces legislativ îndelungat, Uniunea Europeană a aprobat, în sfârșit, interzicerea distrugerii hainelor nevândute. Noile norme asigură, de asemenea, că produsele sunt mai ecologice și pot fi reparate și reciclate mai ușor.

Sursa foto: OLX

UE aprobă interzicerea distrugerii hainelor nevândute. Negociatorii din Parlamentul European și din statele membre ale UE au ajuns la un acord pentru a împiedica marile grupuri de retail să distrugă hainele și încălțămintea nevândute. Regula urmărește pe termen mediu și lung să combată impactul fast fashion și să reducă deșeurile provocate de acesta, relateaza Pinkermoda.es.

Interdicția UE va putea fi aplicată în termen de doi ani pentru marile companii. Cu toate acestea, întreprinderile mici și mijlocii vor avea la dispoziție o perioadă de tranziție de șase ani.

Există temeri, însă, că cei care nu vor să se conformeze vor găsi argumente și modalități de a nu o face.

Retailerii, obligați să adopte eco-designul

Acordul UE face parte dintr-o inițiativă mai amplă care cuprinde așa-numitele norme de proiectare ecologică. Dacă un articol de îmbrăcăminte nu este conceput pentru a fi reciclat, reutilizarea la sfârșitul duratei sale de viață utilă este imposibilă. Ne gândim la accesoriile metalice, la combinația de materii prime etc. Eco-designul ar face ca produsele să fie mai durabile și mai ușor de reutilizat, reparat și reciclat, reducând consumul de resurse.

De asemenea, Consiliul European ar putea extinde interdicția și la alte produse care nu sunt destinate comercializării, pe lângă îmbrăcăminte și încălțăminte. Detaliile complete ale cerințelor pentru alte produse individuale nu au fost încă finalizate. Parlamentul și statele membre mai trebuie să aprobe în mod oficial acordul, dar se pare că aceasta va fi o simplă formalitate.

Actualul acord subliniază deja faptul că legislația Comisiei Europene poate emite cerințe obligatorii din punct de vedere juridic pentru a face mai ecologice bunuri precum mobila, anvelopele, detergenții, vopselele și produsele chimice. De asemenea, ar putea afecta numeroase materii prime, cum ar fi fierul, oțelul și aluminiul.

Citeste si:
Cum să alegi haine la modă pentru diferite condiții meteorologice?
Cum să alegi haine la modă pentru diferite condiții meteorologice?
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Retailerii, obligați să adopte eco-designul: UE aprobă interzicerea distrugerii hainelor nevândute