Moutai este ceea ce chinezii numesc un “Baijiu”, adică o băutură albă (“bai”, însemnând “alb”, iar “jiu”, “băutură”), cu o istorie de peste 2.000 de ani, produsă exclusiv din ingrediente locale. Distilatul reprezentativ al Chinei, așa cum îl consideră mulți, este realizat din sorg roșu și grâu atent alese, în anumite faze ale lunii. Tehnica de producție este una complexă, transmisă din generație, în generație. Fiecare lot este fermentat și distilat de mai multe ori pe an, iar, ulterior, băutura este stocată timp de cinci ani în vase de ceramică, permițând alcoolului să respire și să își dezvolte aromele. După această perioadă, distilatele de bază Moutai trec printr-un proces elaborat de amestecare, unde maeștrii blenderi pun laolaltă diferite producții pentru a obține combinația ideală, caracterizată prin arome echilibrate și rafinate, de plante aromatice, alune prăjite, fructe și ciocolată.
Băutura rezultată în urma acestui proces este incoloră și are o concentrație alcoolică de 53%, extrem de bine integrată în gustul produsului.
În China, Moutai este un brand de țară. Importanța sa datează din timpul Războiului Civil Chinez, când băutura a fost apreciată de către armata roșie și de viitori lideri chinezi, inclusiv Mao Zedong. De la fondarea Republicii Populare Chineze, Moutai a devenit o componentă standard a întâlnirilor diplomatice chinezești. Astăzi, el este consumat atât la eveniment formale, precum întâlnirile diplomatice sau de afaceri, la nivel înalt, dar și în cadrul momentelor în familie.
Moutai în România
În România, se găsește o gamă variată de produse Moutai, cele mai celebre fiind Moutai Flying Ferry, produsul-fanion, cunoscut ca varianta originală a băuturii distilate, și Moutai Prince, cu o aromă fresh, folosit adesea în cocktailuri. În plus, pe piață, sunt disponibile și edițiile limitate ale Moutai, cum este Moutai Zodiac, ce se remarcă prin ambalajul creativ, inspirat din cele 12 semne zodiacale ale culturii vestice.