Lectură de 6 minute

09 Jan 2023 - Știri și Noutăți

Studiu PlanRadar: Ce își doresc cu adevărat oamenii de la casele lor în următorul deceniu și cum arată casa viitorului

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Preocupată de tendințele, prioritățile și strategiile viitoare pentru arhitectură și design interior, PlanRadar a realizat o cercetare aprofundată în 12 țări pentru a înțelege modul în care specialiștii în domeniu se adaptează la schimbare și planifică un viitor sustenabil prin intermediul arhitecților, dezvoltatorilor imobiliari și a studiourilor de design interior. 

Sursa foto: PlanRadar

Locuințe hibride, sisteme avansate de iluminat și culori inspirate din natură

Preocupată de tendințele, prioritățile și strategiile viitoare pentru arhitectură și design interior, PlanRadar a realizat o cercetare aprofundată în 12 țări pentru a înțelege modul în care specialiștii în domeniu se adaptează la schimbare și planifică un viitor sustenabil prin intermediul arhitecților, dezvoltatorilor imobiliari și a studiourilor de design interior.

Tendințele și preferințele în ceea ce privește rolul sau designul locuinței în care locuim, dar și modul în care ne raportăm la „casa noastră” sunt influențate de o gamă largă de factori: de la evenimente majore care pot afecta mobilitatea (pandemia globală, războiul din proximitate), până la apariția schimbărilor climatice sau a noilor tehnologii, dar și a promovării globale facile cu ajutorul influencerilor din social media și din cultura pop.

Ce își doresc cu adevărat oamenii de la casele lor în viitorul deceniu?

  • Utilitate: 58% dintre țări consideră că viitorul îl reprezintă casele hibride, în care se pot desfășura activități profesionale (work from home). Spațiile exterioare, chiar și comune, devin cerințe recurente în întreaga lume.
  • Mobilitate: În timp ce 91% dintre maghiari dețin propria locuință, doar 50,5 % dintre germani sunt proprietarii propriei locuințe (cel mai mic procent din UE). La nivel mondial, 70% dintre cetățenii Emiratelor Arabe Unite sunt chiriași (cel mai mare procent de chiriași la nivel mondial).
  • Sustenabilitatea devine un criteriu din ce în ce mai important pentru cumpărători și chiriași, care caută locuințe flexibile și funcționale, metode de construcție ecologice, materiale prietenoase cu planeta (țesături naturale, biofilice și inspirate din natură), sisteme avansate de iluminat, elementele de design interior și mobilier multifuncționale, ce permit reconvertirea rapidă a locuințelelor, în special prin transformarea camerelor din birouri în spații de agrement, relaxare și invers.

66% dintre țări pun accent pe mobilierul reciclat și durabil, iar 92% dintre cele 12 țări utilizează cu preponderență sisteme avansate de iluminat. 3 din 5 dintre designerii de interior consideră designul biofilic și culorile inspirate din natură tendințele principale ale următorului deceniu, iar Japandi, conceptul inventat de designerii francezi, care combină influențe japoneze cu stilul scandinav, urcă în tendințe datorită versatilitatii designului și sustenabilității materialelor.

Casele Viitorului: tendințe și preocupări

  • Casele hibride

Una dintre cele mai mari consecințe ale pandemiei de coronavirus este transformarea locuințelelor în spații de lucru. Milioane de proprietari și chiriași caută locuințe cu birouri, unde să poată lucra în liniște, fără a fi întrerupți. Atunci când acest lucru nu este posibil, ei doresc mobilier flexibil care să le permită să transforme anumite încăperi în birouri în timpul zilei, înainte de a le transforma din nou în bucătării, living-uri sau dormitoare. 7 din 11 țări (SUA, Regatul Unit, Germania, Austria, Slovacia, Italia și Emiratele Arabe Unite) consideră că spațiile multifuncționale reprezintă o tendință în curs de dezvoltare, iar 5 țări afirmă că birourile de acasă dedicate sunt o tendință cheie pentru viitor (SUA, Regatul Unit, Germania, Austria și Franța).

