Lectură de un minut

06 Feb 2023 - Știri și Noutăți

Schimburile comerciale româno-germane se apropie de 40 miliarde de euro

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Schimburile comerciale între Germania și România se mențin pe o linie ascendentă, ajungând anul trecut la 37,5 mld. euro. Față de anul 2021, volumul schimburilor comerciale a crescut cu 13,9%. Astfel, importurile din România au însumat 17,5 mld. euro (+19,6%), în timp ce exporturile Germaniei către România au atins suma de 20 mld. EUR (+9,2%). Germania rămâne pe locul 1 în clasamentul partenerilor comerciali ai României, iar România pe locul 21 în topul partenerilor comerciali ai Germaniei, potrivit Destatis. 

Sursa foto: Pixabay.com

O evoluție bună a avut și comerțul cu Republica Moldova, care a crescut în 2022 cu 16,5% față de anul anterior, ajungând la 830 mil. euro. Exporturile din Republica Moldova au însumat 537,2 mil. euro (+20,6), iar importurile din Germania s-au ridicat la 292 mil. euro (+9,7).

„Deși anul trecut a fost unul foarte solicitant din punct de vedere economic, companiile au reușit să își demonstreze reziliența, în ciuda crizei energetice, a creșterii prețurilor la produsele intermediare la materiile prime, în ciuda problemelor din lanțul de aprovizionare și a riscurilor geopolitice crescute. Cu un volum al schimburilor comerciale care se apropie de 40 mld. euro, comerțul bilateral între Germania și România a atins în anul aniversar al AHK România o nouă dimensiune”, spune Sebastian Metz, Director general și membru în Consiliul Director al AHK România.

AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane. Înființată în 2002, AHK numără peste 560 de firme-membre și oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe. Prin serviciile pe care le oferă și prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este totodată partener al firmelor românești interesate de piața germană.
De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcționează și Centrul de competență pentru Republica Moldova.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Schimburile comerciale româno-germane se apropie de 40 miliarde de euro