Lectură de un minut

23 Sep 2022 - Știri și Noutăți

Secretar de stat MADR: La procesare, dacă ai o rată de profit de 4,5%, pe când alții ajung la 60%

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, spune că rata de profit în sectorul procesării în România este undeva la 4,5%, spre deosebire de agricultură, sector în care fermierii pot să ajungă și la marje de 60% din vânzarea materiilor prime și încă chiar fără să negocieze. Acesta ar putea să fie și motivul pentru care agricultorii români preferă să vândă cerealele, de exemplu, și nu sunt dispuși să treacă la integrarea producției.

România este deficitară la capitolul procesare, importând produse finite care s-ar putea realiza cu ușurință în țară, dacă fermierii ar fi interesați să integreze producția. Iar exemplele sunt numeroase, cum ar fi faptul că exportăm cereale și aducem din străinătate cocă congelată, ca să nu mai vorbim de ceea ce se întâmplă cu producția de tomate în anumite perioade când roșiile putrezesc la gunoi, în loc să fie transformate în pastă sau conserve.

Aurel Simion susține că de vină pentru această situație este faptul că fermierii preferă pur și simplu să vândă materiile prime, pentru că au profit ridicat, pe fondul unei cereri mari, fără să-și bată capul cu problemele care intervin pe lanțul de la procesare. Așa nici nu este greu de înțeles alegera lor.

„La procesare, dacă te închizi pe o rată de profit de 3,5-4,5% esti bun și reziști. De ce doar 4%? Pentru că am intrat într-un mediu concurențial și ne batem cu vecinul și cu neamțul, francezul etc. Pe când în cazul fermierilor, marfa se cere, nu există concurență sau este foarte mică față de ceea ce există în industria alimentară. Sunt niște întrebari la care ușor-ușor va trebui sa răspundem și să găsim chei”, spune Aurel Simion.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Secretar de stat MADR: La procesare, dacă ai o rată de profit de 4,5%, pe când alții ajung la 60%