Lectură de 3 minute

15 Mai 2023 - Știri și Noutăți

[Studiu] Ce efect are consumul de cafea asupra diabetului de tip 2

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Asociația Română a Cafelei prezintă un nou studiu publicat în Clinical Nutrition și finanțat de către Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea (ISIC), potrivit căruia consumul de cafea poate contribui la reducerea riscului de diabet de tip 2 (DT2), mediat de diferențe în ceea ce privește biomarkerii inflamatori din organism. Cercetarea a evaluat mecanismele de bază prin care consumul de cafea poate contribui la reducerea riscului de DT2 și a constatat că o inflamație subclinică mai scăzută poate explica parțial această asociere.  

Sursa foto: ARC

DT2 este parțial considerat o boală inflamatorie, astfel că, prin cercetarea efectului cafelei asupra biomarkerilor de inflamație, cum ar fi proteina C reactivă (CRP), care crește atunci când există inflamație în organism, studiul a încercat să înțeleagă mecanismele care stau la baza legăturii dintre un consum mai mare de cafea și un risc mai mic de DT23-9.

Cercetătorii au confirmat că o creștere a consumului de cafea cu o ceașcă pe zi a fost asociată cu un risc cu 4-6% mai mic de DT2. De asemenea, a identificat și alte posibile efecte favorabile, cum ar fi scăderea rezistenței la insulină, scăderea CRP, scăderea leptinei și concentrații mai mari de adiponectină la participanții din cohortă.

Consumul zilnic în cadrul cohortei de studiu a variat de la 0 la ~6 cești de cafea pe zi, constatările sugerând beneficii de la o ceașcă suplimentară pe zi, indiferent dacă indivizii se aflau la capătul inferior sau superior al acestui interval.

Datele din cohorta UK Biobank au sugerat, de asemenea, că modul în care este preparată cafeaua poate avea un impact asupra beneficiilor sale pentru sănătate. Cafeaua filtrată sau espresso a avut cea mai puternică asociere benefică cu un risc mai scăzut de DT2 și cu concentrații mai mici de CRP, alături de statutul de nefumător.

Studiul este realizat de o echipă condusă de Dr. Trudy Voortman, PhD, profesor asociat în epidemiologie nutrițională la Centrul Medical Universitar Erasmus din Rotterdam, având ca autor principal al studiului pe Dr. Carolina Ochoa-Rosales, PhD, cercetător postdoctoral la același institut.

Cercetarea completează ansamblul existent de dovezi privind asocierea dintre consumul de cafea și un risc mai mic de DT2, ceea ce poate contribui la elaborarea de orientări privind modul în care schimbările în materie de nutriție și stil de viață sprijină strategiile de reducere a bolilor netransmisibile, cum ar fi DT2.

Înfiinţată în urmă cu 22 de ani, Asociaţia Română a Cafelei (ARC) promovează interesele comerciale şi economice ale industriei cafelei. Asociaţia Română a Cafelei sprijină crearea unei pieţe a cafelei competitive şi transparente, astfel încât consumatorii români să beneficieze de o cafea de cea mai bună calitate, la cele mai bune preţuri. ARC este deschisă tuturor societăţilor comerciale active din industria cafelei din România. Membrii ARC sunt: Strauss România (www.strauss-group.com), Nestlé România SRL (www.nestle.ro), Jacobs Douwe Egberts (www.jacobsdouweegberts.com) și Tchibo România (www.tchibo.ro).

Citeste si:
Nestlé instalează peste 50 de noi puncte de colectare a capsulelor NESCAFÉ Dolce Gusto, în magazinele Kaufland
Nestlé instalează peste 50 de noi puncte de colectare a capsulelor NESCAFÉ Dolce Gusto, în magazinele Kaufland

Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea (ISIC) este o organizație non-profit, înființată în 1990 și dedicată studiului și diseminării științei referitoare la „cafea și sănătate”. Din 2003, ISIC susține, de asemenea, un program educațional paneuropean, lucrând în parteneriat cu asociațiile naționale de cafea din nouă țări pentru a transmite cunoștințele științifice actuale despre "cafea și sănătate" profesioniștilor din domeniul sănătății.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  [Studiu] Ce efect are consumul de cafea asupra diabetului de tip 2