Lectură de 2 minute

21 Feb 2024 - Știri și Noutăți

S-a dat lege! Retailerii alimentari vor fi obligați să reducă prețul alimentelor înainte de data expirării

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Parlamentul a adoptat o lege pentru reducerea risipei alimentare. Astfel, marile lanțuri de magazine din România vor fi obligate să scadă preţul alimentelor înainte de data expirării, să le doneze sau să le transforme în compost ori mâncare pentru animale. Mai mult, va fi creată o platormă națională pentru raportarea datelor privind risipa alimentară, gestionată de Ministerul Agriculturii.

 

Sursa foto: Shutterstock

„O lege pentru stoparea risipei alimentare a fost adoptată, marţi, de Parlament. Consumatorii vor putea beneficia de prețuri reduse la alimente înainte de data expirării și va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate”, se arată într-un comunicat USR.

Ce face legea pe scurt:

  • Mai puțină birocrație: va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate;
  • Va exista o platformă națională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată și gestionată de către Ministerul Agriculturii;
  • Magazinele, restaurantele, cantinele, autoritățile care gestionează și ele alimente vor fi obligate să aplice cel puțin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi

Printre măsurile care pot fi implementate de operatorii economici sau autorități se numără:

  • reducerea prețului la alimente înainte de data expirării;
  • donarea alimentelor;
  • transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor;
  • folosirea alimentelor la compost.

Potrivit ANSVSA, la nivel global aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosit, iar în Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc, în timp ce 43 de milioane de oameni de la nivelul Uniunii Europene nu își permit zilnic mese care să asigure o alimentaţie adecvată.

70% din risipa alimentară provine din gospodăriile populaţiei (peste 50% – 47 de milioane de tone), servicii de alimentație publică și de vânzare cu amănuntul (FUSIONS, 2016).

Cantitatea de deșeuri alimentare generate în țările industrializate este la fel de mare ca şi în țările în curs de dezvoltare, însă distribuția este diferită:

Citeste si:
Fornetti s-a alăturat Munch, aplicația care a salvat aproape 380 de kilograme de mâncare în prima lună de la lansare
Fornetti s-a alăturat Munch, aplicația care a salvat aproape 380 de kilograme de mâncare în prima lună de la lansare
  • în țările în curs de dezvoltare, peste 40% din pierderile alimentare se produc după recoltare și în timpul procesării;
  • în țările industrializate, peste 40% din pierderile alimentare apar la nivelul vânzărilor cu amănuntul, precum și la consumatori.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  S-a dat lege! Retailerii alimentari vor fi obligați să reducă prețul alimentelor înainte de data expirării