  • Sustenabilitatea este mai importantă ca niciodată

Locuitorii planetei sunt din ce în ce mai îngrijorați de criza climatică actuală, iar cercetarea arată că sustenabilitatea a devenit cea mai mare prioritate. Oamenii își doresc case și interioare proiectate folosind materiale durabile, și se îndreaptă tot mai mult către locuințele pasive (locuințe foarte bine izolate care sunt încălzite sau răcite cu un consum minim de energie). Germania, Franța și Cehia se concentrează pe biomateriale, în timp ce Austria, Franța și Emiratele Arabe Unite doresc spații și locuințe durabile. Marea Britanie și-a exprimat o preferință specifică pentru standardul Passivhaus, iar SUA au fost preocupate în mod special de punctele de încărcare pentru vehiculele electrice.

  • Importanța spațiului exterior

În timpul pandemiei de coronavirus și a blocajelor asociate, milioane de oameni au fost forțați să petreacă luni întregi în casele lor, cu oportunități limitate de a petrece timp afară, în exterior. Acest lucru a avut un impact decisiv asupra abordării designului rezidențial. Cercetarea „Casele Viitorului” indică faptul că locuitorii din SUA, Marea Britanie și Italia doresc să dispună de o formă de spațiu exterior direct accesibil din locuința lor, eventual un spațiu exterior comun.

Franța, Cehia și Slovacia sunt deosebit de preocupate de creșterea cantității de lumină naturală în interiorul locuințelor. Designul biofilic, care continuă senzația de exterior/outdoor în interior prin intermediul unor game de plante, este deja implementat în locuințe din Austria, Spania, Cehia, Slovacia, Italia, Polonia și Emiratele Arabe Unite.

Citeste si:
P3 Logistic Parks marchează cel mai mare volum de activitate: tranzacții de peste 170.000 de metri pătrați, în 2023
P3 Logistic Parks marchează cel mai mare volum de activitate: tranzacții de peste 170.000 de metri pătrați, în 2023
  • Spații comunale și spații comune

Tot ca răspuns la izolarea impusă în timpul pandemiei, a crescut cererea pentru locuințe care oferă spații exterioare comune. În țările în care tinerii consideră că este prea costisitor să închirieze sau să cumpere propria locuință, aranjamentele de tip co-living sunt in continuă în creștere. SUA și Marea Britanie sunt interesate de locuințe care facilitează aranjamentele de locuit în comunitate sau multigeneraționale. Austria și Franța sunt deschise creșterii spațiilor comunale în locuințele lor.

  • Schimbări de tendințe în mobilier

Pentru a se adapta la munca de acasă, mulți oameni au devenit interesați de scaune ergonomice, birouri pliabile, obiecte multifuncționale, dar și de impactul mobilierului asupra mediului. 9 din cele 12 țări intervievate intenționează să fabrice mobilier din materiale reciclate, durabile sau din surse naturale. De asemenea, 4 țări (Germania, Austria, Franța și Ungaria) au manifestat interes pentru mobilierul de proveniență locală. Acest lucru sprijină eforturile de sustenabilitate și permite comercianților cu amănuntul să evite întârzierile din lanțul de aprovizionare, așa cum s-a întâmplat în timpul COVID-19.

  • Casele inteliegente

Casele inteligente, echipate cu dispozitive activate prin voce și inteligență artificială, sunt ușor de gestionat, sigure, aduc confort sporit, sunt sustenabile și ajută la economisirea resurselor. Cele mai des utilizate tehnologii sunt sistemele avansate de iluminat, termostatele inteligente și securitatea inteligentă a locuinței. Statele Unite și Franța sunt țările cele mai interesate de tehnologiile casnice inteligente, exprimându-și încrederea în adoptarea a 14 din cele 24 de tehnologii enumerate.

Adoptarea noilor tehnologii. SUA sunt singurele interesate de roboții de companie socială și de creșterea spațiului de exerciții fizice în locuințe, Germania este singura țară interesată în mod expres de suprafețele cu autocurățare și de materialele antibacteriene, iar Austria este în mod unic interesată de posibilitatea de a avea mobilier imprimat 3D.

Fondată în anul 2013, Austria, PlanRadar și disponibilă pe 65 de piețe din întreaga lume, PlanRadar este utilizată de peste 120.000 de profesioniști pentru a urmări, a se conecta și a rezolva probleme pe șantier și în afara acestuia. Prin digitalizarea fluxurilor de lucru, PlanRadar reduce frecvența erorilor, economisește timp pentru toate părțile implicate și permite creșteri enorme ale eficienței: clienții raportează economii de până la 7 ore de lucru pe săptămână.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Studiu PlanRadar: Ce își doresc cu adevărat oamenii de la casele lor în următorul deceniu și cum arată casa viitorului