Lectură de 4 minute

03 Sep 2020 - Știri și Noutăți

Studiu: Cât de des renovează românii locuința și cât investesc în reamenajare

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

Puțin peste 40% dintre români optează pentru renovarea locuinței o dată la cinci ani, pentru ca 34,4% să o facă la 10 ani, potrivit unui sondaj realizat de magazinul online Elegance Decor, realizat pe un eșantion de 200 de persoane. Totodată, doar 9,4% dintre respondenți aleg să renoveze casa anual.

În ceea ce privește renovarea unei singure camere din locuință, 34,4 dintre persoane au spus că fac acest lucru o dată la 5 ani, fiind urmați de cei care fac cu regularitate curățenie în fiecare an, un procent de 21,9%.

În privința topului încăperilor din casă, cărora românii le acordă o atenție sporită renovării anul acesta, se numără, pe primul loc livingul (28,1%), dormitorul (21,9%), baia (6,3%) și bucătăria, pe ultimul loc (3,1%)

Confom aceluiași studiu s-a observat, în privința schimbărilor pe care ar putea să le facă românii în viitorul apropiat că:

  • 37,5% au răspuns că redecorarea completă a unei camere face parte din priorităţile lor (tencuit, vopsit, schimbat sau adăugat parchet);
  • 25% au răspuns că doresc doar schimbări minore, cum ar fi schimbarea culorii pereţilor, a plintelor sau a parchetului;
  • 15.6% preferă să dea o nouă înfăţişare camerei în care locuiesc, prin schimbarea culorii.

Totodată, respondenţii la acest studiu sunt de părere că cea mai importantă încăpere în care îşi petrec timpul este livingul, într-un procent de 65,6%, fiind urmaţi de cei care stau în dormitor (18,8%) şi bucătărie (12,4%).

Doar 18% dintre români preferă materiale mai scumpe, dar calitative

Cu toate că părerile sunt împărţite când vine vorba de redecorarea locuinţei, 50% dintre respondenţi ar face-o doar pentru că ar simţi nevoia unei schimbări. Pe locul secund (37,5%) sunt cei care şi-ar dori să renoveze locuinţa doar pentru că lucrurile s-au deteriorat, iar 31,3% sunt de părere că modernizarea spaţiului şi a designului face parte din priorităţile casnice din acest an.

În ceea ce priveşte locurile de unde îşi cumpără românii materialele pentru renovare şi design a locuinţei, aceştia:

  • 56,3% apelează la magazinele fizice specializate în comercializarea de materiale de construcţii;
  • 43,8% dintre persoane îşi achiziţionează materialele de construcţie din mediul online;
  • 12,5% achiziționează produsele necesare de la magazinele de bricolaj cunoscute.

Românii se ghidează după propriile idei și nu cer sfaturi de la specialiști pentru redecorări

Românii nu sunt interesaţi să ceară părerea atunci când vine vorba de a-şi amenaja într-un mod corect şi reuşit locuinţa. Cei mai mulţi dintre ei, 40,6%, nu cer sfaturi şi obişnuiesc să se ghideze după propriile idei, în timp ce 31,3% apelează la sfaturile prietenilor, familiei sau a echipei magazinului de unde achiziţionează materialele. Doar 12,5% apelează la specialişti de design interior pentru a-şi amenaja casa.

Citeste si:
Studiu Waterdrop: Este apa de la robinet o sursă sigură de hidratare?
Studiu Waterdrop: Este apa de la robinet o sursă sigură de hidratare?

De asemenea, respondenţii la acest studiu aleg cu predilecţie să-şi cumpere produsele de renovare a casei uitându-se la calitatea acestora, căutând un raport calitate-preţ bun, aceştia fiind într-un procent de 81,3%. Doar 18,8% aleg produsele scumpe care garantează mai multă calitate pe o perioadă mai îndelungată.

Cu toate acestea, elementele decorative cele mai căutate de către români atunci când vor să-şi renoveze casa sunt: perdele / draperii (75%), corpuri de iluminat (71,9%), vopsea decorativă (56,3%), tapet/fototapet (40,6%), plinte, cornişe, panouri decorative, gresie, faianţă (37,5%), mozaic (18,8%) şi profile de faţadă (12,5%).

Renovarea casei presupune şi urmărirea unui design care să îmbină toate piesele de design, astfel încât să se potrivească fără prea mari bătăi de cap, respondenţii fiind într-un procent de 56,3% de acord cu acest lucru, în timp ce 43,8% urmăresc un stil anume pe care să-l implementeze în locuinţa lor (ecletic, scandinav, minimalist).

Când vine vorba de suma pe care ar fi dispuşi să o investească, 46,9% dintre respondenţi au afirmat că nu ar acorda mai mult de 5.000 de lei, în timp ce 31,3% ar aloca un buget cuprins între 5.000 – 10.000 lei. Doar 6,3% din români ar fi de acord să investească o sumă de peste 20.000 de lei pentru a se bucura de o nouă înfăţişare modernă a locuinţei lor

40,6% dintre respondenţii care au luat parte la studiul desfăşurat de Elegance-Decor.ro locuiesc într-un apartament cu 3 camere, 34,4% într-un apartament cu 2 camere, 15,6% au declarat că stau la casă şi doar 3,1% locuiesc într-o garsonieră.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Studiu: Cât de des renovează românii locuința și cât investesc în reamenajare