Lectură de 2 minute

22 Dec 2021 - Știri și Noutăți

Sindicatele din industria alimentară cer introducerea orelor suplimentare fiscalizate în calculul vechimii în muncă: „Este un drept al angajaţiilor ignorat de statul român”

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Federaţia Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta) a solicitat Guvernului, Ministerului Muncii și grupurilor parlamentare să revizuiască legislația privind sistemul unitar de pensii, astfel încât să fie luate în calculul vechimii în muncă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, a orelor suplimentare fiscalizate prestate de angajaţi, la solicitarea angajatorului.

Sindalimenta cere modificare ṣi completare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ṣi a Legii nr. 53/2003 referitoare la Codul munci.

„Pentru participanţii la sistemul unitar de pensii publice, cele două elemente luate în calcul pentru asigurarea eligibilităţii la acest sistem sunt stagiul de cotizare, conform art.16-19 din Legea 263/2010 ṣi vechimea în muncă definită de art.16 alin.5 din Legea 53/2003. Astfel, veniturile angajaţilor, inclusiv cele din prestarea orelor suplimentare, sunt impozitate conform art.138 din Legea 227/2015, cu modificările ṣi completările ulterioare, cu 25%, dar fară a fi luate însă în calculul vechimii în muncă.

Considerăm imperios, pentru respectarea principiului echităţii sociale, includerea în baza de calcul pentru stabilirea vechimii în muncă/stagiului de cotizare (conducând la reducerea vârstelor standard de pensionare) a orelor suplimentare fiscalizate, cu atât mai mult cu cât actualul sistem public de pensii asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate conform art.49, alin.1-4, legea 263/2010”, se arată în comunicatul de presă emis.

Demersul se bazează pe situaţia concretă din mediul privat, unde orele suplimentare sunt plătite prin adăugarea unui spor la salariu de minimum 75% sau conform prevederilor Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate.

„Aceste ore sunt prestate cu regularitate pe durata întregului an, iar din lipsă de personal ori din cauza factorului de sezonalitate, nu pot fi compensate cu timp liber, conducând la o suprasolicitare a salariatului care, în mod constant, lucrează peste durata normală a timpului de muncă de 8 ore pe zi ṣi de 40 de ore pe săptămână, aṣa cum este definită de art.112 alin.1 din Legea 53/2003”, mai transmite Sindalimenta.

FOTO: Sigmund, Unsplash

Citeste si:
Bufete de ciocolată pentru angajați: cum vor companiile își recompenseze angajații
 Bufete de ciocolată pentru angajați: cum vor companiile își recompenseze angajații
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Sindicatele din industria alimentară cer introducerea orelor suplimentare fiscalizate în calculul vechimii în muncă: „Este un drept al angajaţiilor ignorat de statul român”